П`ятниця, 19.04.2024, 17:39:33

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 17
У 1887 році скромний учитель місцевої гімназії Алоїз Шарловський написав книгу з історії Станиславова. Пройшло багато часу, але його творіння з цікавістю читають і тепер. Мало того, книга «Станиславів і Станиславівський повіт з погляду історичного та географічно-статистичного» вважається однією із кращих, якщо не найкращою, праць з минулого нашого міста. Натомість, доля її автора мало цікавила дослідників. А виявляється, цей краєзнавець не лише книжки писав.

Від партизана до професора
Алоїз Шарловський народився 2 грудня 1845 року в литовському містечку Звіргждине, що біля Ковно (тепер – Каунас). Тата його звали Ігнацієм, він був польським шляхтичем і поетом-аматором, мати Анна походила з родини Гінетів. У молодості нашого геро ... Читати далі »
Переглядів: 781 | Долучив: Dnister | Дата: 17.02.2012

Більшу частину свого життя Мирослав Габорак присвятив доволі цікавому й незвичному захопленню. Сам жартує, що всі люди займаються чимось корисним, а він – ономастикою, наукою про імена та назви. Проте й це надзвичайно потрібне, адже завдяки його дослідженням ми відкриваємо у нашій історії все нові й нові факти – просто з назви селищ, прізвищ чи імен. А найголовніше – не забуваємо про своє коріння.

Історія зникає з назвами
Коли у Прикарпатському університеті Мирослав Габорак починає читати лекції зі вступу до ономастики у філологів, істориків чи географів, то на перших парах у нього сидять лише кілька студентів. На другій-третій парах аудиторія заповнюється вщент.
Переглядів: 679 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Недавно реставратори музею Прадо в Іспанії виявили найбільш ранню копію картини Леонардо да Вінчі «Мона Ліза», яку написав один з його учнів у той же час і в тому ж місці, що й майстер знаменитий оригінал. Сенсаційне відкриття вже підтвердили фахівці Лувра. Тепер наприкінці березня незвичайна копія вирушить до Парижа на виставку, присвячену творчості Леонардо да Вінчі.
Свої мистецькі сенсації має і Музей мистецтв Прикарпаття.  Скажімо, кілька творів Іоана-Георга Пінзеля з його фондів восени поїдуть до того ж Лувра. Про мистецькі відкриття і проблеми нашого музею, у фондах котрого налічується до 13 тисяч творів, розмовляємо із заступником директора з обліку і зберігання музейних цінностей Віктором Доскалюком.
- Вікторе, не так давно у вас експонувалися роботи,  подаровані музеєві. ... Читати далі »
Переглядів: 694 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012

Учора пройшло чергове засідання організаційного комітету зі збору коштів на спорудження памятника Шухевичу. Серед питань, що обговорювалися, основним стало визначення точної дати його відкриття.
Так, офіційно представити громаді міста бронзового Шухевича організатори акції вирішили 30 червня, в 105-ту річницю з дня його народження. Також, аби не маніпулювати ім’ям Героя, було прийнято рішення – не використовувати жодну політичну символіку, а обмежитися синьо-жовтими та червоно-чорними прапорами.
Аби вкластися у визначений термін, організаційний комітет звернеться за допомогою у виділенні коштів до місьої ради. Посприяти у вирішенні цього питання пообіцяв міський голова Ігор Насалик, який вперше відвідав засідання оргкомітету. Додамо, що напередодні було оголошено про пошук виконавця земляних, ... Читати далі »
Переглядів: 490 | Долучив: Dnister | Дата: 16.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024