П`ятниця, 29.03.2024, 11:32:47

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Листопад » 06
У Долині з участю екс-голови Служби безпеки України Валентина Наливайченка, директора Центру наукових досліджень та історії українського національно-визвольного руху Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Миколи Вітенка, представників Братства вояків ОУН—УПА Карпатського краю та Спілки репресованих і політв’язнів, а також інших громадсько-політичних організацій національно-демократичного спрямування відбулось засідання круглого столу на тему «Право на історію. Проблеми розсекречення архівів КДБ, МВС та прокуратури СРСР».
Відкриваючи це зібрання, В. Наливайченко, зокрема, сказав: «Кожна велика нація за віки свого існування знала і величні перемоги, і трагічні поразки. Проте найбільших втрат зазнали ті народи, яким накинули чужинецькі бачення їхньої минувшини. Адже силою зброї можна ... Читати далі »
Переглядів: 557 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012

В Івано-Франківську донька репресованого українського професора Василя Пашницького, іменем якого названо одну з вулиць міста, двадцять років не може повернути у власність належне їй за законом житло.
Іда Пашницька потайки приходила до цієї звичайної, майже сільської садиби за вокзалом, біля польського костелу кожного року 22 червня, відколи знову повернулася до Івано-Франківська. Вона дивилася на вікна хати, в якій проминули перші шість років її життя, і згадувала той злощасний день, коли почалася так звана "велика вітчизняна" війна. Того дня її батька, власника цього будинку, гімназійного професора Василя Пашницького арештували органи НКВС. Викладач Станіславського учительського інституту, засновник обласної бібліотеки став одним із останніх українських інтелігентів, яких було репресовано в Станіславі радянською владою. ... Читати далі »
Переглядів: 752 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012

Завершені роботи з покриття бляхою даху і замуровування вікон цеглою в колишній астроно-метеорологічній обсерваторії на горі Піп Іван в Карпатах. Про це повідомив ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника професор Ігор Цепенда.
За його словами, на роботи витрачено понад 600 тисяч гривень грантових коштів в рамках програм транскордонної співпраці Європейського Союзу. На зимовий час створені умови для підсушування приміщення, з квітня розпочнуться внутрішні роботи.
Консервація обсерваторії – це спільний проект Прикарпатського і Варшавського університетів. Роботи розпочалися у липні цього року, а планують їх завершити у 2015 році.
Переглядів: 517 | Долучив: limnytcja | Дата: 06.11.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024