П`ятниця, 29.03.2024, 17:39:29

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 01
31 травня в смт. Рожнятів в світлиці районної центральної бібліотеки відбувся захід присвячений  до 120-річчя з дня народження нашого земляка, поета, педагога, доктора філології, учасника визвольних змагань Костя Вагилевича.  І справді  більшості з нас ця непересічна особистість є маловідомою. А народився  Кость Вагилевич 22 травня 1892 р. в с. Ясень Рожнятівського району в сім’ї хлібороба. В рідному селі здобув початкову освіту, потім навчався  у гімназії, а під час І світової війни воював у лавах січових стрільців. Після жовтневого перевороту повернувся з полону в Галичину і вже в складі УГА обороняв Львів від польських військ. Далі – табір і втеча. Закінчивши Українській Вільний університет в Празі – вчителював на Закарпатті. Здобув звання  доктора філології. Кость Вагилевич відомий і як громадський діяч, зокрема,  він був радником Президента Карпатської України Августина Во ... Читати далі »
Переглядів: 607 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

У картинній галереї Національного заповідника «Давній Галич» 29 травня було людно. Цього погожого травневого дня тут було відкрито нову виставку. І хоч для галичан імена Івано-Франківських художників Любомира Худяка, Петра Родіонова та Василя Різничука іще не відомі, ця виставка стала особливою подією і для митців,  і для поціновувачів образотворчого мистецтва. Адже під дахом однієї галереї представлені роботи відразу трьох молодих майстрів пензля. 
Кожна робота, представлена на цій виставці, заслуговує особливої уваги. А те, що художники, яких об’єднала спільна амбітність в мистецькому плані, виставляються втрьох, доповнюючи один одного, сподіваюся, стане для них традицією і поштовхом до творчості. Адже у пам’яті шанувальників мистецтва ще залишилися приємні враження від творчого тандему «Нас сім». Тим паче, що й ці молоді митці є учнями при ... Читати далі »
Переглядів: 474 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

5 червня 2012 р. в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбудеться відкриття виставки "Футбольне Прикарпаття". Виставка присвячена проведенню Євро - 2012.
Матеріали, які представлені на виставці експонуються вперше, оскільки більшість з них зберігаються у родинних архівах, приватних колекціях, а також у фондах краєзнавчого музею та обласного архіву.
До уваги відвідувачів унікальні документи та світлини І пол. ХХ ст., які свідчать, що футбол (копаний м’яч) на Прикарпатті має довгу і славну історію. Зокрема: матеріали про найвідоміші футбольні команди тих часів («Ревера», «Пролом», «Гакоах», «Буй-Тур»), спортивну атрибутику, літературу про здоровий спосіб життя.
Шанувальники футболу матимуть змогу побачити спортивні трофеї найвідоміших футболістів та команд м. Івана-Франківська (Станіслава), ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Літературний музей Прикарпаття запрошує відвідати виставку: «Сівач духовності», з нагоди 75 – літнього ювілею українського письменника Богдана Бойка, автора багатьох романсів і повістей. 
В експозиції виставки представлені матеріали з фондових колекцій Літературного музею Прикарпаття.
Виставка працює з 2 червня 2012 р.
Наша адреса: м. Івано-Франківськ вул. Лепкого, 27 т. 2-50-47
Переглядів: 525 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Отримуючи за роботу гроші, немало селян почали вчащати до корчми, де пропивали свій зарібок. Починаючи із середини XIX ст. пияцтво стає головною бідою тишківчан. Соціальну базу цієї проблеми, сам того не відаючи, заклав австрійський уряд під час скасування панщини. Цісарський патент 1848 року анулював обов’язок підданих відробляти повинності за отримання в панському дворі певної кількості горілки. Однак цей же закон залишив ще шляхтичам виключне право виробляти спирт і горілку у своїх маєтках. Отож після ліквідації кріпацтва право пропінації стало основним джерелом прибутків дідичів. Як правило, поміщики передавали дозвіл на виготовлення спиртних напоїв корчмарям, із чого мали великі доходи. 
Поширення пияцтва було частково зупинено зусиллями священиків. У селах діяли братства тверезості, члени якого присягали перед Богом не вживати спиртного. Най ... Читати далі »
Переглядів: 716 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Продовжується робота над проектом «Реабілітація культурної спадщини історичних міст» ініційованим Радою Європи і Міністерством культури України. Місто Івано-Франківськ, разом з десятьма пілотними містами України, на цей час пройшло два підготовчих етапи проекту. На цьому етапі підготовлено аналітичний та статистичний матеріал щодо стану історичного середовища і запропоновано певні пріоритети для наступної реставраційно-відновлювальної роботи в нашому місті.
30 травня 2012 року відбулось чергове засідання робочої групи з підготовки Технічного файлу міста Івано-Франківська пілотного проекту Ради Європи «Реабілітація культурної спадщини історичних міст». Найближчим завданням міста перед експертною радою Ради Європи є підготовка промоційних матеріалів, залучення місцевих телеканалів та медіа до створення інформаційно-промоційного продукту. Розробка програм ... Читати далі »
Переглядів: 517 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Протягом декількох років мистецьку спадщину нашої Батьківщини досліджують в Інституті колекціонерства, який функціонує у Львові при Науковому товаристві ім. Т. Шевченка. Інститут колекціонерства українських пам’яток не має дерев’яних сходів, довгих коридорів чи лекційних аудиторій, адже це товариство науковців-дослідників. 
Вони невтомно трудяться на мистецькому полі, відшукуючи щоденно унікальні артефакти нашої Батьківщини. Нині їхній творчий доробок становить понад три десятки альбомів, з сторінок яких можна помилуватися унікальною красою стародавніх кахлів, мисок, пасківників, дзбанів, баньок, свічників. Особливу увагу цим предметам приділено в останній роботі львівських колекціонерів – альбомі «Мальована кераміка Косова і Пістиня ХІХ – початку ХХ ст.», репрезентація якого відбулася 25 травня у приміщенні Національного музею Гуцульщини та Покут ... Читати далі »
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Гвізд
БАСАЙЧУК Федір. Стрілець УГА.
ВАСИЛИК Дмитро. Стрілець УГА.
ГАВРИЛЮК Дмитро Олександрович. Стрілець УГА.
ГАВРИЛЮК Петро Прокопович, 1895 р. н. Сотник УСС. Закінчив Коломийську гімназію.
ГАВРИЩУК Іван Пав ... Читати далі »
Переглядів: 830 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012

Тенісисти міжвоєнної Коломиї починали з убогого бетонованого корту, перемагали усіх місцевих конкурентів і змагалися навіть на легендарному Кубку Девіса. Нині про цих людей можна почитати хіба в закордонних виданнях.
Великий теніс серед українців Коломиї поширив Петро Франко, син великого Каменяра. У 1922 році він влаштувався учителем у коломийську гімназію, купив для неї спортивне обладнання, тенісні ракетки та м’ячі.
Перші заняття спочатку відбувалися у Студентському парку (нині — парк ім. Шевченка). Тут знаходився тенісний корт, але його недоліком було незручне бетонне покриття. Тому невдовзі Франко разом з учнями побудував корт на вулиці Словацького (нині — Гетьманська), і ще один біля свого будинку. У 1925 році товариство «Сокіл» спорудило ще два корти з м’яким покриттям. Доглядали за ни ... Читати далі »
Переглядів: 629 | Долучив: Dnister | Дата: 01.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024