Субота, 20.04.2024, 05:22:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Травень » 14
Днями в Івано-Франківську в обласній «Просвіті» відкрито  документальну виставку «Сила волі. Провідники визвольного руху», яку присвячено життю і чину чотирьох ключових постатей українського визвольного руху: Євгена Коновальця, Степана Бандери, Романа Шухевича та Василя Кука.
Мобільну експозицію із 12 стендів упродовж двох років створювали співробітники Центру досліджень визвольного руху та Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» історики Володимир В’ятрович, Руслан Забілий, Василь Стефанів, Ігор Дерев’яний та Андрій Шевців і інші й презентували її з нагоди 70-ліття створення Української Повстанської Армії. А дизайн виставки зробила Ольга Сало.
Директор музею «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий, який взяв участь у відкритті виставки, розповів про те, ... Читати далі »
Переглядів: 575 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2012

До 12 міжнародного з’їзду славістів, який відбудеться у 2013 році у Мінську, науковці Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника готують словник гуцульських діалектизмів в художній мові.
В картотеці майбутнього словника уже є 30 тисяч слів. Адже гуцульську говірку використовували у своїх творах і письменники минулого, і сучасні — від Івана Франка, Параски Плитки-Горицвіт до Тараса Прохаська, Марії Матіос, Віри Вовк. Нещодавно на конференції у Коломиї презентовано "пробний зошит" такого словника.
Загалом є два гуцульські словники: за редакцією Ярослави Закревської, що містить 7 тисяч слів, та польського дослідника Яна Яніва, майже незнаний в Україні. Останній укладений ще перед Другою світовою війною та виданий у Кракові лише у 2001 році.
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2012

11 травня 2012 року в Національному музеї народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Й. Кобринського відбулась презентація науково- мистецького видання «Збірка кераміки Петра Лінинського».  Автор книги кандидат мистецтвознавства, старший науковий співробітник Львівського музею етнографії та художнього промислу ІН НАНУ Галина Івашків розповіла про непросту долю колекціонера, демонструвала унікальні речі, знайдені Петром Лінинським, і головне усю колекцію унікальних експонатів  кераміки колекціонер передав Львівському музею. За дорученням голови Коломийської районної державної адміністрації авторку вітали працівники центральної  районної бібліотеки.
Переглядів: 615 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2012

"Тарас Шевченко і Прикарпаття” - під такою назвою побачив світ сьомий випуск альбому із серії "Українське мистецтво у старій листівці”, який присвячений 200-річчю від дня народження Тараса Шевченка, видатного українського поета, художника, духовного провідника нації.
Презентація альбому "Тарас Шевченко і Прикарпаття” відбудеться 17 травня 2012 року о 14.00 у приміщенні актової зали Коломийського педагогічного коледжу (вул. І.Франка, 12) на рамках круглого столу "Шевченко і сучасність” за участю представників органів державної влади, керівників освітніх установ, науковців Прикарпатського національного університету імені В.Стефаника та інших навчальних закладів, голів осередків "Коломийського міськрайонного товариства "Просвіта” ім.Тараса Шевченка”, керівників громадських організацій та політичних партій, широкого кола громадськості та студентства.  ... Читати далі »
Переглядів: 876 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2012

Схоже, село Пійло Калуського району невдовзі покличе до себе багатьох шанувальників творчості визначної співачки світового рівня Квітки Цісик, доньки українських емігрантів, якої, на жаль, уже немає серед живих. Її серце перестало битися 29 березня 1998 року, вона не дожила до свого 45-річчя лишень п’ять днів...
Квітка Цісик Велика українка, яку ще пам’ятають під іменем Кейсі Цісик. Її добре знала (і чула) вся Америка. Вона була володаркою одного з найбільш популярних у світовому ефірі голосів — завдяки її сольному і бек-вокалу, рекламним роликам... Американці підрахували, що голос Кейсі-Квітки лунав 22 мільярди разів в різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні.Унікальний тембр голосу співачки, її на диво елегантна манера виконання, бездоганна мова полонили й мільйони українців. На вітчизняному українському радіо не раз звучали в її вик ... Читати далі »
Переглядів: 798 | Долучив: Dnister | Дата: 14.05.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024