П`ятниця, 29.03.2024, 07:04:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 15
31 грудня 1934-го своїми першими експонатами заявив про своє існування новостворений коломийський музей. Це стало можливим завдяки подвижницькій діяльності його ініціатора і засновника, ревного поціновувача й збирача старовини Володимира Кобринського. Так, мабуть, хотіло саме провидіння, аби справу свого стрийка о. Й. Кобринського продовжив його внучатий небіж. У цьому випадку спрацювали не лише гени, але й святий патріотичний обов’язок. Багато відтоді спливло води у Пруті, перегортаючи, наче річкові валуни, світлі і темні сторони зі щоденного музейного життя в контексті світових історичних колізій.
А передувала події національного становлення й самоствердження хвиля виставкового руху, яка на теренах Галичини набирала сили, давала поштовх до предметного вивчення й зберігання найцінніших експонатів. 4 вересня 1880 р. колегія коломийської філії товариств ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Календар - це не тільки зручна система відліку часу, заснована на обертанні Землі довкола Сонця і зміні фаз Місяця. Календар - це ще й хранитель культурної пам'яті, це місточок між одиницею і спільнотою, минулим, теперішнім і майбутнім.
Газета пропонує добірку пам'ятних дат, які варто згадати прикарпатцям у 2012 році.
Звісно, будь-який перелік неминуче залишатиметься вибірковим і не може претендувати на вичерпність, та й площа газетних сторінок обмежена. Тому пропонуємо читачам доповнювати календар спільно з редакцією - надсилаючи пропозиції на електронну пошту «ГК». Вони будуть додані до календаря на сайті газети.

Січень
Переглядів: 584 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Незабаром на сесії міської ради голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус звітуватиме про роботу в 2011 році. Навряд чи звіт вразить громаду новизною: після переліку здобутків різного ступеня сумнівності почуємо й про «нечисленні» і тимчасові недоліки, спричинені браком коштів, політикою центральної влади, світовою кризою і - чим завгодно, лиш не власною лінню й непорадністю.
У 1936 році перед громадськістю міста звітував президент Станиславова Здіслав Стронський. Зовсім недавно відгриміла війна, а світова економіка ще не оклигала від удару Великої депресії. Та й інвестиційні і бюджетні можливості міста тоді були незрівнянно скромнішими. І все ж скільки всього вдавалося зробити! Прочитайте й порівняйте з успіхами нинішніх очільників...
Після реформи міського самоврядування з 1934 року магіс ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012

Військова історія Галича та його околиць є дуже багатою на різноманітні події. Кожен період військової історії – від княжої доби до визвольних змагань ХХ століття – має свою «родзинку», яка завжди буде цікавою всім шанувальникам історії. Розглядаючи події Першої світової війни, які проходили на теренах Галича, не можливо оминути один цікавий факт. Він пов’язаний з перебуванням у Галичі в 1916 році досить відомого австро-угорського бронепотяга (Panzerzug № II).
Цей бронепотяг назавжди увійшов в історію австро-угорських військових сил як герой боїв в Італії (1915 р.) та на Коломийщині (1916 р.). Одна з оцінок характеризує його як «найбільш результативний бронепотяг Першої світової війни» –хоча на той час  тільки в Австро-Угорської армії використовувалося 15 бронепоїздів.
Бронепотяг було по ... Читати далі »
Переглядів: 1744 | Долучив: Dnister | Дата: 15.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024