Четвер, 28.03.2024, 12:01:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 20
У фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею сьогодні "зберігаються", але насправді повільно умирають сотні унікальних галицьких ікон та сакральних скульптур. Подарувати їм нове життя може кожен із нас, долучившись до проекту "Врятуймо скарби разом".
В іншому місті Європи до такого абсурду ніколи би не дійшло. На збереження національних культурних шедеврів європейці виділяють кошти у першу чергу. Збереженням понищених часом і цвіллю шедеврів галицького іконопису, який є феноменом в Україні, в Івано-Франківську переймається усього кілька людей. До реставратора Краєзнавчого музею Валерія Твердохліба, який у 2009 році ініціював проект "Врятуймо скарби разом", приєдналося ще кілька франківських фотографів та художників. Фонди музею - це державна власність, але саме цих кілька приватних осіб, а не державні мужі, роблять усе можливе, щоб зібрати кошти на ... Читати далі »
Переглядів: 583 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

З 30 квітня до 15 травня в Івано-Франківському обласному краєзнавчому музеї в рамках християнського фестивалю «Вгору серця» буде представлена виставка ікон Олександра Охапкіна. Художник відомий Україні і світу як послідовник традицій національного іконопису. Унікальна манера майстра полягає в синтезі стародавньої автентики українських «домашніх» образів із сучасною технікою виконання. Такий стиль мистецтвознавці називають творчою іконою, поставленою на національну основу. А глядачі - «релігійною поезією у фарбах».
«На первісних іконах майстри прагнули відтворити істинне світло душі й духу. Ті ікони не випромінюють болю, не відтворюють мук каяття, не закликають до аскези й усамітнення, а саме ці настанови згодом було покладено в «канонічний» іконопис. У стародавні часи, до VIII століття, ікони були світлими й добрими, подібно до того, якими постають іко ... Читати далі »
Переглядів: 683 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

До 350-річчя Івано-Франківська у травні в місті пройде IV Міжнародний етнографічно-фольклорний фестиваль "Родослав". Програма фестивалю включає виступи творчих колективів з концертними програмами у районах області, фольклорні світлиці в навчальних закладах та музеях, виступи на майданах та площадках міста.
Упродовж усіх фестивальних днів відбуваються виставки народного, декоративно-ужиткового мистецтва. 
У фестивалі беруть участь громадяни інших країн.

Програма: 

4 травня 
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

12 квітня 2012 року у голови районної державної  адміністрації Володимира Калічка відбулась нарада за участі голови районної ради Василя Поповича, начальника НГВУ «Надвірнанафтогаз» В. Чуприни, сільського голови с. Битків І. Годзюра,  начальників відділів та управлінь РДА, за часті викладацького складу ІФНТУНГ, зокрема Омельченка Валерія Григоровича, кандидата геологічних наук, доцента, декана геологорозвідувального факультету, завідувача лабораторії енергоаудиту, кандидата технічних наук, технічного експерта з будівель, споруд і інженерних мереж І. Рибіцького.
Обговорювалась можливість участі Надвірнянського району спільно з ІФНТУНГ  у Всеукраїнського конкурсу проектів  та  програм  розвитку місцевого  самоврядування  у  2012  році щодо створення музею нафти на території с. Битків (Промисел). ... Читати далі »
Переглядів: 656 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

«Збройна боротьба Української Повстанської Армії врятувала честь української нації в Другій світовій війні та виписала кров’ю її право на волю і Незалежність» (Із резолюції УГВР Української Головної Визвольної Ради). Опираючись на архівні матеріали і свідчення ще живих учасників національно-визвольної боротьби, уже досить вагомо висвітлена боротьба УПА проти усіх окупантів, що приходили на нашу землю. Але ще дуже багато треба відшукати, відкопати цю правду про легендарну, воістину народну армію УПА. Ще на сьогодні тисячі імен загиблих повстанців – невідомі і невідомі місця їх захоронення. В Галицькому районі нам, Братству вояків ОУН-УПА, вдалось відшукати 225 могил, в яких спочивають 524 останки повстанців. А де решта? Десь ще досі лежать їхні кістки в болотах, ярах, криницях. Багато повстанців Галицького району загинули за його межами.
Переглядів: 1170 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

На початку ХХ століття у багатьох селах та містечках  Галичини  почали широко функціонувати ощадно-позичкові каси, які мали на меті залучити наших  селян до кооперації, а заодно і покращити умови їхнього життя.
Найбільше до  втілення ідеї заснування кооперативів долучився тодішній посол до Галицького сейму Дем’ян Савчак (1847 – 1912). Він фактично розробив їхні теоретичні засади, вивчивши перед цим досвід роботи подібних установ у  Чехії та Німеччині. Там уже існували сільські кооперативи універсального типу, засновані Райфайзеном. На одному із засідань Галицького сейму Д. Савчак виголосив досить детальний звіт   про організацію та загальну вигоду таких установ. Також за його ініціативи сейм ухвалив кредити на організацію спілок Райфайзена (їх у народі  так і називали райфайзенками).
Переглядів: 881 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Двадцяте століття прокотилося Галичиною двома світовими та кількома меншими війнами. Від тих грізних подій залишилися напівзасипані окопи, спогади очевидців, пожовтілі документи в архівах та багато чорно-білих фото. Є й живопис, його небагато, але він є.

Місто під обстрілом
Перша ж ілюстрація — надзвичайно цікава. Це малюнок обер-лейтенанта угорської королівської армії Штефана Задора для лейпцизької «Ілюстрованої газети». Назва достатньо інформативна: «З театру бойових дій: оточене росіянами місто Станиславів під артилерійським вогнем. Вид через телескоп з пункту артилерійського спостерігача». Малюнок датований 1916 роком.
Тоді росіяни здій ... Читати далі »
Переглядів: 708 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Урочисті святкування Дня міста почалися ще з радянських часів. Правда, тоді все було значно скромніше. Нині помпезність залежить від коштів, спонсорів, виборів. Спробуймо згадати, як Івано-Франківськ відзначав свій день народження останні 20 років.

1993-1999. Перші кроки
«Урочисті святкування почалися з 1993 року, — каже екс-заступник мера Ганна Карась. — Саме тоді провели перший парад духових оркестрів, гала-концерт за участю кращих музичних колективів, свято фольклору в парку. І з того часу почали робити святкові концерти у драмтеатрі».
У травні 1994-го відбулася перша науково-практична конференція «Івано-Франківськ в історії літератури і мистецтва». На ній із своїм ... Читати далі »
Переглядів: 822 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

Уже менше місяця залишилося до того дня, як Івано-Франківськ (Станиславів, Станіславів, Станіслав) 350-й раз відзначатиме свої уродини та 50-річчя присвоєння містові його теперішньої назви. На це свято приїдуть гості з міст не лише українських, а й закордонних, з якими підтримує партнерські відносини наш обласний центр. Задекларований міською владою намір зробити його справді європейським містом з погляду прикарпатських істориків, краєзнавців є не якимсь несподіваним і дивним, а радше закономірним. Точніше буде сказати: в умовах української незалежності галичанам належить повернути назад у Європу місто, яке три з половиною століття тому одержало мардебурзьке право і має давні європейські корені. Архітектурна спадщина Івано-Франківська, яка дійшла до нас із тих часів, засвідчує його центральноєвропейську ідентичність, а водночас і самобутність.
Інша річ ... Читати далі »
Переглядів: 682 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012

18 квітня в світі відзначали Міжнародний день пам’яток та визначних місць. На нашій давній, як світ, галицькій землі є чимало визначних об’єктів культурної спадщини, які тісно пов’язані з історією нашого краю, а також стольного у минулому града Галича.
Нині на території Національного заповідника «Давній Галич» (найбільшого за площею і єдиного у західному регіоні історико-культурного заповідника нашої держави)  є майже 200 пам’яток культурної спадщини, в тому числі 118 — археології,  10 — архітектури, 15 — історії та культури, 18 природоохоронних об’єктів. А ще на галицькій землі містяться храм Св. Пантелеймона ХII ст., церкви Різдва Христового ХIV ст. та Успіння Пресвятої Богородиці ХVII ст., костел кармелітів з монастирським комплексом ХVII ст., залишки Галицького замку IХ—ХIV—ХVII ст., а також фундаменти 14 літописних церков ХII—ХIII ст. Зр ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 20.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024