Четвер, 28.03.2024, 20:26:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 20
18 – 19 травня 2011 р. в м. Івано-Франківську проведено науково-методичний збір працівників військових музеїв Збройних Сил України. Він проводився філією Національного військово-історичного музею України – музею «Герої Дніпра» у м. Івано-Франківську та Міністерством оборони України. 
Древньому Галичу та пам’яткам його історії в програмі збору було надано особливе значення – свідченням цьому є те, що майже ¼ всього часу програми заходу, його учасники провели на терені діяльності Національного заповідника «Давній Галич». Практично всі учасники семінару відвідали Галич вперше.
Серед представників музейних закладів Міністерства оборони України, які знайомилися з визначними пам’ятками княжої столиці на терені Галича – Крилоса були: заступник начальника відділу культури та традицій Департамент ... Читати далі »
Переглядів: 982 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

У 1960-х роках у Франківську закрили римо-католицький костел Непорочного зачаття Діви Марії та святих Андрія і Станіслава (нині – Художній музей). Приміщення передали геологічному музею інституту нафти і газу. А на майдані, який тоді носив ім’я начальника петроградської ЧК Урицького, радянська влада вирішила влаштувати приміську автостанцію.
Аби розчистити місце під автобусну стоянку, «борці за благоустрій» підірвали дзвіницю ХVIII століття та почали демонтаж барокової статуї Діви Марії. Вони просто накинули трос на шию Богородиці та смикнули її вантажівкою. Голова статуї відлетіла, але сама фігура встояла. Демонтаж відбувався ввечері, працівники вирішили докінчити справу наступного ранку. Вантажівка поїхала, а довкола понівеченої статуї стали збиратися люди. Коли стемніло, вони запалили свічки та молилися навколішки. Цілу ніч біля постаменту горіли де ... Читати далі »
Переглядів: 644 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

З приводу 350-ї річниці Івано-Франківська (Станиславова) редакція "Галицького кореспондента" оголошує фотоконкурс знавців міста, який триватиме впродовж цілого року.
Умови конкурсу дуже прості: за опублікованим у газеті фрагментом потрібно впізнати будівлю і повідомити місце її розташування - вулицю, номер будинку.
Повідомлення від читачів "ГК" приймаються впродовж тижня після виходу газети за телефонами 50-55-90, 50-55-91, поштою звичайною та електронною, а також у вигляді коментарів на сайті газети http://www.gk-press.if.ua/.
За кожну правильну відповідь учасникові конкурсу зараховується один бал. Окремий (бонусний) бал заробить той, хто поділиться цікавою історією, пов'язаною з цим об'єктом. Упродовж року набрані учасниками конку ... Читати далі »
Переглядів: 886 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

В умовах нинішнього масованого натиску на українську історію та культуру питання збереження місцевої історичної спадщини набуває особливої ваги. Потрібно врятувати бодай те, що поруч, що нам - звичайним громадянам - під силу. У цьому дописі - мова про центральну частину Івано-Франківська.
Скажу з погляду пересічного мешканця: наше місто, як на мене, цілком свідомо і цілеспрямовано руйнують. Що не зробили «визволителі», те довершують сучасні гендлярі.
Проходиш вулицями, закладеними ще в часи засновників міста, і щоразу впадає в око якась прикра несподіванка. На вулиці Шевченка, на Чорновола, на Січових Стрільців, на вуличках довкола ратуші в будинках ХVIII-XIX століть брутально повибивали у стінах діри під "модні" пластикові двері, домурували сходинки, обвішали старовинні фасади вульгарною рек ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято - Міжнародний день музеїв. З нагоди свята пропонуємо згадати історію появи першого музею Станиславова.
Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували у 1977 році, коли на 11 генеральній конференції Міжнародної ради музеїв, яка відбулась у Москві та Ленінграді, було запропоновано проводити міжнародне музейне свято під девізом: «Музеї - важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру між народами». І з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах. У цей день вхід у всі музеї безкоштовний.
А коли був створений перший станиславівський музей?
Початки музейної справи у Станиславові належать ... Читати далі »
Переглядів: 749 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

Так називалася стаття львівського німця Рудольфа Вацека, який 12 серпня 1911 року з містечка Делятина Надвірнянського повіту через Яремче - Микуличин - Яблуницю - Ясеню здійснив на велосипеді подорож до Буркута. Втім, роверова історія в гуцулів почалася навіть раніше, а масове захоплення цим транспортним засобом припало на 30-ті роки минулого століття.

... Читати далі »

Переглядів: 739 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

Минулого тижня члени конкурсної комісії з питань встановлення пам'ятника «Руській трійці» в Івано-Франківську визначили найкращий ескіз проектної пропозиції. Нагадаємо, що, за рішенням громадських слухань, пам'ятник стоятиме в обласному центрі по вул. Лесі Українки у сквері за медуніверситетом. Міська влада планує встановити монумент до 2 вересня цього року з нагоди 200-річчя від дня народження одного із засновників галицького літературного угрупування «Руська трійця» Івана Вагилевича.
Місцеві художники та скульптори запропонували на розгляд комісії шість ескізів проекту пам'ятника. Після короткої презентації кожного з них переможцем конкурсу було оголошено спільну роботу скульптора Степана Федорина та архітектора Володимира Гайдая.
Оскільки пам'ятник має стояти на місці клумби по вул. Лесі У ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011

У Коломиї завершилися ос­тан­ні роботи з встановлення пам’ятника легендарному боксерові, спортсменові, який привіз першу олімпійську медаль на Прикарпаття, Андрієві Федчуку. 
Більш, як рік тому боксер зі світовим іменем загинув в автокатастрофі. Йому посмертно присвоїли звання почесного громадянина Коломиї та одну з міських вулиць назвали його прізвищем.Заслужений майстер спорту України, бронзовий  призер літніх Олімпійських ігор у Сіднеї 2000 року Андрій Федчук похований у Коломиї на цвинтарі на вулиці Карпатській.
Викладачі кафедри монументальної декоративної скульптури Львівської академії мистецтв, брати Олександр і Володимир Гончаруки створили монумент, в якому показали хвилю життя боксера. Понад ... Читати далі »
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 20.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024