Четвер, 28.03.2024, 22:09:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 15
12 червня відбулося засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію пам`ятника Борцям за волю України у Надвірній, яке провів її голова головний архітектор району Михайло Янчук. У роботі комісії взяв участь голова районної ради Василь Попович.
На засіданні розглянули доопрацьований проект цього пам`ятника із врахуванням пропозицій і побажань громадськості під час відкритого обговорення проектів, виставлених у районному будинку культури. Комісія рекомендувала цей проект для спорудження пам`ятника і встановлення його у Надвірній на визначеному місці (за підсумками громадського обговорення) на майданчику на розі вулиць Мазепи та Виз­волення.
Нагадаємо, що згідно з рішенням конкурсної комісії від 10 травня ц. р. переможцем на кращу проектну пропозицію пам`ятника ви ... Читати далі »
Переглядів: 537 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Глибше зацікавлення істо­рією Надвірнянщини в мені пробудилося ще у 70-х роках. Тоді на полицях дитячої бібліотеки (нині приміщення «Промінвестбанку» на вул. Мазепи у Надвірній) натрапив на книжку С. Голубова «Коли фортеці не здаються», на сторінках якої згадується, що штабс-капітан царської армії Дмитро Карбишев під час першої світової війни працював над створенням укріплених позицій російських військ на «рубежі Надвірна-Коломия». З часом до рук потрапило немало інших аналогічних писемних згадок, котрі толерантно доповнюють загальноприйняті напрацювання місцевих істориків, вносять своєрідний колорит в історію нашого міста.
Виявилося, що під час Першої світової війни у складі російської армії (326-го Белгорайского піхотного полку 82-ї піхотної дивізії 9-ї армії Південо-Західного фронту), котра, під час Брусилівського прориву просувалася у напрямку Надв ... Читати далі »
Переглядів: 737 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Саджавка
АТАМАНЮК Микола Михайлович, 1896 р. н. Стрілець УСС. Вояк УПА. Загинув у 1946 р. від рук органів НКВС, с. Саджавка. Похований
у с. Саджавка.
БОДНАР Іван Миколайович, 1894 р. н. Хорунжий УСС. Загинув у 1919 р. у м. Стрий Львівської обл.
БОЙКО Григір, 1896 р. н. ... Читати далі »
Переглядів: 706 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

Яскравою сторінкою в історії українського мистецтва стали досягнення церковної (сакральної) архітектури Галичини кінця ХIХ — поч. ХХ ст. Шлях до цих успіхів проходив крізь важкі випробування і був перерваний через політичні обставини ще в XVIII столітті, коли Галичина 1772 року ввійшла до складу Австрійської імперії. Якщо на дерев’яне будівництво ці політичні зміни мали невеликий вплив, то в мурованій церковній архітектурі був нав‘язаний і панував до першої половини ХIХ ст. так званий терезіянський тип споруд, витворений австрійським будівельним урядом. Це були церкви костельного «стилю», розроблені для греко-католиків. Подавались вони для громад з вимогою обов’язкового виконання.
У другій половині ХIХ ст. із зростанням національної свідомості українців Галичини появляються спроби створити нові архітектурні типи сакральних споруд, які б базувались на н ... Читати далі »
Переглядів: 1146 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

У 1947 році голова облспоживспілки, такий собі товариш Олексієнко, вирішив збудувати ресторан «Карпати». Паралельно він задумав створити велетенську пивну бочку, яка б слугувала рекламою нового закладу. Бочку зробили, витратили 25 тисяч карбованців, а от проект ресторану закінчився пшиком.
Спочатку бочку розмістили у цент­рі міста але, як пише тодішня «Прикарпатська правда», «своїм виглядом вона лякала жителів і її перенесли в інше місце». Після кількох переїздів цей гідний Книги рекордів Гіннесса виріб опинився у парку. Тоді заволав його директор. На нарадах у міськвиконкомі він скаржився, що дерев’яний монстр лякає дітей, і мами з візочками оминають парк десятою дорогою. Директора почули, бочку «підкинули» у подвір’я одного з будинків на вулиці Фрунзе (Короля Данила). Незабаром виявилось, що його мешканці теж, м’яко кажучи, не в захваті від сусідства ... Читати далі »
Переглядів: 601 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012

«Ті, що дивляться згори» — так називалася стаття в минулому номері. Вона була присвячена скульптурам, які ще збереглися на фронтонах старих будинків. Загалом у Франківську таких нараховується цілих чотири. Колись було більше. Час, війни та людська байдужість не пожаліли їх. Краєзнавцям про ці скульптури нині майже нічого не відомо, історики архітектури їх не згадують, прізвища скульпторів міцно забуті. Проте залишились старі поштівки, на яких ці загадкові фігури досі дивляться згори.

Крилате божество
Залізницю через Станиславів протягнули у 1866 році. Путівники люблять наголошувати, що це сталося на пару років швидше ніж у Києві та Харкові. Тоді ж збудували вокзал, який гордо назвали колійовим палацом. Він був зведений у маврит ... Читати далі »
Переглядів: 587 | Долучив: Dnister | Дата: 15.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024