Вівторок, 16.04.2024, 13:00:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 31
Далеко позаду буремні роки, важкі роки боротьби нашого народу за свободу і незалежність. Тисячі юнаків і юнок взяли в руки зброю у тому далекому 1942  році і почали нерівну боротьбу з німецькими  і більшовицькими окупантами. Не всі вони  повернулися  з полів битв. Лише похилені хрести, розкидані по нашій зраненій  землі, та стогін криївок у дібровах нагадують нам про важку  боротьбу нашого народу за волю і незалежність. Нехай  свята пам’ять ніколи не погасне в наших серцях про тих, які чесно склали свої голови за рідну землю. Вони  не ділились на партії, на конфесії, для них були: один Бог і одна Україна, чого, на жаль, бракує нашим  сьогоднішнім керманичам.
У 1951-52 роках Коломийська округа налічувала більше 200 учасників збройної боротьби. Та завдяки «агентам-зрадникам КГБ-Кірову», «Кузнєцю», «Кордубу» бі ... Читати далі »
Переглядів: 604 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Цьогорічне храмове свято Пресвятої Богородиці в славному мистецькому селі Яворові, що на Косівщині, особливе. Згідно з планом заходів, які затвердив заступник голови ОДА, голова оргкомітету Роман Іваницький, на виконання постанов Верховної Ради України від 22 березня ц. р. відзначатимуть 190-річчя від дня народження Юрія Шкрібляка, класика українського різьбярства, та 120-річчя від дня народження Юрія Корпанюка, заслуженого майстра народної творчості України.
20 вересня ц. р. о 10 год. на базі Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська ґражда» відбудуться відкриття виставок художніх виробів династій різьбярів Шкрібляків—Корпанюків з фондів Національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського та Косівського інституту прикладного та дек ... Читати далі »
Переглядів: 558 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Цього року, до відзначення Міжнародного дня музеїв, у Івано-Франківську проходила акція «Ніч в музеї». Вона викликала такий ажіотаж серед відвідувачів, що керівництво «Музею мистецтв Прикарпаття» вирішило провести схожий захід ще раз. Нова акція називається «Шарм літньої ночі» і передбачає чимало особливих несподіванок для відвідувачів.
Відбуватиметься подія останньої ночі літа – 31 серпня. Серед її цікавинок – звучання класичної музики у виконанні артистів філармонії, танець молодіжного колективу з Калуша, а також акція «Повернені з небуття».
Вхід на «Шарм літньої ночі» керівництво музею зробило платним. Ціна квитка – 50 гривень і усі ці кошти будуть використані на реставрацію музейних творів. Адже на даний час реставрації потребують понад півтори тисячі шедеврів.
Переглядів: 594 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Робота з відновлення будинку №18 по вулиці Січових Стрільців в Івано-Франківську, де якому кілька місяців тому обвалилося перекриття, не витримує ніякої критики, - вважає Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, який піддав днями різкій критиці діяльність в даному напрямку департаменту архітектури і містобудування міського виконавчого комітету.
Зі слів мера, керівництво департаменту намагається перекласти свої функції на плечі інших комунальних структур, яким вони абсолютно не властиві.
Зокрема, воно «нарізало» аж п’ять задач для муніципальної інспекції з благоустрою, офіс якої раніше розміщувався у будинку по вулиці Січових Стрільців, 18. Серед цих задач є такі, як «звернутися до департаменту архітектури і містобудування», «звернутися до відділу охорони культурної спадщин» тощо. ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Прикраси на голову широкі стрічки із різноманітним бісерним вишиттям та пришитими по боках маленькими кругами-колтами зберігся у селі Вільхівці Городенківського району, що на Івано-Франківщині, ще від… княжих часів.
Якщо поглянути на незвичні і непритаманні покутському регіону, де знаходиться, власне село, прикраси, та порівняти їх із гравюрами княжих часів та реконструкцією істориків та етнографів, то можна одразу ж помітити велику схожість із уборами доньок давньоукраїнських князів та дівчат зі знатних боярських родин. Але про таке юна майстриня Роксолана Бичай навіть не здогадується. Каже, що тут таке з правіків робили.
— На цупку широку червону стрічку ми з бабусею Ганною пришиваємо бісер та лелітки, — розповідає дівчина. — Візерунки придумуємо самі, беручи за  основу те, що є на пок ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Українська сторона одержала дозвіл на проведення археологічних досліджень на місці можливого поховання князя Данила Галицького в польському місті Хелм. Данилу Галицького потривожать Про те, що Україна добилася дозволу на проведення пошуків останків князя Данила Галицького, газеті "КоммерсантЪ - Украина" повідомив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко. 
"Міненерго мало передати Римсько-католицькій церкві будівлю у Львові, де зараз розташований підвідомчий міністерству філіал Держтехстандарту. Проте ми запропонували почекати з передачею, зажадавши натомість право на проведення наукових досліджень в Хелмі, де, за історичними даними, було поховано Данила Галицького", – пояснив він. 
Князь Данило Галицький народився п ... Читати далі »
Переглядів: 519 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Як виглядала Галицька брама? Чи штурмував Суворов Станиславівську фортецю? Коли Володимир Ленін відвідав наше місто? Що станеться з Івано-Франківськом 21 грудня 2012 року, коли, згідно з календарем майя, прийде кінець світу? Вчені скептики скажуть, що зображень Галицької брами не збереглося, Леніна й Суворова тут ніколи не бачили, а 21 грудня буде звичайною п’ятницею. Проте, дехто з місцевих художників так не вважає.
Пару років тому на сайті SkyscraperCity, у гілці «Старі фото Станиславова», з’явилася картинка із зображенням Галицької брами. Форум одразу вибухнув коментарями, мовляв, це краєзнавча сенсація та й узагалі найдавніше фото міста. Від попередніх реконструкцій фортеці під патронатом академіка Грабовецького цей малюнок вигідно відрізнявся точністю історичних деталей. Відверто кажучи, в мене самого промайнула думка, що це графіка кінця ХVIII ст ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

Одним із неодмінних атрибутів кожного міста є його диваки. У Станиславові 1930 х років їх теж вистачало. Так, на вулиці Сапєжинській (нині — стометрівка) біля банку можна було побачити молодого чоловіка на ім’я Бонк.
Він просив милостиню, паралельно коментуючи перехожих. До чоловіків він звертався із віршиком: «Тен пан носі крават червони, бо шука собі жони!». Для жіночок мав заготовлений слоган: «Та пані з Коломиї, бо носом риє». Цікаво, що через сімдесят років на тій самій стометрівці (тільки вже біля іншого банку) регулярно стоїть ще один дивак, який відпускає подібні солонуваті жарти й давно став своєрідною візитівкою міста.
А ще однією знаменитістю тоді була така пані Капітанова. Очевидці згадують, що за будь-якої погоди, у холод і спеку, вона мала на собі стільки одягу, що була подібною ... Читати далі »
Переглядів: 556 | Долучив: limnytcja | Дата: 31.08.2012

«Збудуємо пам’ятник «Руській трійці» - зачинателям українського національного відродження в Галичині, авторам альманаху «Русалка Дністровая» - першої книги українською мовою на західноукраїнських землях (1837 р.), o. Маркіяну Шашкевичу, Івану Вагилевичу і Якову Головацькому в м. Івано-Франківську»

ЗВЕРНЕННЯ
З ініціативи Івано-Франків ... Читати далі »
Переглядів: 838 | Долучив: Dnister | Дата: 31.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024