П`ятниця, 19.04.2024, 05:54:37

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 23
З розвитком та становленням у середині ХVII століття нового міста Покуття - Станиславова, роль Галича, як адміністративного старостинського центру і як військової твердині зменшувалася. Поступово цей процес затягнувся на ціле століття – і хоча шляхта ще гриміла зброєю, проводила час у забавах та розкошах – кінець наступного століття (XVIII), місто з огляду на зовнішньополітичні та внутрішньодержавні процеси, зустріло як складова частина імперії Габсбургів.
Один з цікавих моментів з життя шляхти в Галичі на початку другої половини ХVIII століття (за два десятки років до ІІІ поділу Речі Посполитої) відображений в спогадах відомого польського поета і драматурга Францішека Карпінського. Він народився 4 жовтня 1741 в с. Голоскові коло Отинії, а помер  16 вересня 1825 в м. Волковиськ (тепер терени Білорусі). Відомий написанням віршів, пісень і балад; на ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Не одне століття чарує Гуцульщина своїм самобутнім народним мистецтвом, звичаями та обрядами, історичним минулим своїх і чужих. Про неї знають в багатьох країнах світу. Дорожні нариси відомих мандрівників Карпатами і сьогодні викликають непідробний інтерес.
«Могутні гори русинів…» - так назвав Українські Карпати угорський хроніст Шимон Кезаї, описуючи повернення весною 1352 року короля Людовіка І з походу «на Русь». Враженнями від карпатських подорожей ділилися свого часу Балтазар Гак кет (1740-1815), Мені Дові (1867-1945), Ганс Цбінден (1893-1971) та інші.
Вісімдесят років тому, влітку 1932 року, мандрував Карпатами швейцарський видавець і журналіст Ганс Цбінден. Його так вразила первозданність духовної і матеріальної культури гуцульського етносу, що він постарався в своєму репортажі «Мандрі ... Читати далі »
Переглядів: 648 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Тема Української військової організації та створеної на її основі Організації українських націоналістів висвітлена досить непогано. У той же час у висвітленні їх діяльності на теренах Надвірнянщини є ще немало забутих сторінок. У книзі Ростислава Ганзюка «Надвірна. Історичний нарис» згадується, що «від 1930 до 1936 р. надвірнянська повітова екзекутива ОУН разом з підлеглими їй ланками у навколишніх селах провела ряд акцій, спрямованих проти польської окупаційної влади. Влітку 1930-го боївкарі спалили в повіті кілька фільварків польських землевласників…». Згадкою про події тих років, є інформація, що стосується Надвірнянщини, розміщена на сторінках книги Петра Мірчука «Нарис історії ОУН». Найбільш хронологічно відповідною є згадка про те, що «в Биткові … під замітом приналежности до УВО та підпалу фільварків арештовано: Володимира Савчука, Мандюка, Пуру і Сафіяна» (мова оригіналу). Правда, у даній праці, с. Биткі ... Читати далі »
Переглядів: 741 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Фитьків
АНДРУНЯК Василь. Стрілець УГА.
АНДРУНЯК Гнат Степанович. Вістун УГА.
АНДРУНЯК Микола. 1895 р. н. Стрілець УГА. Помер 1945 р.
БАГРІЙЧУК Іван. Стрілець УГА.
БАГРІЙЧУК Дмитро. Стрілець УГА.
... Читати далі »
Переглядів: 972 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Під час Другої світової війни у Карпатах полягли тисячі воїнів різних армій, на місцях запеклих боїв дотепер знаходять уцілілі гранати, снаряди та міни, а в непозначених братських могилах - кості та солдатські жетони.
Війна не закінчилася, поки не похований останній солдат. Таким було гасло "червоних слідопитів", які в радянський час займалися пошуком могил червоноармійців, загиблих на останній світовій війні. Кажуть, саме завдяки таким шукачам-ентузіастам колишній український президент Леонід Кучма довідався про місце загибелі свого батька - десь у Новгородській області Росії. 
Пошуки забутих солдатських поховань ведуться дотепер як на офіційному рівні - легальними пошуковими організаціями, так і підпільно - сучасними "сталкерами" або "чорними археологами". Зрозуміло, що державні устано ... Читати далі »
Переглядів: 1098 | Долучив: Dnister | Дата: 23.06.2012

Відділ краєзнавчої літератури обласної універсальної бібліотеки ім. І.Франка запрошує переглянути книжкову виставку з циклу „Батьківщини сини незборимі”, присвячену 105-річчю від дня народження славетного українського полководця.
Постать генерал-хорунжого Романа Шухевича - провідного члена ОУН, Головного Командира УПА, займає особливе місце в історії українського визвольного руху. Адже він - видатний військово-політичний діяч з неординарним стратегічним мисленням, організаторський талант якого дозволив УПА в умовах бездержавності вести збройну боротьбу протягом багатьох років.
Видання, представлені на виставці, зокрема: Г. Бурнашов „Лицар українського духу", М. Посівнич „Нескорений командир", В. Кук „Генерал-хорунжий Роман Шухевич. Головний Командир Української Повстанської Армії" „Роман Шухе ... Читати далі »
Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 22.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024