Четвер, 25.04.2024, 19:07:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 03
Побачило світ чергове, 17-те число часопису «Краєзнавець Прикарпаття». Дане число є піврічником за січень – червень 2011 року. В цьому році буде надруковано ще одне, 18-те число.
Як, і в попередні періоди, регіональний науково-методичний альманах складається з ряду галузевих розділів.
Зокрема, перелік матеріалів є наступним: розділ «В обласній організації Спілки» (стаття «На пленумі»); розділ «До 140-річчя з дня народження Василя Стефаника» (статті – П.Арсенич «Громадська діяльність Василя Стефаника», Мечислав Фіглевський «Написані мовою Русова», Віталій Фіглевський «Лікар Стефаника – уродженець Гуцульщини», Володимир Лукань «Образотворча Стефаникіана»; розділ «Дослідження давньої історії та культури Прикарпаття» (статті – Іван Драбчук «Походження прикарпатських хорватів», Роман Чорненький «М ... Читати далі »
Переглядів: 711 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Галичани завжди мали репутацію людей вихованих і шляхетних, аж до демонстративної манірності й церемонності. Вона виявлялася і у великому, і у дрібницях: у вишуканому вбранні пань, у несподіваній галантності панів, у поважних походах до театру, у вишуканих інтер'єрах галицьких цукерень, у мові старих газет, у цілуванні жіночих рук... Етикету в Галичині завжди надавали великого значення й навчали правилам доброго тону змалечку. Тому вислів "галицьке виховання" має вжиток і сенс до сьогодні. Спробуйте замінити "галицьке" іншим прикметником... Не дуже виходить, чи не так?
Сотню років тому журнал «Нова хата» вчив галичанок не тільки куховарити, модно одягатися та вести домашнє господарство - особливу увагу тут приділяли правилам етикету. Окремі з них застаріли, а деякі залишаються актуальними дотепер.
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Цього року 15 жовтня українська спільнота буде вшановувати пам’ять Провідника ОУН Степана Бандери з приводу 52-х роковин його трагічної загибелі від рук московського найманого вбивці. Адміністрація Історико-меморіального музею Степана Бандери виступила з ініціативою провести цього дня смолоскипну ходу на Батьківщині Провідника, у Старому Угринові: від пам’ятника, який розташований на території меморіального комплексу до могил рідні, які поховані на сільському цвинтарі.
Історико-меморіальний музей Степана Бандери у Старому Угринові звернувся до керівників політичних партій та громадських організацій, які базуються на національній ідеї, з пропозицією доєднатися до програми вшанування Степана Бандери.
У програмі відзначення, яке розпочнеться о 14.00, наступні заходи:
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

Відповідне звернення з цього приводу до Голови Верховної Ради України Володимира Литвина прийняла дев’ята сесія облради, передає кореспондент УНН.
Івано-Франківська обласна рада просить Верховну Раду України прийняти постанову про відзначення 100-річчя з дня народження Олекси Гірника.
Депутати зазначають, що все свідоме життя О.Гірник боровся за незалежність України.
За відкриті протести проти утисків української мови, приниження національної честі і гідності, інформують депутати, О.Гірник у 1937 році був заарештований і зазнав тортур у концтаборах Польщі. Радянська влада, відмічають депутати, додала йому ще 8 років концтаборів на Колимі.
"Та це не зламало патріота, який н ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

З нагоди річниці створення Української Повстанської Армії, що припадає на свято Покрови Пресвятої Богородиці, відділ краєзнавчої літератури пропонує переглянути книжкову виставку-присвяту „УПА: із далини буремних літ”.
Українська Повстанська Армія уособила в собі звитягу кращих синів і дочок українського народу, які у роки воєнного лихоліття виборювали свободу і незалежність нашої держави. Самовіддана і мужня боротьба УПА заслуговує всенародного визнання і пошанування, тому відкривати все нові і нові сторінки історії визвольних змагань - це наше увіковічнення пам'яті загиблих вояків УПА.
Книги, представлені у розділі виставки „Погляд з минулого", з'ясовують питання становлення та розвитку національно-визвольного руху на Прикарпатті, висвітлюють маловідомі широкому ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 03.10.2011

На сайті історико-меморіального музею Степана Бандери та в місцевій пресі нещодавно розміщувалась інформація про початок робіт по відновленню криївки в урочищі «Глибокий потік», яка знаходиться на межі сіл Старий Угринів та Бережниця. Саме ця  криївка була останнім пристанком Крайовому провіднику ОУН «Захід-Карпати» Степану Слободяну – «Єфрему» та ще семи підпільникам, серед яких була дружина «Єфрема» Марія Німа – «Марта». 
Обов’язком  усіх свідомих українців є відродження пам’яті про борців за нашу державність і прикладом цього є місце загибелі  «Єфрема» і його оточення. Ще в  1991 році на цьому трагічному місці було встановлено залізний хрест і з того часу жителі Бережниці та Старого Угринова щорічно, наприкінці листопада, збирались із представниками  духовенства, щоб  поминальною панахидою вшанувати тих, хто жертву ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 02.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024