Вівторок, 23.04.2024, 16:04:59

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 23
Тепер купити меблевий гарнітур - не проблема. До кольору, до вибору: меблі польські, італійські, французькі, китайські, оригінальні й підроблені, українські фабричні, українські кустарні - на всяк смак та гаманець!
Чому ж тоді ми, затамувавши подих, завмираємо перед музейною експозицією старовинних меблів, уявляємо, як виглядали колись покої, хто мешкав у таких квартирах, і віримо, що тоді люди, мабуть, були щасливіші?..
Початок минулого століття - це час зламу епох. Модернізм підкорив мистецтво, а відтак проник і в повсякденне життя. Пишні сецесійні форми поволі поступалися суворим і простим конструктивістським проектам в міській архітектурі. А в помешканнях міщан можна було зустріти і австрійську декоративність, і новомодний функціональний мінімалізм.
Переглядів: 778 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Доля. По різному вона складається в людей. Справедливо писав великий український поет Тарас Шевченко «у всякого своя доля і свій шлях широкий: той будує, той руйнує…».
Поколінню, народженому на початку XX століття, у часи панування панської Польщі на західноукраїнських землях, суджено пов’язати свою долю з боротьбою за незалежну Українську державу. Виховані на традиціях Шевченка і Франка, легендарних опришків і безстрашних усусів, вояків УГА, вони поринули у вир боротьби за волю. Не залишилася цього магістрального шляху і Анна Попович, яка народилася 29 травня 1925 року в мальовничому селі Зелена Надвірнянського району серед Карпатських гір, вічно зелених смерек, грайливих потоків і полонин. Як слушно зауважив у своїй книжці знаний на теренах краю патріот і краєзнавець Микола Сіщук, «Неначе писанка село Зелена».
Переглядів: 840 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Переконаний, що не випадково 20-річчя незалежності України співпало ще з двома дуже важливими ювілеями Національного заповідника «Давній Галич». У травні цього року ми відзначили 30-ту річницю заснування Музею народної архітектури і побуту Прикарпаття, а у вересні будемо святкувати ще одну важливу дату – 50-річчя створення Музею історії давнього Галича. Ці музейні заклади є структурними підрозділами нашого Заповідника. Тому до відзначення цих ювілеїв ми готуємося дуже відповідально і робимо усе для того, аби на належному рівні відзначити ці знаменні дати у житті нашого колективу. Так, у Музеї народної архітектури і побуту Прикарпаття упорядковано територію, відремонтовано всі пам’ятки етнографічних районів Прикарпаття: Покуття, Гуцульщини, Бойківщини та Опілля. Завершено будівництво в’їзної вежі, яка стала окрасою цього музею. Напередодні ювілею під рубрикою «Галицькі святині» побачив світ буклет «Музей  на ... Читати далі »
Переглядів: 628 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

В суспільстві побутує думка, що в сучасному світі все вже вивчено, все досліджено, все написано і лише щось надзвичайне може потрясти уяву перенасиченого інформацією обивателя.
Минуло півроку, як вийшла в світ та дістала розголос книга «Світ східних галлів». Її написав Теодозій Король, який десятиліття досліджував походження свого народу, назв сіл, міст, рік, урочищ та всього, що оточує кожного з нас. Автор доказав, що галичани є окремою гілкою українського народу, а його праця є першою історією давньої Галичини.

В середині першого тисячоліття до н.е. Верхнє та Середнє Подністров’я було рідко заселено. В ті часи тут проживали автохтони впереміж з фракійськими племенами лаків, які прийшли з околиць Греції. Ці народи проживали ро ... Читати далі »
Переглядів: 1028 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Звісно, що зовсім не бажання принести до родини кожного з читачів "Галицького слова” чергову сенсацію, а ще напередодні 20-річного ювілею незалежності Української держави, заставило мене сісти за письмовий стіл і викласти свої наукові роздуми. Кожний свідомий член національної спільноти так само, як і кожен народ на певному і високому ступені свого розвитку, ставить собі запитання: "А звідки ж його витоки, де його найдавніша батьківщина, коли був той перший день, коли із загального людського масиву став відколюватися в самобутність український етнос?”. Та жага пізнання правдивого історичного минулого свого народу заставила автора першого українського літопису поставити собі запитання: "Звідки пішла Руська земля і як Руська земля постала?”. Чернець Києво-Печерського монастиря Нестор-літописець прекрасно знав П’ятикнижжя Мойсея, тому з Книги Буття черпав відомості, як на світі з’явилися різні народи, етноси і бага ... Читати далі »
Переглядів: 1006 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Хоч історико-етнографічний музей «Берегиня» місця для виставок не має зовсім, працівникам музею все ж таки вдалося викроїти його, бо гріх було б не показати надзвичайно цікаві експонати, які відображають довгий і тернистий шлях до волі. На виставці, приуроченій 20-річчю незаледності України, демонструються цікаві і рідкісні видання, фотографії та речі тих, що поклали голови на вівтар свободи. Особливо зворушує одяг, рушники, серветки тощо. Церечі, на яких є поєднання синього і жовтого кольорів, написи «Воля Україні або смерть» (1918р.), «Хай живе Україна» (1925р.), «Ще не вмерла України ні слава, ні воля!» (1937р.), вишиті синьо-жовті прапорці, тризуби тощо, що в радянські часи зберігалися десь під дідівською стріхою чи на дні бабусиної скрині, дійшли до нашого часу і з любов’ю передані опільському музею. Виставка вийшла багата і цікава. Тож сердечно запрошуємо Вас, шановні краяни та гості, відвідати музей «Бере ... Читати далі »
Переглядів: 732 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

ХХ століття займає особливе місце в героїчній і водночас трагічній історії українського народу. За 40 років (1914-1954 рр.) насильницькою смертю загинуло понад 20 мільйонів українців, а сотні тисяч були запроторені у фашистські і більшовицькі концтабори, виселені з рідної землі, загнані у колгоспне кріпацтво, позбавлені рідної церкви, історії, до краю обмежені спілкуванням рідною мовою.
Різні окупанти протягом століть намагалися будь-якими методами фізично і духовно знищити нас як націю. Але ми не тільки вистояли, а й спромоглися із всіх народів тодішнього Радянського Союзу створити воістину Народну Українську Повстанську Армію і вступити у збройну боротьбу проти німецько-фашистських і комуно-більшовицьких окупантів. Сотні тисяч найкращих синів і доньок України у тій нерівній боротьбі зложили своє життя на вівтар пожертв заради звільнення нашої землі в ... Читати далі »
Переглядів: 823 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

З 26 серпня до 30 вересня 2011 року в обласному художньому музеї експонуватиметься виставка творів Івана Стоянова. Його роботи виконані в авторській змішаній техніці колажу в поєднанні з тушшю та темперою. В основі мистецьких творів автора є знаки – символи, що використовувались болгарським народом у декоративно-ужитковому мистецтві.
Він народився у 1961 році в Республіці Болгарія. Закінчив університет єпископа Констянтина Преславського в місті Шумені. Майстер пластичного мистецтва. З 1968 р. є учасником колективних національних і міжнародних виставок. Підготував 18 персональних виставок у Болгарії та за кордоном. Мистецькі твори майстра знаходяться в громадських та приватних колекціях Болгарії, України, Білорусії, Китаю, Японії, Португалії, Франції, Іспанії, Італії. Запрошуємо до перегляду виставки!

Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Виставка живопису із фондів музею відображає історичну дійсність минулого нашої держави та його бачення у творах художників Івано-Франківщини. Такі імена як: Лев-Денис Іванцев, Опанас Заливаха, Михайло Фіголь та інших митці назавжди закарбувалися у мистецькій пам'яті не тільки Івано-Франківська, а й цілої України. Їхнє життя, як в радянський період так і в період незалежності було, сповнене творчої праці та дум про краще майбутнє своєї Батьківщини. Тематика робіт експонованих у художньому музеї торкається нашої історії. Історія правління Київських та Галицьких князів вилилась у серію графічних робіт художника Михайла Фіголя, де з науковою точністю представлені їх портрети та атрибути влади. Період козацької доби представлений портретом Б.Хмельницького - автор Ю.Панькевич. Портрети І.Франка, Л.Українки, В.Стефаника є відображенням великих постатей в історії нашої держави, що дали світу нове р ... Читати далі »

Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Село Межигірці розкинулося поміж пагорбами над річкою Бибелкою, лівою притокою Дністра. Не виключена можливість, що село бере початок від давнього замку або монастиря, про що свідчать численні історичні джерела. 
Перша письмова згадка про населений пункт датується 1431 роком. Відповідно до документу, виданого 23 лютого у польському місті Сандомирі, королем Владиславом Ягайлом у нагороду за довголітню вірну службу Янові з Конєцполя було надано кілька міст, у тому числі, як заставу за позичені 300 гривень королеві, село Межигірці. 
Згодом населений пункт переходив від одного до іншого власника, писалася історія села.
У першій половині ХХ століття Межигірці були одним з осередків просвітницького руху, де працювали читальня «П ... Читати далі »
Переглядів: 814 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

У виставковій залі Івано-Франківського відділення Національної спілки художників України відкрито тематичну виставку, присвячену 20-річчю Незалежності нашої держави.
Понад сто робіт провідних прикарпатських митців відтворюють тут усі чотири етнічних регіони краю: Гуцульщину, Опілля, Покуття і Бойківщину — їхню історію, культуру, природу, поступ області за 20 років незалежності і, звісно ж, людей.
Усі полотна, а на виставці представлені в основному картини художників Івана Лободи, Ігора Семака, Зіновія Осадци та багатьох інших метрів прикарпатського живопису, вселяють віру і оптимізм.
На святковій виставці скульптор Ігор Семак представив модель пам’ятника Романові Шухевичу, який буде встановлений у цьому році у місті Калуші. А ще тут ... Читати далі »
Переглядів: 632 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011

Музей історії Тисмениці у день незалежності України також відсвяткує свій ювілей, адже його відкрито саме до цього свята 15 років тому. Тепер він є одним із центрів культурного життя району.
Меморіальна дошка на фасаді розповідає про засновника і першого директора закладу Степана Гаврилюка. Нині музей носить його ім’я. Знаний освітянин та краєзнавець реалізував ідею місцевого "Руху". Під музей віддали частину будинку в центрі міста, зведеного на початку XX ст. для чоловічої школи. Створювали його гуртом міська влада, підприємці, просвітяни, союзянки, представники діаспори.
Тепер тут три зали, в яких криється чимало пізнавального і навіть небаченого. Захоплено й захопливо веде екскурсію директор музею Лілія Лишега.
Першою експозицією ... Читати далі »
Переглядів: 789 | Долучив: Dnister | Дата: 23.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024