Четвер, 18.04.2024, 09:30:40

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 19
Цього року долучилася ще одна поважна дата в історії села Спас – 200 років з дня освячення церкви Переображення Господнього. На честь такої події у храм завезені мощі апостола Андрія Первозванного та чудотворна ікона Божої Матері. 
В програмі святкування 19 серпня відбулася зустріч мощів і чудотворної ікони на границі села, після чого учасники здійснили урочисту ходу до церкви, де пройшла празнична свята літургія, святкова академія, вручення грамот, водосвяття. 
20 серпня відбудуться паломницькі відвідини святих місць та каплиць с. Спас. Театралізована хресна дорога до каплиці святих апостолів Петра і Павла та встановлення і освячення хреста на місці першої сільської церкви. Також, кожен бажаючий може оглянути церковні старовинні експонат ... Читати далі »
Переглядів: 610 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Після поїздки у село Яблуньку Богородчанського району та урочистостей із нагоди 200-ліття з дня народження земляка, делегація із Підгірок відвідала село Комарів Галицького району, де з 1847 по 1859 рік Антін Могильницький був місцевим парохом. Селяни зберегли навіть двохсотлітню церкву, де правив наш видатний земляк.
Візит підгорецької делегації збігся у часі зі святом Маковея, коли, за традицією, освячують мак та овочі. 14 серпня на Службу Божу у Комарові зійшлося все село, адже відправити її приїхав єпископ Івано-Франківської Єпархії УГКЦ отець Володимир Війтишин. Відтак, до духовенства приєднався і настоятель церкви Стрітення Господнього, що у Підгірках, отець Михайло Бойчук. У складі делегації  нашого міста були учасники чоловічого хору "Прометей”, місцеві краєзнавці, митці. 
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Тепер нікого не здивуєш аптеками – вони відкриваються на кожному кроці та мають приблизно однаковий асортимент. Але заклад, розташований у будинку №26 по вулиці Січових стрільців, свого часу здивував багатьох.
У 1960-х роках, під час ремонту аптеки, над скляними дверима з’явилося зображення янгола. Частина мешканців міста розцінила це як чудо з усіма відповідними наслідками. До аптеки приходили молитись, на асфальті ставили свічки, сюди навіть потягнулися прочани із навколишніх сіл.
Натомість, усі ілюзії розсіяли історики. Виявилося, що за Австрії та Польщі у тому приміщенні також працювала аптека, яка називалась «Під ангелом». Її власник Арматіс замовив рекламну вивіску із зображенням крилатого покровителя. Пізніше рекламу замалювали, а під час ремонту відчистили. ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

На набережній Стефаника є висотка з меморіальною таблицею. Вона сповіщає, що це перший 12-поверховий будинок в Івано-Франківську, а збудували його в 1977 році. Виникає запитання, а коли збудували перший три-, чотири, п’яти- і т.д.? На жаль, таблиць на них немає, тож довелося трохи побігати, почитати, попитати. І недарма.

Найдавніший одноповерховий
Сьогодні в центрі Франківська одноповерхових кам’яниць практично не залишилось. Адже земля тут дуже дорога. Але на Вірменській, 8 (ліворуч від церкви) чудом зберігся продовгуватий будинок. Уже на мапі 1792 року ця територія позначена як забудована. Скоріш за все, там жили ченці вірменського костелу. Зараз це приміщення консисторії УАПЦ.
Переглядів: 807 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

Приклад тодішні місцеві погромники брали зі своїх попередників – більшовиків. Червоними „Опричниками” були знищені лаврські церкви, збудовані Мазепою, безліч найцінніших пам’яток історії та культури України – всього й не перелічити.
На черзі у них було і кладовище в Івано-Франківську, де вічним сном спочивало багато визначних осіб української історії.
В ті дні один знайомий функціонер компартії, задурений у брехливу комуністичну міфологію, з осудом у тоні сказав мені біля кладовища:
– Тут покоится прах премьер-министра ЗУНР Гачинского.
Щоправда пізніше я довідався, що Левко Бачинський був не прем’єр-міністром, а заступником президента Західноукраїнської Народної Республіки ... Читати далі »
Переглядів: 948 | Долучив: Dnister | Дата: 19.08.2011

З чого насміхався Маковей
Є в Осипа Маковея сатиричне оповіданнячко, яке радянську людину могло потішати, проте нині викликає співчуття не так до змальованого в ньому затурканого селянина Гната Воробця, як до самого письменника. Називається воно «Трудне ім’я». Нагадаю, про що там мовиться, оскільки без цього подальша розповідь не матиме того цімесу, на який маю підстави розраховувати.
Отже, розпочинається оповіданнячко із зустрічі сільського пароха зі своїм парохіянином Гнатом Воробцем. Оскільки Гнат має невдовзі йти на вибори, священик влаштовує селянинові невеликий іспит стосовно кандидата, за якого варто віддати голос. Звичайно, це має бути «наш кандидат», себто не поляк, а руський.
– Ну, прецінь, Гнате, як пишеться наш кандидат? ... Читати далі »
Переглядів: 877 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011

Обсервація не без моралі

Чому так повелося, що там, де присутній прагматизм, там відсутня духовна культура? Ставлю собі це запитання, дивлячись, як на очах нівелюється надбання минулих поколінь містян. Маю на увазі давню частину Коломиї, над якою зависла загроза втрати автентичних пам’яток, елементи і декор яких надають їй певного архітектурного шарму.

Р ... Читати далі »

Переглядів: 1199 | Долучив: Dnister | Дата: 18.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024