П`ятниця, 29.03.2024, 01:34:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 22
У селищі Лисець з нагоди 150 річчя з часу перепоховання Кобзаря на Чернечій горі урочисто відкрили пам’ятник Тарасу Шевченку. Його автором є скульптор Володимир Довбенюк.
22 травня 2011 року у Лисці було людно. У місцевому сквері зібралися громада селища, гості, духовенство. Тут відбулося урочисте дійство – відкриття пам’ятника Т.Шевченка. Серед запрошених: заступник голови районної ради Руслан Фармус, депутати обласної ради Ярослав Єфімчук, Тарас Скоропад, поет, автор кількох поетичних збірок, член Національної спілки письменників України, лауреат обласної премії ім. В’ячеслава Чорновола Богдан Томенчук, заступник начальника управління культури обласної державної адміністрації Василь Тимків, депутати районної ради, місцеві голови навколишніх сіл.
Церемонію відкриття пам’ятника здійснили Русл ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

У день 150-ї річниці перепоховання Тараса Шевченка, в Івано-Франківську відкрили пам’ятник Кобзареві роботи Лео Мола (Леоніда Молодожанина), всесвітньовідомого канадського скульптора, автора пам’ятників Шевченку у Вашингтоні, Буенос-Айресі, Санкт-Петербурзі.
Як передає кореспондент УНІАН, керівники області і міста, а також громадськості під звуки духового оркестру пройшли колоною з Вічевого майдану до однойменого парку, де встановлено пам’ятник Кобзарю. На початку колони пластуни несли два національні і прапор Івано-Франківська. Більшість учасників акції були у національних строях та вишиванках.
Міський голова Віктор АНУШКЕВИЧУС, виступаючи перед відкриттям пам’ятника, закликав присутніх «припинити політичне флюгерство і бути достойними Шевченка».
Переглядів: 573 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

22 травня 2011 р. в с. Ямниця Тисменицького району відкрито пам’ятник одному із знаних підпільників ОУН та організаторів УПА на Івано-Франківщині та Буковині, керівнику Буковинського окружного проводу ОУН в 1945–1950 рр. та члену Карпатського Крайового проводу ОУН Василю Савчаку («Сталю»).

Його споруджено за кошти місцевого бюджету та за сприяння ВАТ «Івано-Франківськцемент». Ідея встановлення пам’ятника належить Ігорю Дейчаківському. Вона зародилася у 1995 році. Проте тільки у 2008-му розпочато будівництво, що завершилося цьогоріч. 

Пам’ятник освятив отець Богдан Курилів, дека ... Читати далі »

Переглядів: 1430 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011

У суботу, 21 травня ц. р. учні та ліце­їс­ти Надвірнянщини відвідали бункер на горі Березовачка, де відбувся останній бій незламного борця за волю України полковника УПА Миколи Твердохліба (псевдо «Грім»). Як розповідає краєзнавець та історик Іван Кметюк, повстанець народився в селі Петрилів Тлумацького району, пройшов вишкіл у Поль­ській старшинській школі. Пізніше вступив у військову рефентуру ОУН-УПА, де й продовжив своє нав­чання військовим азам.
У 1944-му став останнім керівником 4-ї військової округи УПА – Захід «Говерля». Після цього «Грому» довелося переховуватися, і ось взимку 1953-1954 рр. його привело на терени Надвірнянщини, де й відбувся останній у житті бій Миколи Твердохліба. Відбивався до останнього, але ворогів було більше. Однак не здався краєвий провідник, останні кулі він залишив для себе та дружини Ольги Герасимович. Ось так чинили ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 22.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024