Четвер, 25.04.2024, 21:31:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 13
У селі Торговиця Городенківського району відбулися урочистості з нагоди 141-х роковин від дня народження визначного українського письменника Леся Мартовича. Учасники торжества святочною колоною з квітами і вінками, представниками духовенства, районної влади, громадськості села прийшли до пам’ятника Лесю Мартовичу де відбувся урочистий мітинг, панахида. Гості мали можливість оглянути музей, хату-садибу письменника.
В актовій залі місцевої середньої школи відбувся урочистий вечір та великий святковий концерт учасників художньої самодіяльності школи та сільського будинку культури. Перед присутніми виступили: заступник голови райдержадміністрації Степан Михайлюк, сільський голова Іван Новосельський, священик села Іван Макулович. У святі взяв участь директор обласного краєзнавчого музею Ярослав Штиркало.
Переглядів: 593 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

62 роки тому, 10 лютого 1940 року, в Галичині та Волині розпочався перший етап організованих «визволителями» масових насильницьких депортацій, що охопили багато десятків тисяч осіб і стали справжньою трагедією для західних українців і поляків.
Становище загнаних у незвичні, суворі кліматичні умови людей було жахливим: постачання продуктів було вкрай поганим, проживання в нелюдських умовах, напівзруйновані бараки, брак теплого одягу та взуття, постійне недоїдання, антисанітарні умови побуту викликали епідемічні спалахи дизентерії, тифу, цинги і як результат — голод і велика смертність серед засланців (у четвертому кварталі 1940 року сягала 1,2%, а в першому кварталі 1941 р. — 1,7%). Тобто виселенці помирали тисячами.
Причиною депортацій було не лишень те, що тоталітарна комуністична влада всюд ... Читати далі »
Переглядів: 653 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Увага! Новинка! Якщо Ви цікавитесь історією Галичини та прагнете здійснити мандрівку галицькими монастирями XVI-XIX століть, то ця книга саме для Вас!
Культура монастирів Галичини є унікальною складовою частиною національної духовної спадщини. Вона стала одним із вагомих факторів збереження тут національно-релігійної ідентичності в умовах поневолення, а її вплив на суспільно-історичні процеси позначений багатством напрямів, різноманітністю форм і застосовуваних методів. Крім того, привертає особливу увагу еволюція монастирського руху на галицьких землях: співіснування традиційних східних основ чернецтва з реформаторськими західними нововведеннями в організаційній розбудові, ідеології та в практичній діяльності. Багатогранний історичний досвід культурної діяльності монастирів вимагає не тільки уважного вивчення й систематизації в історичному аспекті, ал ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Під такою назвою у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка функціонує книжкова виставка із циклу „Духовні пастирі Галичини”, присвячена 120-річчю від дня народження митрополита, верховного архієпископа і кардинала Української Греко-Католицької Церкви, визначного релігійного, наукового і політичного діяча, що належить до постатей світового виміру.
Коберницький-Дичковський Йосип Іванович (Йосип Сліпий) народився 1892 р. у с. Заздрість на Тернопільщині в шляхетній галицькій родині. Закінчив Тернопільську гімназію та Львівську духовну семінарію. З благословення митрополита А. Шептицького, який 1917 р. рукоположив Й. Сліпого у священики, навчався в богословській колегії в Інсбруку (Австрія) та Римі. 1922 р. Й. Сліпий стає професором догматичного богослов'я у Львівській семінарії, її ректором, а з 1929 р. - першим ректор ... Читати далі »
Переглядів: 742 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

Перевіркою прокуратури встановлено, що посадовими особами Калуської міської ради в порушення вимог Законів України «Про охорону культурної спадщини», «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» незаконно виставлено на аукціон та реалізовано приміщення адміністративної будівлі, яка є пам’яткою архітектури.
Внаслідок таких злочинних дій службових осіб Калуської міської ради територіальній громаді м. Калуша завдано збитки на суму понад 340 тис. грн.
За вказаним фактом прокуратурою Калуша порушено кримінальну справу, проводиться досудове слідство.
Переглядів: 571 | Долучив: Dnister | Дата: 13.02.2012

17 лютого в Івано-Франківську відбудуться урочисті заходи з відзначення 120-річчя з дня народження митрополита Йосифа Сліпого. Святкування розпочнеться о 17.00 з освячення меморіальної дошки, встановленої на честь патріарха на вулиці Йосифа Сліпого (колишня Трускавецька, вуличка між залізничним мостом та монастирем Царя Христа на Майзлях).
О 18.00  в облмуздрамтеатрі відбудеться святочна академія. Слово про Йосифа Сліпого виголосить дослідник життя патріарха Орест Мицканюк та Мирослав Маринович, віце-ректор Українського католицького університету. У концертній програмі візьмуть участь актори театру, студенти Інституту мистецтв, симфонічний оркестр обласної філармонії, архиєрейський хор катедрального собору "Credo”, муніципальний камерний хор "Галицькі передзвони”, молодіжний хор "Осанна”, народна аматорська чоловіча капела "Сурма” та дитячий фолькл ... Читати далі »
Переглядів: 505 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2012

13 лютого 2012 року на фасаді Івано-Франківської ЗШ №6 встановлено меморіальну дошку Романові Роговичу, який загинув під час бойових дій в Афганістані.    
Участь у заході взяв секретар Івано-Франківської міської ради Руслан Марцінків, голова Івано-Франківської міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько, адміністрація школи, учні та представники громадськості.
Секретар Івано-Франківської міськради та Голова міської організації Української спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько урочисто відкрили пам’ятну дошку українському вояку, яку  освятив священик. Представники громади поклали пам’ятні вінки та квіти до меморіальної дошки Романові Роговичу.
Переглядів: 479 | Долучив: Dnister | Дата: 12.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024