Четвер, 28.03.2024, 11:28:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 01
10 липня 2011 року виповнюється 70 років з дня трагічної смерті отця Андрія Бандери – батька Героя України, Провідника ОУН Степана Бандери, багаторічного пароха сіл Старий Угринів та Бережниця на Калущині.
Емігрувавши перед Другою світовою війною за кордон і намагаючись врятувати свого батька й сестер від більшовицьких репресій, провідник ОУН Степан Бандера з допомогою оунівців планував переправити туди й батька – отця Андрія Бандеру, однак священик його посланцям рішуче заявив: „Від втечі з краю відмовляюсь, нарід залишити не можу”.
...Отця Андрія Бандеру чекісти заарештували 23 травня 1941 року за нібито переховування знайомого члена ОУН Д. Стефанишина. Номер кримінальної справи „зека” був уже аж 61112. Зі Станіслава (нині Івано-Франківськ) його етапували ... Читати далі »
Переглядів: 702 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Вже не перший день у с. Козаківці Болехівської міської ради ширяться розмови про незвичайну знахідку на околиці села. Сільський голова Козаківки Михайло Іванів так прокоментував чутки: «Про те, що за 14 км від села якісь невідомі люди ведуть роботу, я дізнався від односельців. На місці робіт чітко видно, що працював екскаватор — від нього залишилися сліди та купи свіжовиритої землі. Помітні також сліди від наметів і ночівлі людей. Я переконаний, що це робота «чорних» археологів. Очевидно, працювали спрямовано, за документами. Старожили села пам’ятають, що під час війни в тих місцях стояв німецький моторизований підрозділ, який під час відступу, мабуть, закопав якусь техніку в землю. Нині довкола цього місця охорони немає, але люди бояться підходити близько до розкопаного місця, щоб не наражатися на небезпеку — навіть можливого замінування. Але є інша за ... Читати далі »
Переглядів: 546 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Станиславів не є середньовічним містом. Він заснований у другій половині XVII століття, яку історики відносять до так званого «нового часу». Але пережитки темного середньовіччя у Станиславові існували.
Наприклад, 1 листопада у місті відзначали Задушні дні або День померлих. Тоді процесія вірян на чолі із ксьондзом прямувала до колегіального костелу. Їм відчиняли двері родинної крипти Потоцьких, де, крім магнатів, спочивали рештки місцевих багатіїв і священиків. Процесія спускалась у підземелля, аби незабаром повернутись. Але з чим?! Ксьондз ніс череп, а решта вишикувалась у пари та гордо несла різні частини людських скелетів. Священик виходив на амвон, звідки казав змістовну проповідь, тримаючи череп у руці. Шекспірівський Гамлет відпочиває…
Потім була траурна хода та урочисте складання кісто ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011

Коли влітку 1941 року Станіслав зайняли німці, вони поділили його мешканців на дві категорії – євреїв та решту. Решта – це українці, поляки, вірмени, німці, з якими поводились більш-менш толерантно. А всіх євреїв чекало одне – смерть!

Страшний понеділок
Спочатку ніщо не нагадувало про майбутні жахи. Навпаки. Німці надали певну автономію єврейській спільноті і створили орган самоуправління – юденрат, раду, до складу якої увійшли найшанованіші представники громади.
Новий шеф гестапо Ганс Крігер наказав місцевим інтелігентам відрядити делегації за спеціальностями та 3 серпня 1941року прибути в управу для відрекомендування. Людям казали ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Долучив: Dnister | Дата: 01.07.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024