П`ятниця, 29.03.2024, 12:08:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Вересень » 22
21 вересня відбулися урочистості та свято села з нагоди 590-річниці першої згадки про Мединю.
У гості до мединчан прибули голова районної державної адміністрації Григорій Івасишин та голова районної ради Петро Стрембіцький, начальник управління у справах преси та інформації обласної державної адміністрації Іван Дячишин, депутат обласної ради Ярослав Ткачівський, численні гості з Галича, Івано-Франківська та Калуша.
Чудове галицьке село готувалося до свята. Належним чином відремонтовано дороги, причепурилися бюджетні установи, здійснено благоустрій біля кожної оселі. З нагоди свята, від районної влади село отримало у подарунок нову звукову апаратуру для Будинку культури, за сприяння райдержадміністрації і районної ради світ побачив історичний нарис про село «Галицькі Медобори».
... Читати далі »
Переглядів: 608 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

21 вересня 2011 року в селі Молодятин відбулось святкування 365 річниці першої писемної згадки про село, приурочене 20-ій річниці від Дня незалежності України. 
Село Молодятин розміщене в північно-східній частині Гуцульщини. Відоме воно ще з ХVІ ст., хоча знайдені тут сокири-кельти доби пізньої бронзи засвідчують, що люди тут жили з прадавніх часів. Назва села Молодятин походить від молодої пари закоханих людей, що були вірні в коханні і гаразді, але не захотіли з якихось невідомих причин жити в Дем`янівці (першопоселенні, заснованому близько 1560 року) і перебрались за її межі. Поселились вони в теперішній горішній частині села, де є Барткова криниця. 
Молодятин – один із населених пунктів Прикарпаття, де збереглись народні звичаї, обряди, національна кухня, гостинність та націонал ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

21 вересня  в с. Пшеничник Новошинської сільської ради пройшли урочистості, приурочені 100-літтю УПЦ КП Різдва Пресвятої Діви Марії (парох о. Олег Звір, храм споруджений в 1911 р.).
Архиєрейську Службу Божу, Боже благословення та освячення води провели Архиєпископ Івано-Франківський і Галицький Іоасаф УПЦ КП та священники Долинського деканату УПЦ КП.
У святі взяли участь заступник голови райдержадміністрації Іван Кочержат та голова районної ради Володимир Луцький.
Переглядів: 630 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

Голова фракції «ВО «Батьківщина» в Івано-Франківській обласній раді Юрій Романюк звернувся до депутатів обласної ради з пропозицією виділити кошти для видання спеціального фотоальбому, до якого б увійшли світлини найцікавіших речей з колекції Національного музею Гуцульщини і Покуття, адже чимало експонатів протягом десятиліть залишаються недоступними для широкого загалу. На думку пана Романюка, видання такого альбому накладом 1000 примірників під назвою «Шедеври Прикарпаття» або «Скарби Прикарпаття» слід профінансувати з обласного фонду книговидання.
Переглядів: 544 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

Автора!
150 років минає цьогоріч відтоді, як в одному з перших номерів львівської москвофільської газети «Слово», за своєю суттю вороже налаштованою до українського духу, було опубліковано вірш нашого краянина, громадсько-політичного діяча о. Луки Данькевича (1791-1867) «Нема, як наша Коломия», знаного ще за такими назвами, як «Коломия краща» та «Гуцули в Парижу 1814 року». Передрук здійснювався з деякими видозмінами. Тогочасні подібні популярні писання, зважаючи на малий інформаційний доступ, інколи приписували різним авторам. Скажімо, відомий факт, коли слова поета Павла Чубинського «Ще не вмерла Україна» простий народ присвоїв Тарасові Шевченку. Подібне сталося й зі згаданою поезією коломийського пароха Данькевича про галицьких вояків у переможеній французькій столиці. Її помилково переадресували «буковинському соловію» Юрієві Федьковичу, ... Читати далі »
Переглядів: 725 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

У травні наступного року наше місто святкуватиме 350-річчя від дня свого народження. Найбільшою окрасою кожного міста є його мешканці. Івано-Франківськ багатий відомими постатями – це і лікарі, і художники, і композитори, і вчителі, і письменники...
Хочеться згадати непересічну постать – пана Антіна Ульванського, який жив у нашому місті з 1928 по 1965 рік, працюючи директором гімназії, а потім викладачем, завідувачем кафедри іноземних мов в медичному інституті.
А народився Антін Ульванський у мальовничому селі Стриганці, що на Тернопільщині, в сім’ї вчителя, 28.04.1883 року. Закінчив Золочівську гімназію у 1902 році, потім Львівський університет –лінгвістичний відділ філософського факультету (1907 р.). Перша вчительська посада була в українській гімназії м.Тернополя. Жага до вдосконалення при ... Читати далі »
Переглядів: 743 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

Серед розмаїття музеїв Івано-Франківська досить цікавим є „Музей Героїв Дніпра”, як один з найстаріших у Івано-Франківській області. Відкритий він в 1966 році як музей бойової слави 38-ї загальновійськової армії. Ця армія під час війни нараховувала в своїх рядах від 100 до 150 тисяч чоловік, звільняла столицю України Київ, вела бойові дії на Прикарпатті. Після війни в місті дислокувалося управління цієї армії, а частини її дислокувалися на території шести областей Західного регіону. З минулого року музей є філією Національного військово-історичного музею України.
„Віддаючи шану тим солдатам і офіцерам, які відзначилися в боях за звільнення столиці нашої держави, музей вирішили назвати „Музеєм героїв Дніпра”. Значна частина експозицій тут присвячена 38-й загальновійськовій армії, але оскільки в Західному регіоні це єдиний музей, який присвячений темі Ве ... Читати далі »
Переглядів: 591 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

10-11 вересня під Києвом, в районі Доту №555 відбувся невеликий захід у форматі польового виходу/тактичних зайнять представників військово-історичних клубів, що займаються періодом ПСВ. Були представники Києва, Львова, Хмельницького і Луганської області. 
Влаштовано історичний військово-польовий бівуак і в перебігу двох днів відбувалися "бойові дії" між Російською Імператорською Армією і об'єднаною австро-німецькою групою. Захід проводився з метою підбадьорити в польових умовах реконструкторські групи, що займаються темою Першої світової, оскільки подібних заходів не був більше напівроку, вітчизняний фестиваль не відбувся і народ їздив тільки на закордонні фестивалі. Подібні ж польові виходи-тактики потрібні в першу чергу для навчання членів клубів правильно використовувати екіпіровк ... Читати далі »
Переглядів: 1056 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011

Надзвичайний і Повноважний Посол Аргентини Ліла Ролдан Васкес де Муан відвідала Коломию. На час перебування у місті були заплановані зустрічі з представниками міської та районної влад, а також відвідини Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського. Оглядаючи експозиційні зали, пані Посол відзначила, що народне мистецтво гуцулів та покутян, має багато схожих елементів з  культурою інших народів, зокрема корінних жителів Південної Америки. Назагал, пані Ролдан виявилася дуже цікавою слухачкою і співрозмовницею. Свої враження від побаченого висока гостя залишила у музейній Книзі відгуків…
Переглядів: 564 | Долучив: limnytcja | Дата: 22.09.2011










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024