Субота, 20.04.2024, 11:31:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Жовтень » 08
В Івано-Франківську оновлюють будинок, де бував Іван Франко. Будинок збудований у 1880 році, є пам’яткою архітектури місцевого значення (охоронний номер 361-іф). Міщани мали змогу його тут бачити і слухати в 1910 і 1914 роках, коли він у тогочасному залі «Руської бесіди» читав свою поему «Мойсей». На згадку про цю подію в 1966 р. на цьому будинку встановлено меморіальну дошку, а в 1986 р. її урочисто оновлено. На гранітній плиті під барельєфним погруддям напис: «В цьому будинку в 1889—1914 рр. геніальний український письменник, революціонер-демократ Іван Якович Франко неодноразово читав свої твори». Впродовж останнього часу в приміщенні перебував ресторан «L джаз клуб» (арт кафе, бар).
Слід зауважити, що на відміну від багатьох «оновлень», які проводяться в обласному центрі, дані роботи виконуються сумлінно, будинок не контрастує з оточуючим середовище ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Науково-теоретична конференція з питань дослідження історико-етнографічного регіону Покуття відбудеться в Національному музеї.
Конференція відбудеться в рамках ІV обласного відкритого фестивалю аматорського мистецтва «Покутські джерела», основним завданням якого є збереження та популяризація кращих зразків автентичної народної творчості, взаємообмін між покутськими районами та збагачення культурно-мистецьких традицій Покуття. 
У програмі конференції доповіді науковців Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського та Прикарпатського національного університету ім. В Стефаника. 
Завершиться конференція презентацією історико-етнографічного нарису «Покуття» та відкриттям виставки з фондів Нац ... Читати далі »
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Клуб людей похилого віку «Надвечір» на базі Івано-Франківського Карітасу продовжить свою роботу. Наприкінці вересня працівники Карітасу прийняли  участь в  роботі установчої конференції організацій-переможців 3-го конкурсу Програми «Місце зустрічі – Діалог» фонду «Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє», під час якої розповіли про здобутки проекту та плани на наступний рік. 
Одне з основних завдань проекту цього року — видання книги спогадів членів Клубу людей похилого віку «Надвечір». Цією збіркою Карітас зробить крок  до  примирення сторін – учасників визвольної боротьби. Видання поєднає спогади представників різних цільових груп - воїнів Великої Вітчизняної війни, жертв націонал-соціалізму, воїнів Української Повстанської армії, політичних в'язнів та жертв комуністичного режиму. Також спільна  праця   ... Читати далі »
Переглядів: 541 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. І.Франка представила книжкову виставку видань членів Івано-Франківської організації Національної спілки краєзнавців України на ХІІ Всеукраїнській науковій історико-краєзнавчій конференції „Освітянське краєзнавство: досвід, проблеми, перспективи”.
Учасники конференції із великим зацікавленням знайомилися із книжковою виставкою, організованою працівниками обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка. На ній було представлено понад сто видань, які презентують творчі доробки членів обласної організації Національної спілки краєзнавців України останніх років. Серед них монографії, збірники, видання серії „Моє місто”, краєзнавчі та пам’яткознавчі розвідки, історії окремих населених пунктів Івано-Франківської області та ін. Окремим розділом виставки експонувалася друкована продукція ОУНБ ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Суди та судді
Якщо на початку ХХ ст. адміністрацією краю відали поляки, то судочинство було українським. Був це недогляд влади чи навпаки - свідома внутрішня політика Австро-Угорщини, але стан справ у судочинстві склався таким чином, що, навіть анексувавши західноукраїнські землі, поляки ще протягом десятиріччя не могли повністю усунути суддів-українців. Та й до 1932-1933 років сама структура судів залишалася «австрійською».
Країна була поділена на судові округи з Окружним судом у центрі, друга інстанція - Апеляційний суд і, насамкінець - Найвищий суд (у Відні, а за польської влади - у Варшаві). На території Станиславівського воєводства діяли три Окружні суди: Станиславівський, Коломийський і Стрийський. До Станиславівського судового округу входили Станиславівський, Калуський, Надвірнянський ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

На терені історії України є багато людей, чиї імена були незаслужено забуті. Наш обов’язок повернути їм їхню славу і честь. Серед них і Іванна Омелянівна Блажкевич – вчителька, громадська діячка, письменниця. Вона безмірно любила дітей, бо завжди вбачали в них краще майбутнє України, виховувала українську гомінку дітвору в дитячих садках, школах, писала для них твори.
Народилася Іванна Блажкевич 9 жовтня 1886 року в селі Денисів на Тернопільщині в сім’ї народного вчителя. Раннє дитинство Іванни проходило в рідному селі, де батьки мали гарний сад, квітники, велику пасіку, своє поле, коней, корів і птицю.
Коли Іванні минуло чотири роки, померла мама Марія Сильвестрівна, осиротивши четверо малих дітей. Іванну та однорічного брата Євгена взяли родичі до Збаража, де дід Сильвестр був лісничим у гр ... Читати далі »
Переглядів: 721 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Українські родини чимало разів дарували людству діячів науки і культури, які своєю працею і творчістю ставали відомими у всьому світовому просторі. Саме до таких людей належить один із найвидатніших скульпторів світу ХX століття Григорій Крук. Дуже часто, порівнюючи його мистецьку спадщину з новелами Василя Стефаника, дослідники приходять до висновку, що так само, як покутський письменник уславив родинне село Русів, так інший – село Братишів на Тлумаччині, де митець народився. Кожного ранку, ідучи на роботу до Прикарпатського університету маленькою вуличкою, названою в Івано-Франківську на честь Григорія Крука, я не раз задумувався: "А чи не мав він часом галицького походження, адже геніальні художники такого масштабу мусіли вирости з певної правічної культурної традиції”. І от, коли я готував доповідь на Міжнародну ювілейну конференцію, адже в жовтні цього року буде відзначатись 1ОО-ліття від дня народження сла ... Читати далі »
Переглядів: 924 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

Охочих на них подивитися чекає багато перешкод. Високі паркани, турнікети контрольно-пропускних пунктів, прискіпливі вахтери та озброєні чергові. Пам’ятники, про які йдеться далі, стоять на територіях підприємств і установ, куди пересічному мешканцеві зазвичай важко потрапити. Але ми прорвались!

Бренд мілітарний
Рекордсменом нашого міста у цій галузі безперечно є 114 винищувальна бригада. На її території стоять аж три таких об’єкти.
Штаб і казарми частини розташовані по вулиці Чорновола, 119а, де авіатори дислокуються понад 60 років. За радянських часів була добра традиція іноді оновлювати озброєння та військову техніку. Особливо це стосувалось авіації, яка постійно в ... Читати далі »
Переглядів: 776 | Долучив: Dnister | Дата: 08.10.2011

У Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського відкриється виставка народної покутської тканини кінця ХІХ – І половини ХХ ст. Виставка відкриється 9 жовтня 2011 року.
В експозиції будуть представлені декоративні «писані» верети, скатерті, рушники, пішви, які використовувалися для оздоблення житла, а також одягова тканина: опинки, фартухи, пояси та перемітки з Городенківського, Снятинського, Коломийського і Тлумацького районів Івано-Франківщини.  

Довідка.
Покуття – історико-етнографічний регіон України, що займає південно-східну частину Івано-Франківської області. На півночі межує з Поділлям, на південному заході – ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 07.10.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024