Середа, 24.04.2024, 18:38:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 24
У житті більшості композиторів та виконавців, вихідців зі Станиславівщини, часто складалося так, що їхній талант, не маючи змоги розвиватися в рідних краях, розквітав у інших містах чи й державах. І все ж митці не втрачали зв'язку з домівкою і за найменшої можливості поверталися - тішити земляків своєю творчістю. Такою була й доля Ярослава Лопатинського - композитора за покликанням, лікаря за фахом.
Сьогодні ми відзначаємо 140 років від дня народження цього самобутнього музиканта, доробок якого ще мало вивчений, хоч свого часу відіграв певну роль у розвитку музичного мистецтва Західної України. Видатні українські композитори Станіслав Людкевич та Василь Барвінський схвально відгукувалися про музику Лопатинського, зокрема, про його солоспіви, зазначаючи, що тільки брак професійної музичної освіти завадив йому повністю творчо розкритися в інших жанрах ... Читати далі »
Переглядів: 821 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011

23 серпня 2011 року відбулося відкриття пам’ятної дошки повстанському поету, провіднику пропаганди ОУН Михайлові Дяченко, відомого під псевдонімом Марко Боєслав.
Участь у заході взяли секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, заступник міського голови Михайло Верес, священики, члени братства ОУН-УПА, та представники громадськості. Чисельно до акції долучилися представники та депутати ВО «Свобода».
Розпочалось урочисте віче з освячення пам’ятної дошки та покладання вінків. Після освячення до присутніх звернувся секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків. Він привітав учасників заходу з сьогоднішнім Святом Прапора. Руслан Марцінків навів коротеньку історичну довідку з біографії Михайла Дяченка та підкреслив його вагу в процесі боротьби України за незалежність. «М ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011

Дерев’яні хрещаті церкви є візитною карткою Яремчанщини, невичерпним джерелом мистецького натхнення, а також знаком незнищенності національного духу та відданості Христовій вірі. Невеликий за розмірами дерев’яний, однокупольний храм Успіння Пресвятої Богородиці в місті Яремчі увінчує широку поверхню пагорба і чітким силуетом  вимальовується на тлі лагідних обрисів невисоких гір. На свято Успіння Пресвятої Богородиці тут знову буде особливо людно, адже гуцульській святині виповнюється 100 років.
В Шематизмі Станіславської єпархії за 1912 рік читаємо, що церква в Яремчі збудована і посвячена в 1911 році, число греко–католиків – 687. З часопису «Руслан» від 2 серпня 1901 року довідуємося, що тут з 1896 року функціонувала одноіменна богослужебна каплиця цієї конфесії.
Церква зведена за сприя ... Читати далі »
Переглядів: 928 | Долучив: Dnister | Дата: 24.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024