П`ятниця, 29.03.2024, 14:59:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Грудень » 02
Нині у це важко віриться, але у довоєнному Станиславові другим за популярністю видом спорту після футболу був настільний теніс, тоді більше відомий як пінг-понг.
Пінг-понг у Станиславові був другим і за часом виникнення. Знову ж таки після футболу. Його поширення — не дивина. Адже цей вид спорту є чи не найдешевшим. Усе, що потрібно — це м’ячик, ракетки, стіл і сітка. Та й сам стіл можна встановити де завгодно – чи надворі, чи у спортзалі, чи у просторій кімнаті.
Пінг-понг зародився ще у XIX столітті. У перші десятиліття сітка мала висоту 17 см (нині — 15,25 см), дерев’яні ракетки були нічим не покриті та мали довгі ручки, спортсмени робили подачі виключно зверху. Гра почала набувати сучасного вигляду зі створенням у 1926 році Міжнар ... Читати далі »
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Історична подія утворення Івано-Франківської Митрополії та інтронізація першого митрополита відбудеться 13 грудня 2011 р. Б. в Катедральному соборі святого Воскресіння за такою програмою:
11. 00 — уведення на митрополичий престол Єпископа Володимира Війтишина та Архієрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Патріарх УГКЦ Святослав Шевчук;
13.30 — освячення пам’ятного знаку з ликом Блаженного Мученика Григорія Хомишина, Єпископа Станиславівського (1901-1945) на фасаді Катедрального собору.
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Масове поховання поблизу села Пшеничники Тисменицького району на Прикарпатті часто називають другим Дем’яновим Лазом. Протягом двох років члени обласного товариства «Меморіал» відкопали там рештки понад 600 людей. За оцінками їхніх експертів — це мешканці Станіслава, яких підрозділи НКВС розстріляли у 1939-41 роках.
І ось у п’ятницю, на засіданні сесії обл­ради, Роман Іваницький, заступник голови ОДА, а разом з тим і голова обласної комісії у справах увічнення жертв війни та політичних репресій, зачитав висновок експертизи фахівців франківського медуніверситету по «кісткових рештках 11 видів» із Пшеничників. Експертиза стверджує: деякі рештки пролежали у землі 500 років, інші — кілька тисячоліть.
Така новина просто шокувала сесійну залу. «То що – це наші предки-трипільці?», — зіронізував голо ... Читати далі »
Переглядів: 550 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

«Народна війна». Таку назву носить постійна виставка документів та оповідей про збройну боротьбу українців Східної та Центральної України радянському пануванню у 1918 – 1933 роках, яка відкрилася учора просто неба вздовж івано-франківської «стометрівки» - вулиці Незалежності обласного центру.
Виставка є результатом копіткої праці учасників Всеукраїнського товариства «Меморіал» ім. В.Стуса із збирання та вивчення фактичного матеріалу про усі прояви організованого збройного спротиву радянському режиму у міжвоєнний період.
Сюди увійшли документи, карти та фотографії, пов’язані як з боротьбою проти Червоної Армії регулярних частин армії Української Народної Республіки, так і збройними виступами окремих повстанських та партизанських загонів проти продрозверстки в 1920 – 1922-х та насильницької кол ... Читати далі »
Переглядів: 586 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Площу перед франківською Білою хатою і зараз прикрашає пам’ятник Возз’єднанню українських земель. Його відкрили у 1989 році — до 60-ої річниці «золотого вересня». Скульптор — Ярослав Чайка, архітектор — Михайло Ходан.
Композиція складається з фігур цимбаліста (Західна Україна), бандуриста (Східна) та двох 15-метрових стел, які об’єднував бронзовий стяг із барельєфом Леніна. Месидж був простим — мовляв, саме завдяки більшовикам Україна нарешті об’єдналась. Проте пам’ятник чи не одразу став об’єктом жартів місцевих дотепників. Стелу із головою Леніна вони охрестили «шашликом». Неформальна назва втратила актуальність після 1990 року, коли «дідуся» звідти скинули.
До речі, через музичний антураж площі деякі туристи спочатку абсолютно серйозно думають, що наш адмінбунок — це консерваторія.< ... Читати далі »
Переглядів: 657 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Сьогодні їх уже не роблять, а колись вони були грізною силою. «Фортеці на колесах» — саме таке прізвище дали їм сучасники. Одного із цих броньованих монстрів добре пам’ятають рейки старого станиславівського вокзалу. Але перед тим, як прикотити сюди, він пройшов довгий і насичений шлях.

Білий доброволець
Він народився у липні 1919 року та спочатку ніяк не називався. Точніше йому дали номер «2» та включили до складу Третьої Кубанської Залізничної сотні при Третьому Кінному корпусі Збройних сил Півдня Росії. Так, дещо громіздко, називалась добре відома нам Біла армія, яка рішуче боролась із армією Червоною. На перших порах бронепотяг №2 складався лише із броньованої площадки з чотирма кулеметами та однією гарматою, яка чіплялась д ... Читати далі »
Переглядів: 739 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Як повідомив «Вікнам» директор КП «Калушавтодор» Микола Барченко, колектив підприємства одноголосно вирішив перерахувати свій одноденний заробіток на спорудження у Калуші пам’ятника Генерал-хорунжому УПА Роману Шухевичу. 103 працівники «Калушавтодору» погодилися передати майже 10 тис. гривень. Кошти надійдуть на рахунок Калуської станиці Братства вояків УПА до 5 грудня.
Це — перша ініціатива серед трудових колективів міста після створення у місті громадянської ініціативи «Загальна мобілізація». Мета — збір коштів на бронзовий пам’ятник Романові Шухевичу та гранітного постаменту.
Нагадаємо, що пам’ятник із бронзи буде виготовляти ПП «Скульптура» Львівської фабрики мистецтв. Нині триває пошук шляхів зі здешевлення бронзової скульптури пам’ятника та гранітної частини.
Переглядів: 556 | Долучив: Dnister | Дата: 02.12.2011

Один з найвпливовіших економістів у світі, радник кількох американських президентів, голова Федеральної резервної системи США Артур Бернс перших 10 років свого життя провів у місті, яке тепер називається Івано-Франківськом. "Галицький кореспондент" натрапив на сліди перебування в нашому місті родичів знаменитого економіста, які до Другої світової війни, ймовірно, мешкали на вулиці Пьотра Скарги (тепер - вулиця Василіянок) та на ще кількох вулицях середмістя.
Упродовж трьох десятиліть Артур Френк Бернс, уродженець галицького містечка Станиславова (тепер - Івано-Франківськ), відігравав центральну роль у формуванні фінансової політики Сполучених Штатів Америки. У 1953 році він став головою Ради економічних консультантів президента Дуайта Ейзенхауера, а з 1970 до 1978 року, за врядування президента Річарда Ніксона, очолював Федеральну резервну систему, яка ... Читати далі »
Переглядів: 631 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2011

810-річчю від дня народження Данила Галицького, короля Давньої Русі, дипломата і полководця, що належить до найвидатніших постатей нашої історії, відділ краєзнавчої літератури обласної бібліотеки ім. І.Франка присвячує розгорнуту книжкову виставку „Король Данило і Галицька земля”.
Винятково здібний політик, Данило Романович все своє життя поклав на вівтар відновлення цілісної давньоруської держави. Він реформував військо та державний апарат Галицько-Волинського князівства, приборкав бунтівне галицьке боярство. Готувався до боротьби з татарами й шукав союзу із Заходом. У зв'язку з цим погодився на унію й прийняв від Папи королівську корону, що мало величезний резонанс у тодішніх міжнародних відносинах європейських країн. Незважаючи на складні для того часу обставини, зокрема загрози татар, Данило Галицький збудував ряд нових міст, зокрема, Львів та Холм ... Читати далі »
Переглядів: 1013 | Долучив: Dnister | Дата: 01.12.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024