П`ятниця, 29.03.2024, 01:42:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
 
Архів новин
Головна » 2012 » Квітень » 27
До ювілею міста Івано-Франківська сьогодні на сесії міської ради депутати проголосували за присвоєння звань «Почесний Громадянин міста Івано-Франківська» вісьмом особистостям, в тому числі двом краєзнавцям: 
- Вардзаруку Лук’яну Дмитровичу;
- Войцюку Володимиру Семеновичу (посмертно);
- Грабовецькому Володимиру Васильовичу;
- Дмитрів Лідії Іванівні (посмертно);
- Заливасі Опанасу Івановичу (посмертно); 
Переглядів: 526 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

На сьогоднішній сесії міськради затверджено рішення про перейменування вулиці Електричної м. Івано-Франківська у вулицю імені Володимира Кубійовича.
Нагадаємо, що раніше сесією було прийнято рішення щодо перейменування вулиці Індустріальної у вулицю Володимира Кубійовича. Однак воно скасоване. Причиною цьому стали значні складнощі у роботі «Прикарпаттяобленерго» у зв’язку зі зміною назви вулиці.
Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

В Івано-Франківську нагородили переможців та призерів «Конкурсу на кращу оглядову екскурсію» присвячену 350-річчю від дня заснування міста.
Автори проектів, які посіли призові місця отримали грошові премії у розмірі 2300 гривень, 1600 гривень та 1150 гривень відповідно. Також, грошовою винагородою відзначили ще трьох учасників, усі інші цікаві проекти нагородили грамотами.
Переможцем конкурсу став Іван Бондарев, який запропонував показати військову історію Івано-Франківська.
«Оскільки, я військовий, то і тему екскурсії я вибрав відповідну. Це перший раз, коли наше місто показано в мілітарному образі. Івано-Франківськ було військовим містом і тому у ньому залишився досить непоганий спадок. Насправді дуже цікаво, коли здавалося б звич ... Читати далі »
Переглядів: 479 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

Маємо і таку згадку літописця. Під час здобуття Галича 1219 р. Мстиславом Удатним у соборі закрився угорський королевич Коломан: «Зробив укріплення на церкві Пречистої Владичиці нашої Богородиці, яка, не стерпівши осквернення храму свого, і оддала його (Коломана) в руки Мстиславові». Ця подія відбулася тоді, коли князь Мстислав, перемігши угорського полководця Філю, вступив у Галич: «і вибігли тоді (угри) на склепіння церковні, а інші на вірьовках піднялися, а коней їхніх половили. Укріплення ж було зроблене на церкві, і ті стріляли, і каміння метали на городян, (але) знемагали от спраги, бо не було води в них. А коли приїхав Мстислав, то вони здалися йому і їх зведено було з церкви». Щось подібне до цього сталося і 1254 р., коли князь ізяслав оборонявся в Галичі від Данилового сина Романа.
Маємо ще згадки про Галицьку катедру, що стосуються XIV—   ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

Два роки тому «Репортер» писав, що видавництво «Лілея-НВ» почало випуск репродукцій старих поштівок з видами нашого міста. Нещодавно побачив світ останній випуск серії «Станиславів». Загалом вийшло 25 поштівок, які утворюють змістовний портрет міста початку ХХ століття.
Замикає (чи відкриває) серію обкладинка із вступною статтею Івана Монолатія. Треба сказати, що доктори політичних наук не часто пишуть анотації до наборів поштівок. Що ж його спонукало долучитися до проекту?
«Поштівками я цікавлюся давно, — говорить Монолатій. — Вони є цінним джерелом національної культури, історії етнічних груп. Кожна листівка — це німий фіксатор подій, які вже не відбудуться, а в першу чергу — елемент міської культури. Оскільки я живу в Івано-Франківську, є членом Національної спілки краєзнавців та історико- ... Читати далі »
Переглядів: 676 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

Є старий єврейський анекдот про Абрамовича, який раніше мешкав навпроти тюрми, а тепер регулярно дивиться на свої вікна…
У нашому місті ця історія мала зовсім не смішне продовження.
Триповерховий будинок №1 у Івано-Франківську на вулиці Пилипа Орлика спорудили у 1938 році. Його власницями були сестри Штерн, солідні дами юдейського віросповідання. Проте довго господарювати у кам’яниці сестрам не судилося. Спочатку її націоналізували «перші совіти», які не визнавали права на приватну власність. Але найстрашніше чекало сестер попереду.
У вересня 1941 німці створили у Станіславі гетто. Всі євреї мусили зриватись з обжитих місць і переселятись у тисняву відокремленого від іншого світу району. Не минула ця доля й тітоньок Штерн. За іроніє ... Читати далі »
Переглядів: 614 | Долучив: Dnister | Дата: 27.04.2012

Ні сучасний Івано-Франківськ, ні колишній Станиславів, який у цьому Івано-Франківську ховається на кожному кроці, не є тими містами, які можуть відразу вразити тільки тим, що у них бачиш, тільки тим, що є видимим і очевидним.
Франківськ, а саме так його найкраще називати, бо Івано-Франківськ - надто штучно, а Станиславова насправді вже нема, є виразною посередністю, нічим не кращий, але нічим не гірший від тисяч інших міст і містечок Центральної Європи. Однак власне ця посередність робить його унікальним і неповторним. Франківськ – самодостатній, йому не потрібні порівняння із жодним європейським містом. Франківськ –  це ключ до розуміння того, як історія Центральної Європи втілюється і вкорінюється у своїх містах.
Модерність первинного Станиславова – бездоганної і лапідарної фортеці, ст ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 26.04.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024