Четвер, 28.03.2024, 17:01:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 10
Бойовики Польської Організації Військової (ПОВ) підняли повстання у Станиславові 25 травня 1919 року. Загальна обстановка тоді була несприятливою для українців: фронт прорваний, уряд ЗУНР залишив місто. Через два дні, з боку Калуша, до Станиславова вступила перша регулярна частина молодої польської республіки – рота 4 піхотної дивізії генерала Александровича. Командував нею молодий капітан Станіслав Мачка.
Доба Другої Речі Пос­политої у нашому місті тривала 20 років. Потім розпочалася Друга світова війна, й республіка зникла в її полум’ї. Більше двох тижнів поляки відбивалися від німців, аж поки 17 вересня у спину їм не вдарили червоні. Було зрозуміло, що це кінець, тому командуючий Ридз-Смігли віддав наказ – у сутички з росіянами не вступати та відступати до Угорщини.
Останньою регулярною по ... Читати далі »
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

За Австрії сучасний Вічевий майдан складався із двох «незалежних» площ – Франца Йосифа та принцеси Гізели. До нас дійшла величезна купа старих поштівок, але дивна річ – видів цісарської площі більш ніж достатньо, а от зображень плацу принцеси чомусь немає. Здавалося б – центр міста, є що показати, проте – жодної поштівки.
Таким чином утворилася така собі філокартична «мертва зона», непідвладна (або нецікава) тодішнім фотомитцям. Єдине, що залишилось, це окремі фрагменти, задні плани із видами сусідніх об’єктів. Отже, зберімо все до купи та спробуймо відтворити «фоторобот» невловимої для об’єктиву площі.

Потяг до єдності
У 1840-х роках місцевий багатій (чи багатійка) Х ... Читати далі »
Переглядів: 719 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Майже рік тому друком вийшла книжка калушанина Теодозія Короля «Світ східних галлів», яка викликала чималий резонанс серед її читачів. Одні з них обурювалися, як автор посмів замахнутися на усталені історичні  стереотипи, інші дивувалися, чому в науковий обіг досі не потрапили очевидні історичні аргументи. Але все вляглося, деякі з тих читачів, що не знайшли в книжці «Світ східних галлів» інформації про свої поселення, якось знаходили автора книжки і разом з ним досліджували рідні околиці. Отож завдяки їхній небайдужості книжка таким чином отримала продовження  у статтях.
Одним із тих, кого здивував Теодозій Король своїм дослідженням, був житель с. Набережного Галицького району Зеновій Клюса. Він відшукав автора статті і два дні ходив з ним околицями рідного села. Статтею Т. Короля «Бибель. Красна. Тронта» подаємо результат їх спільних мандрі ... Читати далі »
Переглядів: 728 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Івано-Франківський обласний художній музей з цього року змінив назву, і сьогодні це Музей мистецтв Прикарпаття. Про те, яким має бути український музей у 21 столітті, і що означає бути його менеджером - в інтерв'ю кореспондента УКРІНФОРМу з директором Музею мистецтв Прикарпаття Михайлом Дейнегою.
- Михайле Ярославовичу, понад 30 років обласний Художній музей не змінював своєї назви. Відтепер - це Музей мистецтв Прикарпаття. Що ще, окрім вивіски, зміниться у цьому закладі культури?
- Оскільки ми живемо вже у 21 столітті, музей теж має змінюватись - перейти на вищий рівень. Зміна назви на Музей мистецтв Прикарпаття означає ще й структурну та штатну реорганізацію.
Нині музей - це не лише хранитель мистецьких цінностей, він має с ... Читати далі »
Переглядів: 736 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012

Підпільна діяльність борців за волю України у 30-50-тих роках ХХ ст. була так засекречена, що про їхню боротьбу ми можемо дізнатись тільки тепер, коли відкритими і більш доступними для дослідників стали документи архівів. Саме за ними ми можемо більше дізнатися як про очільників повстанського руху, так і його рядових членів.
У сьогоднішній розвідці ми відкриваємо завісу над обставинами загибелі уродженця села Різдвяни Михайла Сенюка, який у підпіллі мав псевдо «Скритий». У книзі під редакцією П. Арсенича «Міста і села Галицького району» про нього подана обмежена інформація як про вояка УПА та керівника Букачівського районного проводу ОУН. Шляхи його боротьби, а також час і місце загибелі навіть для мешканців села були невідомі. Однак за новими дослідженнями нам вдалося їх з’ясувити.
Михайло С ... Читати далі »
Переглядів: 600 | Долучив: Dnister | Дата: 10.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024