Четвер, 25.04.2024, 23:29:00

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 12
Науково-практична конференція "Боротьба відділів УПА та збройне підпілля ОУН на Калущині" відбулася у Старому Угринові увосьме. Традиційно — у день загибелі Головнокомандувача УПА генерал-хорунжого Романа Шухевича. До речі, минулого року делегати конференції неабияк уболівали за встановлення пам’ятника Романові Шухевичу у Калуші, і навіть прийняли відповідне звернення до Калуської міської ради. Цьогоріч конференція відбулася без заяв, проте, — за представництва міської і районної влади.
"Родзинкою” цьогорічної конференції була новизна оприлюдненої інформації. Наразі "фронт” робіт науковців із історико-меморіального музею Степана Бандери у Старому Угринові, а також — обласного музею визвольної боротьби ім. С. Бандери — спілкування із очевидцями чи учасниками тих подій, які мешкають на теренах області. Адже район Чорного лісу навіть за радянської влади з ... Читати далі »
Переглядів: 649 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Бойківщина належить до однієї з найбільш закритих етнічних груп не тільки Прикарпаття, але й усієї України. Чи не найбільше це виявляється у ставленні людей до поховальних обрядів і потойбіччя. Під час роботи над дослідженням поховальних обрядів Бойківщини молодший науковий співробітник історико-краєзнавчого музею Калушанки Інна Унге зіткнулася з проблемою, коли люди просто не хотіли з нею говорити, а іноді навіть відганяли від себе, звинувачуючи у зв’язку з нечистою силою. Можливо, саме через острах на презентацію дослідження, що днями відбулася у музеї, прийшли тільки найбільш сміливі з постійних відвідувачів музею.
Страх перед смертю і всім, що з нею пов’язане, — природній. Проте, у пострадянському суспільстві, де потойбічне життя було табу, люди жили, практично, у невіданні. Через те, що навколо цієї теми панував безпросвітний морок, люди ще більше ... Читати далі »
Переглядів: 820 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

15 березня, в Книгарні «Є»  відбудеться презентація книжки Станіслава Вінценза «На високій полонині».
Роман «На високій полонині», написаний Станіславом Вінцензом у Швейцарії і виданий у Варшаві у 1936 р., став першою книжкою багатотомного полотна про Гуцульщину, де зібрано величезний етнографічний матеріал, показано побут, звичаї, духовну культуру гуцулів.
Він сам писав, що його призначення «відкривати світові барви та історію Гуцульської Верховини». «На високій полонині» порівнюють з «Тінями забутих предків» Михайла Коцюбинського та творами Гната Хоткевича про опришків, називають «Калевалою гуцулів».
Книга в українському перекладі Тараса Прохаська вийшла у видавництві «Лілея-НВ». В ... Читати далі »
Переглядів: 675 | Долучив: Dnister | Дата: 12.03.2012

Учасники проведеної нещодавно для масмедіа презентації Рожнятівського району мали можливість побувати не лише на підприємствах, в освітніх, бібліотечних установах цього краю, а й відвідати громадські музейні заклади, якими славиться Бойківщина. 
Зокрема, представників районних та обласних ЗМІ запросили відвідати відомий за межами Прикарпаття історико-краєзнавчий музей культури та побуту Бойківщини, що в селі Цінева. Тут понад 5 тисяч унікальних експонатів, серед яких – старовинні елементи бойківського побуту, повсякденний та святковий одяг, знаряддя праці, світлини з життя бойків. 
«Найбільше на Бойківщині славилися майстри-будівничі церков, - розповідала журналістам завідуюча музеєм Галина Якимович. - Вони побудували понад 100 храмів, відомості про два з яких занесено до «Енциклопе ... Читати далі »
Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 11.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024