П`ятниця, 19.04.2024, 09:35:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2011 » Серпень » 04
У Надвірній 19 серпня 2011 року о 12 год. розпочнеться відзначення християнського свята Преображення Господнього (Спаса) на майдані Шевченка.
Метою свята є відродження української традиції освячення фруктів, меду, трав, популяризація етнічної музики, вивчення історії розвитку бджільництва та популяризація оздоровчої продукції бджолярів. Свято присвячується 20-ій річниці Незалежності України.
Для мешканців Надвірнянщини та гостей відбуватиметься освячення великого кошика з фруктами, який буде прикрашено районним центром дитячої творчості, учні якого вкотре зможуть проявити свої таланти та неординарне творче бачення, застосувати свою майстерність.
Також, заплановано дійство "Яблучне коло", яке зімкнеться в кільце нанизаними яблучними силянками, утворюючи символ єдності та згуртованості людей. Відбуватимуться і виступи етнографічних колективів району та ... Читати далі »
Переглядів: 704 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У понеділок, 1 серпня, під головуванням заступника голови райдержадміністрації Олександри Чаплінської відбулося засідання оргкомітету з підготовки до відзначення  в районі 480-ї річниці битви під Обертином.
21 серпня цього року у селищі Обертин відбудеться ряд масових заходів, приурочених цій історичній події. В рамках даного заходу планується приїзд офіційної делегації з м. Тарнова і Тарновського повіту Республіки Польща, відкриття і освячення пам’ятної дошки на честь 480-річчя битви, наукова конференція, презентації художніх програм дітей та юнацтва з Польщі і Обертина та ін.
Також для молодіжної делегація з Польщі буде розроблено спеціальну програму перебування на теренах Тлумацького району з 22 по 25 серпня цього року.
Тлумацька РДА< ... Читати далі »
Переглядів: 552 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

За своїм внутрішнім укладом Франківщина подібна на федерацію чи конфедерацію. Центр нашого прикарпатського ромба, те, що є безпосередньою Станиславівщиною, майже геометрично об'єдную і розділяє чотири кути, кожен з яких є відносно окремим краєм. На Півдні - Гуцульщина, на Заході - Бойківщина, на Півночі - Опілля, а на Сході - Покуття.
Якби не Івано-Франківськ, мешканці цих країв могли б і не зустрічатися. Настільки самодостатнім є життя у кожному з них. Звичайно, що хоча б раз кожен приходив до гуцулів, або гуцули з'являлися самі у не своїх краях.
Гуцули і бойки - два українські субетноси, які настільки дбають про свою ідентифікацію, що у реальності їхньої інакшості ніхто не сумнівається. Щоправда, бойки нерідко соромляться того, що вони бойки. Перемогла все ж таки гуцульська версія світу, в ... Читати далі »
Переглядів: 817 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Першими в історії фотографіями вважаються дагеротипні зображення на срібній пластинці, зроблені французом Дагером у 1839 році. Процес такої фотозйомки був дуже виснажливим для замовника, якому доводилося висиджувати під прицілом фотооб'єктива не менше 20 хвилин. До того ж в дагеротипних студіях не використовувалося штучне освітлення, а тому часто замовники потерпали від сонячних променів. Інколи для більшої чіткості зображення обличчя людини ще й вкривали крейдою, а волосся - посипали пудрою. Одна втіха - при такому фотографуванні можна було кліпати очима!
Проте популярною і масовою фотографія стала тільки після відкриття в 80-х роках ХІХ століття способу фотографування на негативні фотоплівки. Тоді ж фотомистецтво прийшло і Станиславів.
Ймовірно, найдавнішим відомим станиславівським фотограф ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

Не так давно припинилися баталії громади, інтелігенції та журналістів з міською владою щодо збереження казарми на вул. А. Чайковського, як знову знайшлися «доброчинці» з руйнації іншої пам’ятки архітектури.
Партеровий цегляний будинок на вулиці Романа Шухевича, 78 побудований 1903 року, про що свідчить викована дата на фронтоні. Така сама дата викладена гранітною крихтою в проході головного входу. Колись тут містився «юденрат» – офіційний адміністративний орган місцевого самоврядування коломийських євреїв, або як його тоді називали «кагал».
Заклад діяв до 1939 р. За німецької окупації він проіснував ще два роки, після чого усіх членів ради розстріляли нацисти.
Про те, що будівельні роботи архітектурної споруди на вул. Р. Шухевича, 7 ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011

У суботу, 6 серпня, о 12.00 – відкриття та освячення пам’ятника загиблим від рук нацистів представникам польської інтелегенції у с. Рибне-Павлівка Тисменицького району.
В урочистостях з вшанування пам’яті візьмуть участь голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк, Генеральний консул Польщі у Львові Анджей Дрозд, Генеральний секретар Ради охорони пам’яті Боротьби та Мучеництва Республіки Польща Анджей Кунерту, голова Польського Товариства культури «Пшиязнь» Луція Кубіцька, представники польських міст Ополє, Кошалін, Варшава, Краків, представники духовенства та місцевої громади.
Священики відправлять поминальну панахиду та освятять каплицю.
"Фіртка"
Переглядів: 659 | Долучив: Dnister | Дата: 04.08.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024