Субота, 20.04.2024, 18:16:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 14
Майже два століття історія українського народу, його література, ідеологія та засади патріотичного виховання пов’язані з особою Тараса Шевченка. Щороку у березні громадськість вшановує Кобзаря, перевидаються його твори, досліджуються нові сторінки його життєпису. Кожен з нас вивчав поезію Шевченка, переглядав його малюнки і здається, вже нічого нового, пов’язаного з життям і творчістю цієї видатної особи для себе відкрити не зможе. Проте, в академічних колах, в товариствах краєзнавців праця продовжується – і тому є завжди нагода довідатися щось нове, привідкрити завісу таємничості, - почути те, що не говорилося в Російської імперії і що замовчувалося в СРСР. 
12 березня 2012 року в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася святочна академія з нагоди 198-ї річниці від дня народження Кобзаря. Захід проведено під назвою «Пізнаймо заново Тара ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Після  Другої Світової війни з Луганська до Косова приїхав  відомий художник Євген Якович Сагайдачний (1886-1961 рр.)  з дружиною Зоєю Антонівною. У подорожах Гуцульщиною  Сагайдачні  зібрали  значну колекцію декоративно-вжиткових виробів, яка з часом стала основою Косівського музею гуцульського мистецтва і побуту (тепер філіал Коломийського Національного музею Гуцульщини і Покуття ім. Й.Кобринського).
До 125-річчя  з дня народження Є.Сагайдачного виставку його  творів відкрили  у Київському  Національному  художньому музеї.
Нещодавно серед творів Є.Сагайдачного було виявлено листівку невідомого автора, на якій зображено могилу Т.Г.Шевченка у її первісному  вигляді. Під зображенням є рукописний підпис: «Могила Т.Г.Шевченка в Канівськ ... Читати далі »
Переглядів: 532 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Пропонуємо вашій увазі нове видання серії „Історичні місця України” – книгу Володимира Шпільчака, Зеновія Соколовського та Михайла Головатого „Станиславів – Івано-Франківськ : Місто давнє і сучасне”.
Це - розповідь про найважливіші події та розвиток Івано-Франківська, особливості формування архітектурного середовища міста, його вулиць, будівель. Авторами подається докладний опис господарки міста, побуту його мешканців. Наводяться маловідомі, але не менш цікаві факти про людей, які розбудовували рідне місто. Адже, як зазначено в одному із розділів: „Існує сентенція, що місто - це не стіни й не вежі, місто - це зібрання шляхетних людей. Станиславову - 300 років, Івано-Франківську - незабаром 50. Дбаймо, щоб не обірвалася тяглість часу, щоб зберегти дух старого Станиславова для майбутніх поколінь".
Переглядів: 811 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012

Виявлення ще однієї чудотворної ікони в селищі Гвіздець. Дуже відомою на Галичині вважається Ченстоховська ікона Божої Матері.
З церковних передань довідуємося, що вона належить до інших 70 ікон, написаних святим апостолом і євангелістом Лукою. Вона була створена в Єрусалимі, в Сіонській світлиці. В 66-67 роках, під час нападу римських військ під проводом Віспасіана і Тита, християни, тікаючи в містечко Пеллу, брали з собою святині з Божих храмів.
Серед ікон переховували в печерах також цей чудотворний образ, котрий пізніше назвали Ченстоховським. В 326 р., коли цариця Єлена ходила в Єрусалим для поклоніння святим місцям, вона з великими труднощами виявила там хрест Спасителя. Тоді вона й отримала від християн оцю ікону в подарунок.
Переглядів: 1127 | Долучив: Dnister | Дата: 14.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024