П`ятниця, 29.03.2024, 03:49:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2011 » Липень » 09
Для мене Калуш — це раннє дитинство, яке пов’язує мене з розповідями про церкву св. Архангела Михаїла, організатором і будівничим якої був мій прадід — Тимофій Пітулей; з незвичною для дитини неоготичною архітектурою костьолу; з годинниками на Ратуші, стрілки яких чомусь завмерли назавжди; з приміщеннями Народного дому, де відбувалось культурне відродження Калуша на початку 1990-х років, і, врешті, з вулицею мого раннього дитинства — Українською: тихою, спокійною, із забудовою маленьких приватних будиночків і прекрасним виглядом вишневих садів та ніжним запахом цвіту фруктових дерев навесні. Це — Калуш, який залишиться у моїй пам’яті на все життя.
Для багатьох, у тому числі, місцевих мешканців, Калуш — це маленьке містечко, яке вічно забруднене хімічними випарами і взагалі не може мати будь-якого інтересу у плані історії та архітектури. Хіба — статусом ... Читати далі »
Переглядів: 1033 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

На засіданні сесії Калуської міської ради минулого тижня депутати прийняли рішення про спорудження у місті пам’ятника Головнокомандувачу УПА Романові Шухевичу. І навіть — поспішно заклали символічний камінь під нього. Загалом, питання про встановлення пам’ятника у місті затягували з квітня минулого року. Тоді ідею спорудження пам’ятника депутати попереднього, п’ятого, скликання підтримали одноголосно.
Тож, 30 червня Калуська міська рада прийняла ще одне рішення з аналогічною назвою до того, що було прийнято тогоріч. У останньому, зокрема, передбачено, що пам’ятник буде розташований у сквері на розі проспекту Лесі Українки та вулиці Сівецької, поблизу Центру художньої творчості учнівської молоді. Рішення визначило авторську групу з проектування і спорудження пам’ятника. Координаційній раді політичних партій та громадських організацій міста, яка, власне, ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

Той, хто не знає свого минулого, не вартий майбутнього. Історія — це не просто дати і події, це — рідне і найдорожче, яке слід вивчати та шанувати адже ми — майбутнє. Музейна експозиція під назвою "Народна війна” відкрилася минулої неділі у міській залі для виставок та презентацій.
Над створенням експозиції працювали: автор і керівник проекту, голова Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса Роман Круцик та член Київської організації товариства "Меморіал" ім. В. Стуса, заступник керівника проекту Сергій Жовтий. Сама музейна експозиція "Народна війна" — це результат більш ніж дворічної праці науковців у державних та галузевих архівах СБУ вісімнадцяти областей України. Було опрацьовано понад 350 фондів і біля 1,5 тис.  архівних справ. Експозиція містить велику кількість фотодокументів, багато з яких представлені вперше. За виявленими ... Читати далі »
Переглядів: 695 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

10 липня минає 70 років з дня трагічної смерті отця Андрія Бандери — батька національного Героя України, провідника ОУН Степана Бандери, багаторічного пароха Старого Угринова та Бережниці на Калущині, Тростянця на Долинщині, капелана  9-го полку 3-ї бригади 2-го корпусу УГА, учасника українсько-польської війни,  посла до Національних Зборів ЗУНР.
Майбутній настоятель Староугринівської церкви В’їзду Господа в Єрусалим закінчив Стрийську гімназію (1901), богословський факультет Львівського університету. Брав  активну участь у громадсько-політичній діяльності, ще під час навчання в гімназії вступив до Національно-демократичної  партії. Займався політичною роз’яснювальною роботою серед селян, був членом Наукового товариства ім. Тараса Шевченка.
Переглядів: 738 | Долучив: Dnister | Дата: 09.07.2011

Заклади громадського харчування в нашому місті були відомі віддавна. Проте більшість з них у ХІХ столітті являли собою корчми з низьким рівнем обслуговування, де подавалися прості страви і напої. Такі корчми в Галичині часто називалися «мордовнями», бо там мало не щодня траплялися бійки. В Станиславові корчми розташовувалися в людних місцях, наприклад, поблизу Ринку. Звичайно, добропорядні й поважні міщани уникали подібних закладів. Вони відвідували ресторани, кав'ярні і цукорні...
Одним з найстаріших у місті був ресторан власника броварні Сельдельмайєра, який знаходився по однойменній вулиці (зараз - вул. Новгородська) і був збудований ще у ХІХ столітті. Саме тут можна було скуштувати пиво станиславівського виробництва. Велика зала ресторану могла вмістити до 500 осіб, тому її часто орендували під різні зібрання. Реклама в газеті «Українське життя» від 3 квіт ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 08.07.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024