П`ятниця, 29.03.2024, 08:30:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Січень » 06
Івано-Франківська обласна рада оголосила 2012 рік в регіоні Роком Української повстанської армії, Національної скаутської організації України «Пласт», провідника Організації українських націоналістів Ярослава Стецька і Героя України Олекси Гірника.
Як повідомили УНІАН у прес-службі Івано-Франківської облради, відповідне рішення з цього приводу 5 січня прийнято на сесії облради.
Згідно з рішенням, планується виділити кошти для фінансування заходів з відзначення цих визначних дат.
Районним радам, райдержадміністраціям та виконавчим комітетам міських рад міст обласного значення рекомендовано провести у населених пунктах області тематичні заходи, урочисті збори, покладання вінків і квітів до могил та пам’ятників борцям за волю України з ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

З черговим 2012 роком пов’язано ряд подій в житті нашого району, області і держави. Звісно, важливими для нас будуть події сьогодення. Від них залежить наша перспектива. Разом з тим, є актуальні дати, що пов’язані з минулим. Саме вони дають нам можливість пригадати історичні постаті попередніх століть, провести заходи щодо вшанування важливих ювілеїв.
Скриня історичної пам’яті Галицького району на 2012 рік досить багата. Згадуватимемо наших славних діячів і святкуватимемо річниці населених пунктів. Нижче подаємо перелік найбільш знаменних дат, які відзначатимемо у цьому році. 
У лютому святкуватимемо 170 років від дня народження Юліана Романчука (1842-1932), визначного громадсько-політичного діяча, педагога, одного із засновників „Просвіти” і НТШ, родом із с. Крилоса та 175 років від дня ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

Дорогі друзі і подруги національно-визвольної боротьби, дорогий український народе! Святкуючи Різдво Христове, ми мимоволі згадуємо святкування Різдва під час боротьби українського народу проти каральних органів КДБ і НКВД в 40-50 рр. ХХ століття.
Особливо ці зміїні органи казились під час Христового Воскресіння та Різдва Христового, сподіваючись, що повстанці прийдуть з лісу, щоб хоча на декілька годин разом з рідними, односельцями відзначити свято. На жаль, за допомогою таємних агентів їм вдавалося інколи натрапити на місця перебування повстанців.
13 січня 1945 року в селі Колодіїв декілька днів дислокувалась сотня "Гонти”. Із невідомих джерел про це місце постою дізналися каральні органи НКВД. Село було оточене і розпочався нерівний бій. В ньому загинуло 11 повстанців (імена відомі). ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

У 1940 році проводився чемпіонат області з футболу. Спочатку в ньому мали брати участь команди обласного та районних центрів, але в останню мить до гри допустили і ямницький «Вихор». Сільська команда одразу розгромила станіславський «Буревісник» з Гірки, потім перемогла команду калуської хімічної фабрики та «вломила» надвірнянській збірній. У півфіналі з рахунком 5:4 ямничани обіграли станіславський «Спартак» і вийшли у фінал.
А там вони мали грати… зі збірною НКВС «Динамо». До її складу входили гравці кращих польських довоєнних клубів, тому вони почувалися впевнено. Проте перед самим фіналом нерви в них здали – з Києва додатково привезли воротаря й захисників. Також, аби ослабити «Вихор», до матчу не допустили кращих нападників, мотивуючи тим, що вони грали за поштову профспілкову команду «Молнія».
Переглядів: 632 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012

Майже 15 років тому вийшов збірник наукових праць «Архітектурна спадщина». Є в ньому і стаття доктора архітектури Петра Ричкова «Містобудівна еволюція Станіслава у XVII-XVIII ст.». Цією статтею Ричков фактично ввів у науковий обіг досі не відомий план нашого міста, виконаний у далекому XVIII столітті. Для вивчення історії Станиславова значення цього плану важко переоцінити... Проте місцеві дослідники раніше чомусь не дуже звертали на нього увагу. А «Репортер» цього не пропустив!

Коли мапу малювали?
Петро Ричков пише, що цей план зберігається у Російському Державному військово-історичному архіві. Всі написи на ньому зроблені російською, а виконавцем був якійсь капітан Ширков. У будь-якому разі зрозуміло, що креслення робили росі ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 06.01.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024