Четвер, 28.03.2024, 22:53:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Травень » 06

Керівництво Тлумацького району зустрілося з делегацією Тарновського повіту (Республіка Польща). Основним лейтмотивом зустрічі було обговорення шляхів налагодження соціально-економічної та культурної співпраці, а також організація спільних заходів під час проведення святкових заходів 21 серпня 2011 р. у рамках відзначення 480-річчя битви під Обертином та 450-ої річниці з дня смерті гетьмана Яна Тарновського.

Також, польська делегація спільно з керівництвом району побували біля  пам'ятного хреста встановленого з нагоди 470-річчя битви, де обговорили основні напрямки облаштування території та наведення благоустрою.  

Для довідки.

Битва під Обертином (22 ... Читати далі »

Переглядів: 783 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Впродовж останнього часу в ряді ЗМІ Івано-Франківщини було розміщено ряд повідомлень, що стосувалися знайденого бліндажу на терені Богородчанського р-ну. Висловлено багато різних версій і повідомлено громадськість про певні факти, що не витримують критики. Що ж насправді виявлено?

В листопаді 2010 р. в с. Дзвиняч Богородчанського району Івано-Франківської області в урочищі «Лісова Пісня» на території приватного сільськогосподарського паю жительки с. Дзвиняч п. Волочій Орисі під час рільничих робіт колесо воза провалилось під землю. Таким чином, було виявлено вхід до підземного приміщення.

24 березня 2011 р. для наукового дослідження виявленої підземної будови прибули члени Івано-Франківського обласного історико-просвітниц ... Читати далі »

Переглядів: 1084 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

14 травня в Івано-Франківську відбудеться презентація книги «Свято Героїв». Початок презентації о 14:00 у культурно-мистецькому центрі «Є». Упорядником брошури є Володимир Половський, організатор заходу — Івано-Франківська станиця Пласту НСОУ.
Книга молодого історика Володимира Половського «Свято Героїв» видана івано-франківським видавництвом «Лілея НВ». Видання висвітлює походження цього свята в українській історії, опираючись на історичні документи діяльності Організації Українських Націоналістів. Відзначають цю дату зазвичай у другій половині травня, адже в цей час у різні роки загинули чи були вбиті провідники української звитяги: Микола Міхновський, Симон Петлюра, Євген Коновалець. Хоч ця дата і має трагічний відтінок, проте рішенням великого збору ОУН вона відзнача ... Читати далі »
Переглядів: 999 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

За повідомленням Міністерства інфраструктури України, на виконання розпорядження «Про підготовку та відзначення 350-річчя заснування міста Івано-Франківська», у 2012 р. Українським державним підприємством поштового зв’язку «Укрпошта» за рахунок власних коштів буде випущено поштову марку, конверт «Перший день» та проведено спецпогашення.

Переглядів: 632 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Кажуть, що справжній чоловік за своє життя мусить зробити три речі: посадити дерево, виховати сина та збудувати дім. Наш герой володів розлогими лісовими масивами, мав двох чудових хлопчаків і заснував ціле місто – Станиславів. Йдеться про Андрія Потоцького. Ще десять років тому побачити його зображення було практично неможливо. Часи змінились, і нині ми пропонуємо увазі читачів цілу портретну галерею засновника.

Юний орел, королівський ротмістр
Найдавнішій портрет Андрія Потоцького сьогодні зберігається у палаці-музеї Вілянув, що в Польщі. Колись цей палац належав графам Потоцьким, які зібрали непогану родинну галерею своїх предків. Серед них був і засновник Станиславова.
Переглядів: 992 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

У ХІХ столітті посаду станиславівського рабина міцно тримала династія Горовіців. Вони були ортодоксами, пильно охороняли свій вплив на громаду та рішуче боролися з усіма новими віяннями. А в Станиславові тоді якраз було запекле протистояння між ортодоксальними юдеями, які суворо дотримувались вікових звичаїв, та поступовцями, котрі намагались провадити більш світське життя.
У 1844-1888 роках рабином Станиславова був Мешулем Горовіц. Його боялись як вогню, оскільки він мав дар (якщо це можна так назвати) прокляття. Наприклад, одного разу рабин довідався, що кантор Абрагам Файнзінгер разом із хором молився у поступовців. Горовіц викликав його до себе, але той не прийшов. Тоді рабин прокляв кантора. Наступного дня Файнзінгер втратив голос. Очевидці казали, що він «гавкав, як пес» і незабаром збожеволів.
Переглядів: 687 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

У селі Ріпне, що на Рожнятівщині, є стадіон. І нічого б дивного у цьому не було, якби для його будівництва колись не зрізали великий шмат гори. Потім його вважали однією із кращих футбольних арен Польщі, де грала команда польського елітного дивізіону.
«Нафтозлоті» пана Солтинського
Слово «ропа» має два значення – або соляний розчин, або нафта. Звідси й пішла назва села Ріпне. Старожили кажуть, що нафта тут була завжди. І нині «качалки» від управління «Долинанафтогаз» стоять навіть на городах деяких селян. А в тридцяті роки ХХ століття тут працювала потужна французько-польська видобувна компанія. І коли голова нафтопромислу пан Солтинський вирішив створити власний футбольний клуб, головною проб-лемою виявилося будівництво стадіону, який би відповідав усім вимогам.
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011

Сьогодні, 6 травня в Івано-Франкіську від пам’ятника Івану Франку стартуватиме екскурсія визначними місцями міста у якій візьмуть участь депутати Івано-Франківської міської ради.
Даний захід проводиться з метою популяризації історичних пам’яток міста. Професійний краєзнавець, автор численних книг про Івано-Франківщину, Мирон Мицан,  розповість найцікавіші факти з життя міста, відкриє таємниці архітектури та історичного минулого Івано-Франківська.

* за інформацією часопису "Репортер"
Переглядів: 569 | Долучив: Dnister | Дата: 06.05.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024