Четвер, 28.03.2024, 17:41:53

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 27
25 січня 2011 р. у Картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» відкрито виставковий сезон 2012 року. Започаткувала його виставка під назвою «Мальовнича рапсодія» творів митця з Долини Олега Лавріва. Відкриття виставки поєднало в спогляданні прекрасного представників двох районів Прикарпаття – Галицького та Долинського. Це невипадково, адже твори, що експоновані на виставці одинаково близькі за сюжетом, як жителям Бойківщини, так і Покуття, а окремі історичні постаті, які зображені художником, одинаково дорогі всім галичанам.
Неповний перелік постатей зображений у роботах Олега Лавріва - Ісус Христос, Богородиця, Іван Хреститель, кардинал Мирослав Любачівський, кардинал Любомир Гузар, кардинал Йосиф Сліпий, митрополит Андрей Шептицький, поет Тарас Шевченко – засвідчує, що він добре володіє мистецтвом художника і є добрим портретистом. ... Читати далі »
Переглядів: 616 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

Високоповажна  президіє!
Вельмишановні  делегати та гості з’їзду!

Маю  велику честь виступити перед  Вами - справжньою  елітою української нації,  як представник  Івано-Франківської Обласної організації Національної Спілки краєзнавців України, і доповісти Вам, делегатам V позачергового з’їзду Спілки, що прикарпатські краєзнавці  упродовж багатовікової історії живуть з почуттям єдиної української краєзнавчої родини та самовідданою творчою працею вносять достойний вклад у вивчення рідного краю, великої України. Це особливе значення має у ці дні  коли ми відзначаємо с ... Читати далі »
Переглядів: 767 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

23 січня у Київському міському будинку вчителя відбувся V (позачерговий) з’їзд Національної спілки краєзнавців України у зв’язку з необхідністю обрання нового складу керівних органів Спілки та її Голови після раптової смерті 12 вересня 2011 року засновника та протягом більше 20 років незмінного керівника Спілки, видатного державного, наукового і громадського діяча, академіка, Героя України незабутнього Петра Тимофійовича ТРОНЬКА. 
На обласних конференціях делегатами з'їзду було висунуто 149 членів Спілки, в роботі з'їзду брало участь 134 делегати  та численні гості.
З теплими словами у привітальних адресах до учасників з'їзду звернулись Президент України В.Ф.Янукович, Прем'є ... Читати далі »
Переглядів: 561 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

Рішенням Калуської міської ради від 10.10.2011 р. створено комунальний заклад «Музейно-виставковий центр Калуської міської ради» (МВЦ). Заклад функціонує на правах юридичної особи з 03.01.2012 р. Ця структура об’єднала краєзнавчий музей Калущини, музей-оселю родини І.Франка, виставкову залу та арт-галерею.
Мета такого об'єднання ресурсів – створення умов для ефективного, динамічного розвитку музейних та виставкових закладів міста, перехід їх на професійні стандарти діяльності.
У перспективі передбачається якомога повніше дослідження місцевої історії, активізація процесів пошуку атрибуції та інтерпретації фактів і речей минулого, залучення нових фахівців та представників місцевої спільноти до вивчення історії свого краю.
Розклад робо ... Читати далі »
Переглядів: 623 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

25 січня Рогатинщину відвідали представники зі всесвітньовідомого музею Лувр (Париж, Франція),  у супроводі радника міністра культури О.Мельничук, начальника Головного управління культури облдержадміністрації В.Тимківа та директора обласного художнього музею М. Дейнеги.
Зустріч відбулася у міській раді за участю заступника голови райдержадміністрації І.Кобути, міського голови В.Гусака, працівників міської ради, місцевих ЗМІ. В ході зустрічі обговорено питання ідеї створення у Луврі виставки творів відомого скульптора І.Пінзеля, три з яких буде транспортовано з Івано-Франківського обласного художнього музею, інші – з музеїв та храмів Львівщини і Тернопілля.
Також велася мова про збереження пам’яток архітектури, мистецтва, культури. Гості відвідали церкву Святого Духа, зацікавлено спілкува ... Читати далі »
Переглядів: 518 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

РОЗПОРЯДЖЕННЯ
від 23.01.2012. № 11-р
м. Івано-Франківськ

Про відзначення в області 83-ої
річниці створення ОУН та 
100-річчя з дня народження 
голови Проводу ОУН Ярослава Стецька
 
На виконання рішення обласної ради від 05.01.2012. № 412-12/2012 "Про проголошення 2012 року Роком УПА, Роком Національної Скаутської Організації України "Пласт”, Ярослава Стец ... Читати далі »
Переглядів: 486 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

У калейдоскопі мистецтвознавчих досліджень з’являється чимало імен, явищ і творів світового рівня, а проте ще так недавно «закритих» для культурно-мистецьких, навчальних і музейних закладів. Своєї черги дочекався і скульптор Григорій Крук. 30 жовтня 2011 року виповнилося 100 років від дня народження мистця (1911-1988 рр.). З нагоди ювілею 7 грудня в Українському Вільному Університеті  в Мюнхені, де Крук прожив більшу частину свого життя, відбулася презентація великої мистецької спадщини українського скульптора. 
Подібна виставка (в меншому масштабі) відбулася у Львівській галереї мистецтв 25.03 - 21.04. 2010 р. В збірці  галереї знаходяться дві бронзові скульптури Григорія Крука. Це скульптури "Селянин” (1938 р.) та "Селянка” (1938 р.), які були передані галереї у 2001 році від фундації Тетяни-Анни Тарапацької-Шафовал і Миколи Шафовала.< ... Читати далі »
Переглядів: 717 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

До музею «Герої Дніпра», на вулиці Національної Гвардії, примикає КПП (контрольно-пропускний пункт) колишньої військової частини. Історія його побудови чимось схожа на казку з циклу тисяча і однієї ночі, де добрий джин до світанку мурує розкішний палац. Тільки замість палацу оте саме КПП, в ролі джина – бідолашні солдатики, а замість злого чаклуна на обрії маячить тінь грізного генерала Бєлікова.
На початку 1980-х років там дислокувався штаб і підрозділи 70 гвардійської дивізії. З’єднання мало блискучий бойовий шлях і страшненьке старе КПП, стіни якого були вкриті грибком. Якось до Франківська з інспекцією навідався командувач Прикарпатським округом генерал-полковник Валерій Бєліков. Він одразу звернув увагу на незадовільний вигляд прохідної, але закрутився по справах і забув сказати своє «фе» командиру дивізії. Потім генерал повернувся до Львова загал ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012

Нещодавно будівля, що по вулиці Сахарова, 15, привернула до себе увагу іванофранківців. Причиною стала підсвітка, яку влаштували в лівому крилі споруди. Тепер будинок яскраво сяє ввечері й чимось нагадує казковий палац з Діснейленду. Між тим установи, які там хазяйнують, аж ніяк не відносяться до індустрії розваг... Там розташовані обласні управління МВС та СБУ, а у подвір’ї – слідчий ізолятор. Минулого року ці кам’яниці відсвяткували віковий ювілей. Чого там тільки не відбувалося за 100 років…

Суд на околиці
У 1850 році у Станиславові створили Крайовий суд, який невдовзі перейменували в Окружний. На початку ХХ століття суд займав дві кам’яниці на сучасних Незалежності, 41 та Вагилевича (вони були об’єднані спільним подвір’ям). ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 27.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024