П`ятниця, 29.03.2024, 14:34:02

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 30
Наше місто назване на честь великого українського письменника Івана Франка. Тут його ім’я носять площа, вулиця, премія, драмтеатр, обласна наукова бібліотека тощо. Історики та краєзнавці ретельно вивчають кожен візит Каменяра до Станиславова, уточнюють список адрес і коло знайомств. Тут відбувалися його виступи перед великими аудиторіями, з гучними оваціями та пишними букетами квітів. Але то було не одразу. Знайомство з містом Франко почав з каталажки.
Він був соціалістом. Австрійська поліція про це знала та уважно стежила за письменником. У 1880 році, у селі Яблунів, поліція вирішила перевірити його документи. Франко зміг показати лише залізничний квиток, який був виписаний на ім’я Кароля Строчинського. Поліцію це не задовольнило, й літератор загримів за грати. Три місяці Франко просидів у Коломийській в’язниці, де написав багато віршів, серед яких «В ... Читати далі »
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Після Першої світової війни Галичина з австрійської провінції стала на кілька місяців українською, а згодом польською – аж до 1939 року. Зі зміною влади змінились і правила дорожнього руху. Тож, як їздили дорогами Прикарпаття у міжвоєнне двадцятиліття?
Перші вказівки, як пересуватися дорогами, в Польщі випустили ще у 1826 році. Але офіційні правила дорожнього руху з’явилися майже через сто років – у 1921-му, вже у відновленій Речі Посполитій. Дослівно вони називалися «Приписи про рух механічних апаратів по публічних дорогах».
Галичани, які за Австро-Угорщини їздили лівим боком дороги, тепер мусили перевчатися на правосторонній рух. Крім того, нові правила запровадили категорії водійських посвідчень, які тоді називалися дозволами. Найнижча, п’ята категорія, давала право керувати лише мотоцикла ... Читати далі »
Переглядів: 667 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Втеча з тюрми – явище рідкісне. В’язниця для того й придумана, щоб її неможливо було покинути. Однак наше місто і тут не пасе задніх – у червні 1941 року з радянської (на той час) тюрми НКВД успішно втекли приблизно сотня-друга в’язнів. Точної цифри досі не знає ніхто. Як втекли? Зовсім просто.
Під час нападу гітлерівської Німеччини на СРСР у станіславській тюрмі перебували близько трьох тисяч ув’язнених. І зрозуміло, що про початок нової війни в’язнів ніхто не інформував.
Персонал в’язниці станом на 27-28 червня перебував у «підвішеному» стані: Червона армія зазнавала поразку за поразкою, більшовицька адміністрація або готувалася до евакуації, або ж уже панічно втікала.
У злагодженому та перевіреному механізмі репресій щось не спра ... Читати далі »
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012

Скажете, воювати – чоловіча справа? У Бурштині, у школі № 2, вже два роки діє музей імені Ольги Басараб, присвячений усім жінкам Галицького району, які мужньо боролися та загинули за Україну. До речі, він такий єдиний в області, якщо не в Україні.

Шляхом патріотки
На вулиці – спека, літо, канікули. На території школи жіночка, мабуть прибиральниця, зістригає кущі, інша підмітає. У центрі доглянутої клумби стоїть постамент з жіночим бюстом. Читаємо: «Національна героїня – Ольга Басараб з роду Левицьких». Чим удос­тоїлася ця жінка такого звання, може розповісти будь-який місцевий школярик. Але ж канікули! Тому екскурсію для «Репортера» проводить Іван Ільницький, заступник директора школи з виховної роботи.
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 30.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024