П`ятниця, 29.03.2024, 13:31:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 31
Створити таке товариство у нас, на Косівщині, першою  запропонували союзянка-активістка Анна Богдан і світлої пам’яті колишня редактор  районної газети «Гуцульський край» Людмила Городенко.
Новостворене товариство очолив колишній завідувач  Косівського  райВНО Дмитро Степанович Петрук. З 1996 р. районною організацією  товариства «Гуцульщина» керує відомий поет, громадський діяч Василь Іванович  Шкурган.
В.І. Шкурган вважає, що члени районної організації товариства «Гуцульщина» вносять значну лепту у розвій  культури, освіти, просвіти мистецтва, духовності Косівщини. Про діяльність районного товариства схвально відгукнувся поет, письменник, громадський діяч Богдан Томенчук. Вів вважає, що  косівське товариство робить вагому і потрібну справу у розвитку & ... Читати далі »
Переглядів: 734 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2011

Наша Косівщина славиться не тільки майстрами народного мистецтва, їхніми виробами й творами, а й прекрасною гуцульською ношею.
У кожному селі — свій стиль, свої кольори. Як і в данину, так і сьогодні, у Космачі переважають жовтогарячі фарби, у Яворові та Річці – зелені. Гуцульська ноша збереглася й донині, тільки її трохи змінили та оновили. Колись таке вбрання було у кожній хаті: на будній день – простіше, на свята – багате та пишне. Тому й виникла прекрасна ідея — провести дефіле гуцульських строїв у День міста, на фестивалі під надзвичайно оригінальною назвою «Лудинє-фест».
Чимало людей, особливо молодих, не знає походження слова «лудинє». Колись лудиною називали предмети святкової ноші. Організатори фестивалю поставили за мету – показати розмаїття традиційних гуцульських строїв, продемонс ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2011

На всеукраїнському фестивалі ліжникарського мистецтва «Барвограй», що відбувся у столиці цього давнього промислу – селі Яворів Косівського району, що на Прикарпатті своїх вироби представили десятки майстринь.
Більшість ліжників зроблено в гуцульській традиції із використанням яворівських візерунків. Адже модною нині є тенденція повернення до джерел. Як не прикро, але ринок заполонили різноманітні модернові ліжники та китайські підробки. Проте в Яворові цього говорити не варто – засміють або образяться, адже їхні ліжники – це вже своєрідна фірмова марка.
Ще перед в’їздом у Яворів чи не біля кожної добротної садиби на дерев’яних та кованих парканах, плетених тинах і довгих металевих дротах  висять клапті чорної, білої та сірої вовни. За кілька тижнів із неї зроблять ліжники. Оці пухнасті я ... Читати далі »
Переглядів: 936 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2011

Під час Першої світової війни, територія Рогатинщини стала театром важливих подій як військового, так і політичного характеру.
Як відомо, на початку Першої Світової війни на Східному театрі військових дій після вступу у війну Росії, відбулася Галіційська битва, що тривала 33 дні – з 5 (18) серпня 1914р. до 8 (21) вересня 1914р. та була однією із найбільших стратегічних операцій Першої світової війни. 
В результаті цієї битви Росія захопила Східну Галичину, а австро-угорські війська були відкинуті за р. Сан  на півночі та Карпатські перевали на півдні.
Важливі події цієї битви відбувалися і на Рогатинщині. Однак, хоча загальний хід битви відомий і з ним можна ознайомитися у літературних джерелах, військові події, що відбува ... Читати далі »
Переглядів: 1770 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2011

Збереження автентичної культури, пісні, традиції - це один з найефектніших та дієвих способів утвердження незалежності України. Саме тому на Надвірнянщині пройшов перший в своєму роді конкурс вроди "Красуня Надвірнянщини", в якому взяло участь 33 учасниці з усіх населених пунктів Надвірнянського району. Конкурс проводився з метою збереження української автентики та етнічної культури свого регіону, знань української історії, культури, традицій, звичаїв, виявлення обдарованої молоді району,розвитку її творчих здібностей, формування естетичних смаків, урізноманітнення дозвілля молоді.
З 14 серпня 2011 фінішував перший етап районного конкурсу «Україночка-20», приурочений 20-річчю Незалежності України, який відбувся у всіх населених пунктах Надвірнянщини. Організатором конкурсу є  Надвірнянська районна державна адміністрація. Конкурс отримав  пози ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024