Субота, 20.04.2024, 07:08:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 02
"Апостоли правди" — щойно вийшла у світ книга мемуарних розповідей колишнього військового льотчика, багатолітнього в’язня радянських таборів, народного депутата України від Прикарпаття першого демократичного скликання Богдана Ребрика.
"Доля людини є відображенням частинки української історії, яку неможливо читати без брому, — каже колишній дисидент. — Герої мемуарів не вигадані, а реальні, постають в не надто привабливому світлі. Але із пісні слів не викинеш...”.
Переглядів: 595 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

Подія, яка відбулася минулої неділі у Космачі, має свою передісторію. На панахиді, приуроченій 17-тим роковинам смерті Патріарха Володимира у Хімчині, святі отці та владика Коломийсько-Косівський Іоан висловили думку про достойне вшанування пам’яті цієї великої людини на теренах Косівщини.
Після недільного богослужіння о. Василь освятив меморіальну дошку, яка органічно поєдналася із дерев’яними стінами храму Петра і Павла. Майстерно виконаний барельєф відсвічує сонцем, на дошці викарбувані слова «Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Володимир. В 1968-1971 роках у церкві святих апостолів Петра і Павла ніс пастирське служіння отець Василь Романюк. 29 квітня 1990 року прийняв єпископську  хіронтію з іме ... Читати далі »
Переглядів: 467 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

Яскравою сторінкою нашої минувшини є історія галицького стрілецтва. Велику послугу нащадкам зробили представники преси, залишивши чимало спогадів про діяльність українських січових стрільців (особливо з допомогою Пресової Квартири). В. Бобинський і Л. Гец уклали «Стрілецьку антологію», яка містила 36 творів і 144 фотографії та малюнки. Тоді ж (1915 р.) засновано сатиричні журнали «Самопал», «Самоохотник», біля джерел яких разом з А. Лотоцьким, В. Огоновським стояв наш краянин Юрій Шкрумеляк із селища Ланчина, котрий свого часу був підхорунжим УСС, писарем штабу Гриця Коссака, членом прес-бюро УСС. Історія галицького стрілецтва була б істотно збідненою без його творчості.
Юрій Шкрумеляк був серед перших 25 тисяч добровольців, які зголосилися йти в українські ві ... Читати далі »
Переглядів: 785 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

...Червень 1919 року. Українсько-польська війна у розпалі. За рідну землю й за «обшари» зударилися у кривавій віхолі галичани-українці і поляки. Чортківська операція 7—15 червня, спланована Начальною командою Української Галицької Армії (УГА), завершилася успішним проломом у польській обороні й визволенням Бучача, Тернополя, Золочева...
З цієї побідної нагоди стрілецький поет Яків Невестюк проголошує:
Ми йдем вперед, над нами вітер віє.
і рідні нам вклоняються жита,
Від радощів у грудях серце мліє —
Переглядів: 990 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

У Рогатині про свою землячку знають усі. Ще б пак, адже тут усе про неї нагадує: площа Роксолани, церква-музей, де відправляв її батько-священик, міжнародний тенісний турнір її імені тощо. Навіть ім’я Настуся, яке рогатинці часто дають новонародженим дівчаткам, трохи нагадує про неї — Настю Лісовську.
Але сьогодні більше не про саму Роксолану, а про Оксану Панчишин, яка вже 14 років на всіх урочистостях у Рогатині виходить в образі знаменитої землячки.

Можу бути султаншею
Центр Рогатина. Похмуро та прохолодно. Велика площа, навколо опале жовте листя, порожні лавочки, багато голубів. На площі вис ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012

Початок вулиці Незалежності у народі називають стометрівкою. Це пішохідна частина від Вічевого майдану до перехрестя з Вагилевича-Січових Стрільців. Та якщо подивитись по карті, то ця ділянка має 420 метрів. Звідки ж тоді виник термін «стометрівка»? Правильніше було б казати «чотирьохсотметрівка».
Із архітекторів чи краєзнавців про це однозначно ніхто не висловлюється. Є кілька версій. ­Раніше вся вулиця Радянська була проїзною для транспорту. На початку 1980‑х частину її — від початку до Шашкевича — перекрили та зробили пішохідною. Нібито ця ділянка мала 100 метрів довжини, тому й отримала назву «стометрівка» або «сотка». Пізніше пішохідну зону продовжили, й неформальна назва автоматично поширилась і на неї. Хоча й тут є одна нестиковка — відрізок Незалежності до першого перехрестя становить близько 190 метрів.
... Читати далі »
Переглядів: 774 | Долучив: Dnister | Дата: 02.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024