Четвер, 28.03.2024, 12:40:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Березень » 27
Для участі у ІV етапі ХVІІ Всеукраїнської учнівської олімпіади з історії на Прикарпаття прибули школярі з 24 областей України, Автономної Республіки Крим, міст Києва та Севастополя. У заключному етапі олімпіади, згідно з поданими заявками, змагатимуться 160 олімпійців.
До складу журі олімпіади залучені фахівці-історики з усіх регіонів України – науковці Центру історичної політології Інституту політичних та етнонаціональних досліджень НАН України, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, інших провідних вищих навчальних закладів України, в тому числі і Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.
Урочистості з нагоди відкриття олімпіади відбулися у приміщенні обласної державної філармонії.
Переглядів: 477 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2012

Братам Сербинським, Микитюкам та усім коломийським рекрутам періоду Другої світової присвячується

От і знову настало 28 березня. Цього дня 1944 року передовий ар’єргард Червоної армії, який очолив командир танкового батальйону, капітан, Герой СРСР Володимир Бочковський рапортував командуванню про взяття стратегічного центру в передгір’ї Карпат Коломиї. В переддень цієї дати знову ламатимуться полемічні списи: відзначати подію 68-річної давності чи ні. А якщо так, то як? Хто насправді прийшов тоді у наш край – визволителі чи чергові окупанти? Що вони нам принесли??? На жаль, подібних риторичних запитань з роками не меншає. А варто нагадати, що протягом минулого XX століття нас подібним чином уже «визволяли» австрійці, румуни, поляки, радянці, мадяри, німці, а потім знову радянці, та так довго і активно, що плоди того «визволення ... Читати далі »
Переглядів: 735 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2012

Пам’ятник Романові Шухевичу, за встановлення якого вболіває вся калуська громада, цього тижня постав у бронзі. Завершена робота з відливання всіх чотирьох фрагментів пам’ятника. Разом із тим, ще близько місяця знадобиться майстрам ПП "Скульптура” Львівської фабрики мистецтв для обробки пам’ятника, зварювання фрагментів, тонування скульптури. Останнє слово — за автором скульптури Ігорем Семаком. "Вікна” мали нагоду побачити роботу над пам’ятником.
Робота скульптора над пам’ятником завершується виготовленням його гіпсової моделі у повний зріст. Саме таким привезли на львівське приватне підприємство "Скульптура” калуського Романа Шухевича ще у листопаді минулого року. Бронза — матеріал не з дешевих. Проте, ще із часів Древньої Греції цей матеріал вважався найбільш придатним для пам’ятників. Основна його перевага у тому, що він — уміру м’який.  ... Читати далі »
Переглядів: 697 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2012

100-річчю від дня народження відомого українського дисидента, політв’язня, патріота і Героя України була присвячена патріотична година та книжкова виставка „Трагедія і героїзм Олекси Гірника” у відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка.
Олекса Гірник народився в Богородчанах. Початкову освіту здобув у польській школі та в українській гімназії. Згодом пішов працювати в організацію „Сокіл”, де очолював загін пластунів. 
Все своє життя Гірник присвятив боротьбі за волю своєї держави, її культуру, українську мову. На знак протесту проти колоніального становища України 1978 року він здійснив самоспалення в Каневі, біля могили Тараса Шевченка. Інформація про цей вчинок замовчувалася у роки радянської влади. І лише після здобуття Україною незалежності, правда ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 27.03.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024