Субота, 20.04.2024, 15:26:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 25
Степан Слободян -«Єфрем» – постать, яка посідала чільне місце у національно-визвольній боротьбі ОУН і УПА. Займав відповідальні пости у ідеологічній ділянці роботи УПА і підпілля ОУН протягом 1944-1950 років.
На жаль, досить мало відомостей зібрано про цю особу, а наявні - базуються переважно на коротких інформативних довідках, які містяться у „Літописах УПА” та архівних документах – звітах, зведеннях, довідках по лінії МҐБ та комуністичної партії.
Народився Степан Петрович  Слободян в Теребовлянському районі, а за іншими даними у с. Синьків Заліщицького району Тернопільської області. Обласний військовий референт Юнацтва ОУН Тернопільщини (1942-1944). Політвиховник старшинської школи «Олені» (04.-05.1944). Від серпня 1944 р. начальник політвиховного відділу  штабу ВО ІV «Говерля» пі ... Читати далі »
Переглядів: 844 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

Одними із перших предметів, які потрапили до фондів нашого музею, були речі передані церковною громадою Старого Угринова. До цих речей належали старі церковні книги, священичий одяг та синьо-жовте знамено. Саме цьому предмету буде присвячене наше дослідження.
Неоднозначною була думка музейних дослідників стосовно походження прапора. Тривалий час побутувала думка про те, що приніс його до села, а у відповідності і до церкви, о. Андрій Бандера. Але спростування цієї версії наведено у статті «Чиє знамено знаходиться у музеї?». Інша версія, яка пов’язує даний стяг із Степаном Бандерою і обґрунтована у згадуваній нами раніше статті також є хибною, оскільки за основу взято недостовірне місце його зберігання. Із спогадів кількох односельчан випливало, що він знайдений новими господарями священичої резиденції при її розбиранні, а насправді це не відповідає дій ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

Виставку подарованих творів влаштували в художньому музеї Івано-Франківська. Картини, ікони та давні предмети домашнього вжитку - вперше виставили на огляд. Музейники кажуть, на придбання нових експонатів держава грошей не виділяє. Тож експозиції поповнюють завдяки небайдужим людям.
У цій залі тридцять один експонат — це набутки лише за минулий рік. Серед них унікальні речі. Приміром, димна кераміка Ярослава Крука. До музею раритети приніс його земляк. А ось цю піввікову ікону подарувала колишня мешканка Івано-Франківська.
Михайло Тимчук, заступник директора Художнього музею: "Найціннійша ікона «Воскресіння Христа», це початок 20 сторіччя, вона відстояла свій час, ікона в канонічній формі, художники, які малюють ікони в теперішному часі, дотримуються цих канонів”.
Переглядів: 542 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

А от самій дівчині розривною кулею розірвало м’язи і кістки лівої руки, вона трималась лише на шкірі. Від безвиході Анна хотіла застрелитися, проте пістолет дав осічку. Витягла гранату, але забула розігнути бляшки, щоб витягнути чеку, сіпнула раз, другий...
Прийшла до себе — лежить у ямі, ноги цілі, тільки побиті осколками. Схопилась на ноги й зумисне почала тікати — для того, щоб її скоріше вбили. Бо добре знала, що чекає повстанку на допитах. Солдати побачили, що дівчина жива. За нею кинувся навздогін той, хто її поранив. Анна бігла близько півкілометра, нестерпно боліла рука. Впала на скелю, солдат з розгону зачепився за неї і теж упав. Підвівся, почав тягнути дівчину за перебиту руку — вона захрустіла, тоді вхопив за другу...
Коли Анна втікала, услід стріляли з автоматів, але цього разу к ... Читати далі »
Переглядів: 938 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012

Фонд досліджень стародавніх цивілізацій FRAC(США) у співпраці з Івано-Франківським краєзнавчим музеєм запрошує прийняти активну участь в археологічно-мистецькій виставці «Сакральний світ Трипілля», що проводитиметься з 24 лютого по 30 березня 2012 року. Безцінні експонати доби неоліту музеїв України та виступи на науковій конференції допоможуть достойно представити сторінки нашої славетної історії.

В програмі виставки плануємо:
1. Оригінали трипільських артефактів з музеїв України.
2. Реконструкції трипільської кераміки сучасними майстрами.
3. Традиційне мистецтво – вишивка, кераміка, писанки, дерево, скло, ... Читати далі »
Переглядів: 549 | Долучив: Dnister | Дата: 25.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024