Четвер, 25.04.2024, 08:55:23

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 09
Впродовж всіх років незалежності пам’ятники та меморіальні дошки в Івано-Франківську, як правило, встановлюються стихійно і вибірково, без належного історико-архітектурного обґрунтування. Інколи здійснюється дублювання вшанування пам’яті відомих діячів. В результаті, наприклад, у центральній частині міста не встановлено жодного пам’ятника уродженцям Івано-Франківщини. 
А ще в 2002 р. під час чергового громадського слухання з приводу вибору місця спорудження пам’ятника Т.Г. Шевченку один з депутатів міськради звернувся до міського голови з пропозицією розробити програму встановлення пам’ятників на найближчі роки. Як історику-науковцю і пам’яткознавцю розробити таку програму на 2002-2009 рр. було доручено мені. Програма була складена з пропозицій краєзнавців міста та активістів Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, але, на жа ... Читати далі »
Переглядів: 768 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Тут було все: і велич, і краса.
Тут гамір був і тиша… Що робити,
Коли минає час, несе його ріка
В далеку далеч. І не зупинити…
Тут дзвони били, як була біда,
А коли радість – дзвінко гомоніли!
Це тут держава Галицька була!
Князі цю земленьку столицею зробили.
Найперша школа в Прикарпатті була тут,
Митрополія ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

«Ангели» Пінзеля вирушать до Лувру. В одному з найбільших музеїв світу ці скульптури експонуватимуть на загальній виставці майстра пластики. Музей Мистецтв Прикарпаття нині прикрашає п’ять скульптур Пінзеля.
Ці роботи пізнього барокко знайшли понад чверть століття тому. В закинутому городенківському костелі. Мирослав Аронець - один з учасників наукової експедиції. Тоді, в квітні 1984, на таку знахідку навіть не сподівалися, зізнається мистецтвознавець Мирослав Аронець.
«Ангелів» Пінзеля, пригадує мистецтвознавець, знімали за допомогою пожежної драбини. Після реставрації вони стали білосніжні - наче мармурові. Хоча, насправді, вирізьблені й зліплені з дерева. Нині Пінзелівські Ангелики наче злетіли увись. Вони пластичні і немов заживо застигли у русі. Ці роботи довгий час збирали буквально по ... Читати далі »
Переглядів: 620 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк і голова Косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук видали розпорядження «Про відзначення 600-річчя села Космача — одного із найдавніших поселень Гуцульщини, визнаного світом центру мистецтв і ремесел, у якому працює майже три тисячі майстрів декоративно-прикладного мистецтва.
Затверджено план святкових заходів, що відбуватимуться у наступному році, склад організаційного комітету, до складу якого увійшли заступник голови ОДА Роман Іваницький, голова косівської райдержадміністрації Ярослав Шинкарук, Космацький сільський голова Дмитро Пожоджук, директор навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василь Олексюк та інші.
У плані ювілейних заходів — Всеукраїнський з’їзд писанкарів, всеукраїнська науково-практична конференція «Кос ... Читати далі »
Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012

Генерального директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського нагороджено медаллю.
На підсумковій колегії управління культури облдержадміністрації, що відбулася 7 лютого 2012 року, генерального директора Музею Гуцульщини та Покуття Ярославу Ткачук нагороджено медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям».   
Високу відзнаку області вручив очільник Івано-Франківщини Михайло Вишиванюк. Участь в нагородженні Ярослави Ткачук взяв Володимир Федорак – голова колегії, начальник управління культури облдержадміністрації. 
Переглядів: 622 | Долучив: Dnister | Дата: 09.02.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024