П`ятниця, 19.04.2024, 23:16:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 17
Отець Михайло Ганушевський
Відомий церковний і громадський діяч Станиславівщини о. Михайло Ганушевський народився 5 грудня 1880 року в селі Суховоля на Львівщині, у багатодітній селянській родині. Навчаючись у Львівській академічній гімназії, був лідером різних гуртків гімназійної молоді, а на вакаціях проводив культурно-освітню роботу в рідному та сусідніх селах. Студіюючи теологію, одночасно вивчав філософію і право у Львівському університеті, брав участь у студентській акції за відкриття українського університету 1901 р., через що змушений був покинути Львів і продовжити студії у Віденському університеті. Після закінчення студій 1905 р. митрополит Андрей Шептицький висвятив його на священика і призначив своїм капеланом. Через рік отець Ганушевський з дозволу митрополита дістав парафію в Гошеві на Долинщині. Працюючи на релігійному ґрунті, багато зус ... Читати далі »
Переглядів: 1161 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Пам’ятний знак «100 років надвірнянській нафті», споруджений 45 років тому. Він є одним із символів міста Над­вірна і став його невід’ємною частиною. Монумент незупинно супроводжує не одне покоління нафтовиків. Він – свідок багатьох подій у трудових колективах підприємств Надвірнянського нафтопромислового району. Звитяжна праця нафтовиків упродовж століття стала основою його змісту.
Нинішнє покоління наф­товиків цікавить історія спорудження монумента. Прагнемо довідатися про авторів, які його створювали, про людей, котрі брали участь у його будівництві. На жаль, про спорудження монумента раніше не описувалося. Багато учасників подій тих років забуті, хоча їхня роль у народженні пам’ятного знака вагома. Тому їх праця не має залишитися забутою.
Колектив та організація ветеранів НГВУ «Надвірнана ... Читати далі »
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Коні здіймаються на диби, вершники падають від ворожих списів, козацькі шаблі стинають польські голови, польські гусари топчуть кіньми тіла убитих козаків, полем розкидані відрубані голови. Не чути лише свисту шабель й стогону поранених. Все решта - по-справжньому. До Дня міста у Пасажі Гартенбергів буде виставлено унікальну панораму битви під Жовтими Водами франківського скульптора Ярослава Булки.
Молодий митець витратив понад два роки на відтворення баталії, щоб довести самому собі, що зможе відтворити у глині фрагмент битви й відродити популярність скульптури в українського глядача. "Я обрав битву під Жовтими Водами, бо це найперша битва з початку визвольних змагань. Надихнув фільм про Тараса Бульбу. З дитинства люблю історію, хоча сама війна мене не захоплює. Як і всі хлопчики, маю потяг до зброї та цікавлюся битвами", - пояснює скульптор, усміхаюч ... Читати далі »
Переглядів: 707 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Якщо вірити історикам, в часи Галицько-Волинського князівства на місці сучасного Галича стояв порт на Дністрі, а ріка була значно повноводнішою, ніж сьогодні. Як торговий шлях з галицького передгір'я до Чорного моря, Дністер був відомий ще в античності. Греки називали його Донастер, а римляни - Тирас.
У модерну епоху про необхідність централізованого транспортного використання Дністра задумалися в Австрії на початку ХІХ ст. Пізніше, за часів Австро-Угорщини, вже проводилися роботи з регулювання русла річки: дно очищували і поглиблювали, русло вирівнювали, укріплювали береги.
В 1901 році австрійський уряд видав розпорядження про проектування мережі каналів Дунай-Вісла-Дністер. Відгалуження до Дністра мало проходити через річку Сян і планувалося для руху суден вантажністю 600-700 тонн з усадкою ... Читати далі »
Переглядів: 770 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

Єдина гуцульська майстриня, яка знає таємниці стародавнього плетіння кошелів, цими днями зустрічає сто першу весну.
Євдокія Дзвінчук із гуцульського села Космач у поважні роки ще й проводить майстер-класи із лозоплетіння для французьких, швейцарських та українських митців. Колись, каже, могла кошіль за день сплести. А тепер вже роки до землі гнуть. Може й три дні один робити. Буває, що треба розплітати і починати знову.
"Явдоха в нас бабця-герой, — розповідає голова космацької сільради Дмитро Пожоджук. — Хоча й за свій вік зазнала біди, не втрачає оптимізму, молодим би в неї повчитися, а то лише на долю нарікають…”
У родині Євдокії було шестеро дітей, а коли дівчинці виповнилося 9 років, померла мама. І сама ще дитя, вона доглядала ... Читати далі »
Переглядів: 515 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012

До 70-річчя створення Української Повстанської Армії центральній площі Бурштина присвоєно назву Героїв УПА.
За словами міського голови Бурштина, «свободівця» Петра Курляка, ініціатива присвоєння одній з площ чи вулиць м. Бурштина назви Героїв УПА походила від місцевого Братства ОУН-УПА, Галицької районної організації ВО «Свобода», Товариства політв'язнів і репресованих та інших місцевих партійних організацій. Також під листом-зверненням підписалися голови Бурштинської філії Союзу Українок ім. Ольги Басараб, міськрайонної організації Товариства «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, Галицької філії Союзу Українок.
«Спочатку пропонувалося перейменувати вулицю Будівельників - найстарішу вулицю в місті. Проте, як зазначили на сесії депутати, таке перейменування обійдеться щонайменше в 300 тис. грн., а л ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 17.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024