П`ятниця, 29.03.2024, 01:37:06

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2017 » Листопад » 22 » 140-річний символ Коломиї
15:43:16
140-річний символ Коломиї

22 листопада 1877 року в Коломиї відкрили міську ратушу. Спроектували її архітектори в неоренесансному стилі, П-подібною, заввишки майже 30 метрів. Коштувала споруда 70 000 золотих ринських — тоді це була доволі велика сума. Після Першої світової війни ратушу підвищили на метр. Подейкують, що планували ще добудувати вежу-дах, однак це залишилося мрією. Щоправда, уже в наші часи про цю ідею знову заговорили, а коломийський художник Микола Семеняк навіть запропонував свій проект. Однак, на відміну від Івано-франківської та снятинської ратуш, коломийська й досі «простоволоса». Вважають, що вона найбільше подібна до ратуші у м. Яворові на Львівщині.

За цісаря в коломийській ратуші містився марістрат, тут сиділи батьки міста, а також був осідок поліції, а вгорі пожежна варта пильнувала, чи в місті десь не горить. Площа ратуші дозволяла не лише перебувати тут міській управі, а й віддавати в оренду кімнати місцевим підприємцям та громадським організаціям. У різні періоди в ратуші містилися касино (казино) «Ресурси», в якому стояв більярд, можна було перечитати різні часописи, а також попоїсти. Була тут тривалий час книгарня М. Міхти, крамниця м’ясних виробів, майстерня електротехніка Файкоша, надавав послуги рукавичник і бандажист Перхал.

У 1880 р. ратуша згадується у двох поважних контекстах: сюди привели заарештованого ренія Івана Франка, сюди вчащав видатний польський етнограф Оскар Кольберр, який записував у Коломиї та на Покутті фольклор.

1 листопада 1918 року, коли проголосили ЗУНР, на ратуші вперше замайорів синьо-жовтий прапор. Згодом у марістратській салі відбувалися сесії Коломийської окружної національної ради ЗУНР (відповідник теперішній обласній раді), на яких вирішували важливі поточні політичні, військові та господарські проблеми округи.

Незабаром до ратуші прийшла польська влада, а 1939-го — більшовицька. Коли радянська влада панічно втекла від німців, то на короткий період у Коломиї встановили українську владу, і на ратуші тоді вдруге замайорів синьо-жовтий прапор. Однак мадяри, а за ними німці знову перетворили ратушу на символ окупаційної влади з чужими прапорами й шильдами.

Другі совіти прийшли надовго. У ратуші заквартирував штаб 331-го полку внутрішніх військ. Упродовж 1954—1990 рр. тут містилося Коломийське медучилище, а також в один період — стоматполіклініка.

Нарешті 1990 р. на ратуші замайорів втретє і назавжди наш національний стяг. З балкона ратуші в серпні 1991 р. промовляли до багатотисячного здвигу міські керівники й поважні коломийські гості з нагоди 750-річчя славного міста над Прутом. У 90-ті роки на першому поверсі ратуші містився Музей історії Коломиї та місцеве телебачення, редакційно-видавничий комітет «Енциклопедія Коломийщини».

Ратуша збагачена трьома пам’ятними таблицями: за Австрії коломийські поляки відкрили 1894 р. таблицю Тадеушеві Костюшкові (1746—1817) — національному героєві Польщі, Білорусі та США, генералові Армії США, видатній постаті, яка підняла поляків на антиросійське повстання; за СРСР компартійна влада з нагоди 100-річчя Івана Франка у 1956 р. встановила таблицю нашому Іванові Франку, який перебував арештантом у ратуші і з якого совіти намагалися зробити правдивого соціаліста; у 1981 р. ту скромну таблицю замінили на мистецьку (автор — Василь Вільшук); до речі, таблиця була такою масивною, що довелося замурувати двері ратуші, і відтоді вона втратила свій первісний вигляд; за України (2017 р.) замурували керамічну таблицю останньому з княжих часів русинському (українському) війтові Коломиї Воронькові, якого згадано в історичних джерелах 1398 року. Виконали її в стилі коломийської кераміки. Безперечно, на майдані перед ратушею відбувалися всі головні історичні коломийські події.

У наш час у святкові періоди (Різдво, Великдень, свято Миколая, Новий рік, День міста/храмове свято) ратушу прикрашають, підсвічують. Правда, існують пропозиції перенести міську управу в інше приміщення, а ратушу залишити як історичну будівлю, наповнивши її відповідним змістом. Та наразі у ній відбуваються різні події, зустрічі, а в бурхливі часи (Помаранчева революція, Революція гідності) вона стає штабом, центром ідеї і чину.

Ратуша є давнім коломийським символом, конкуруючи з новим — музеєм «Писанка». Очевидно, в Коломиї відзначатимуть якщо не 140-річчя ратуші, то 150-річчя. Гадаємо, вона більше ніж 10 років простоїть...

Микола Савчук


Переглядів: 379 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024