П`ятниця, 29.03.2024, 13:27:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2021 » Липень » 8 » 100 років тому калуський адвокат Іван Сохацький мав телефон, фотоапарат і радіо
22:01:25
100 років тому калуський адвокат Іван Сохацький мав телефон, фотоапарат і радіо

Цього року минає 135-та річниця з дня народження калуського адвоката та громадського діяча Івана Сохацького. Цей прогресивний та освічений українець із заможної родини залишив добрий слід у серцях калушан.

У інтерв'ю «Вікнам» внучка Івана Сохацького — Зоряна Сохацька — поділилася спогадами про славетного діда й запросила в будинок, де колись проживав відомий адвокат.

Іван Сохацький народився 7 липня 1886 року в Бібрці під Львовом. Походив із заможної родини. Навчався в Львівській українській академічній гімназії. Відмовившись від своєї частки спадку, домовився з батьками, щоб вони оплачували йому навчання на правничому факультеті. Після закінчення Львівського університету продовжив навчання в Ягеллонському університеті в Кракові, де отримав ступінь доктора юридичних наук.

Згодом певний час працював в Бохні під Краковом, де познайомився з майбутньою дружиною Емілією. Узаконивши стосунки, пара переїхала до Калуша. Тут і почалося активне громадське життя та адвокатська діяльність Івана Сохацького.

Його знали як доброго фахівця. Клієнтами були не тільки міщани, але й селяни, які часто не мали чим платити за послуги. Тому Іван Сохацький зголошувався працювати безкоштовно. Захищав українське населення виключно українською мовою.

У 1924 році розпочала діяльність адвокатська канцелярія доктора Сохацького. Вона знаходилася в центрі Калуша на теперішній вулиці Степана Бандери. Зараз там стоїть звичайна п'ятиповерхівка. На згадку від адвокатської контори залишилася тільки решітка з емблемою «І.С» (Іван Сохацький).

Громадська діяльність відомого калушанина була активною. Він був головою повітової організації Українського Національного Демократичного Об'єднання. Членом філії товариства «Просвіта», «Сокіл», «Пласт». Співпрацював з організацією «Союз українок».

У 1933 році очолив товариство порятунку країни, яке виникло у зв’язку з Голодомором 1932-1933рр. Організація збирала кошти і допомагала всіх потребуючим.

У 1936 році став другим директором «Українського банку» в Калуші. А ще займався розвитком «Маслосоюзів».

Внучка Івана Сохацького розповідає, що її дід був дуже спортивним чоловіком. У Калуші навіть створив першу футбольну команду. Любив і походи в гори, особливо взимку. Товаришував Іван Сохацький із українським педагогом, викладачем Української гімназії, теоретиком і практиком української фізичної культури Іваном Боберським. Про це свідчать фотографії в сімейному архіві Сохацьких.

Як відомо, Іван Сохацький був передовою людиною свого часу. Тому вдома були всі новинки техніки — телефон, фотоапарат і радіо.

Свій будинок відомий калушанин дуже любив, каже внука, тому завжди любив його облаштовувати і планував розширювати територію. Відомо, що біля кухні, спускаючись по східцях. біля будинку Сохацьких навіть був басейн.

Відомо, що Іван Сохацький мав і велику домашню бібліотеку не тільки українською мовою, але й польською, німецькою та на латині. Було більше тисячі різних примірників. Проте більшовики повністю вивезли книгозбірню двома вантажівками.

— Деякі альбоми наша бабуся закопала і це збереглося. Старалися стерти все, щоб не було ніякої українізації. Старалися стерти все, щоб зробити нас радянськими людьми, — розповідає Зоряна Сохацька.

Свого діда Зоряна Сохацька знає виключно  зі спогадів мами — відомої калушанки Ірини Сохацької. Адже в 1939 році його відправили на заслання до Якутії, як і всю українську інтелігенцію. НКВС визнало його «суспільно небезпечною» особою. Більше він до рідного дому не повернувся. З тюрми писав листи до родини, проте, на жаль, вони не збереглися. Останній лист родина отримала 1944 року.

Є припущення, що Іван Сохацький помер від малярії, розповідає його внучка Зоряна:

— Одного разу прийшов лист від якоїсь жінки, що у діда була малярія. Видно, він не пережив. Ми навіть не знаємо, де він похований.

Заарештували і 17-річну дочку Івана Сохацького — Надію разом з іншими калушанами. Є припущення, що тіла загиблих знаходяться у Дем'яновому Лазі.

Ірина КМІТЬ, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор


Переглядів: 133 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024