П`ятниця, 29.03.2024, 03:29:54

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Жовтень » 05
Цього разу івано-франківський старожил Володимир Баран розповідає, як одягались у довоєнному Станіславі, що було найдефіцитнішим товаром і чому тих «перших совітів» городяни проводжали з величезним полегшенням.

Жінки у пеньюарах
Змінився зовнішній вигляд перехожих. Совіти дуже не любили носити краватки та капелюхи, а привезли з собою кепки й косоворотки. Синки партійних чиновників, яких у місті називали мажорами, могли підбігти до якогось інтелігента та з матюками зірвати капелюха з голови та викинути куди подалі — розважалися. Безслідно зникли модники із тростинками.
На вулицях з’явилося багато нових облич. Особливо кидались в очі військові т ... Читати далі »
Переглядів: 643 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

10 жовтня о 16.00 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка з нагоди 85-річчя від дня народження художника Михайла Фіголя відбудеться відкриття виставки робіт митця.
До уваги присутніх:
– експозиція робіт Михайла Фіголя з фонду обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка;
– книжково-ілюстративна виставка „Сенс живописної філософії Михайла Фіголя”.
Переглядів: 533 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Про боротьбу Української Повстанської Армії на наших теренах усі начебто достатньо наслухані. Однак попри це часто стикаємося з необізнаністю щодо дат, подій, прізвищ тощо, коли, крім загальних фраз, не можуть конкретніше щось сказати. Тому спробуємо ознайомити громадськість із цими конкретними фактами — про десять найбільших боїв УПА на території Івано-Франківської (тоді ще Станіславської) області. Дані для цієї статті взято з «Літопису УПА», зокрема III, IV, XVIII і XIX томів та книги «Бойові дії УПА. 1942—1950 рр.».
На десяте місце ми поставили бій 25 вересня 1944 р. загону сотенного «Шума» проти відділу НКВД, який нараховував 260 осіб. Довідавшись про його маршрут, повстанці влаштували засідку між селами Сокіл—Мединя на шляху Галич—Станіслав. Запеклий бій тривав три години, у ньому загинуло 173 радянські солдати, втрати повстанців невідомі. Підібрав ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Хто ж такий «Спартан»? Це Михайло Москалюк, член ОУН з 1939 року. Восени 1944 р. очолив створену повітовим провідником ОУН «Курявою» сотню, яка ввійшла до куреня «Карпатський». Сотня оперувала на теренах Коломийщини, Косівського, Жаб’євського, Надвірнянського районів, здійснювала рейди на Буковину і Закарпаття. Повстанці сотні «Спартана» нападали на німецькі і мадярські обози і таким чином забезпечували себе зброєю для майбутніх боїв. На честь героїчного сотенного наш земляк поет Дмитро Павличко написав вірш «Спартан».
Легендарний партизанський командир народився у вересні 1921 р. у с. Іванівці біля Ланчина в родині національно свідомих Марії та Юрія Москалюків. Михайло був найстаршим з трьох дітей. Він ще в сільській школі захоплювався 300 відважними спартанцями, які всі до одного полягли під ворожими стрілами, але не здалися на милість ворогів рідної ... Читати далі »
Переглядів: 548 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012

Початок стометрівки формують дві величні кам’яниці. Та, що праворуч, зведена у 1912 році місцевими багатіями Хованцями. Це була перша п’ятиповерхівка Станиславова — з ліфтом, елект­рикою та іншими передовими комунальними досягненнями. Аби надати будинку естетичного вигляду, Хованець замовив кілька скульптур у майстерні Антоняка, що робила надгробки для місцевого цвинтаря.
В Україні є традиція — коли сусід будує хату, то порядний ґазда мусить збудувати кращу, у крайньому разі — не гіршу. Тому вже наступного року німець Карл Гаусвальд навпроти будує свою кам’яницю. Теж п’ятиповерхову, з ліфтом, електрикою та скульп­турами майстерні Антоняка.
Про одну з них туристам і гостям міста часто розповідають, що вона є символом. Бо в Брюсселі є знаменитий фонтан — «Пісяючий хлопчик». А нашу стометрівку пр ... Читати далі »
Переглядів: 701 | Долучив: Dnister | Дата: 05.10.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024