Четвер, 28.03.2024, 22:59:43

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Червень » 08
Якою б дивною не видалася ця фраза, але підґрунтя під нею є.
22 вересня 1939 року (на п’ятий день визвольного походу на Західну Україну) по прямому зв’язку Генерального Штабу РККА з Москви відправлено розпорядження № 16717 під грифом «Сов. секретно» командувачам Білоруського та Київського особих округів «Про звільнення німців, захоплених в полон поляками». «Если среди захваченных Вами пленных попадутся немцы, взятые в плен поляками, народный комиссар приказал таких немцев освобождать и доносить об этом в Генштаб, взяв их на учет до распоряжения. (фонд 35084, опис 1, справа19, лист13).
У війська передали наказ наркома оборони щодо доброго ставлення до німецьких колоністів на західних українських та білоруських землях. Заборонялося проводити у них реквізиції майна, закупівлі фуражу та продоволь ... Читати далі »
Переглядів: 646 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Публікується за редакцією Ігоря Андруняка, депутата районної ради на основі матеріалів для Книги пам`яті Січового Стрілецтва, зібраних працівниками виконавчого апарату Надвірнянської районної ради, сільських і селищних голів, працівників відділів культури і туризму та освіти РДА.

с. Молодків
ІВАНКІВ Юрій Степанович, 1882 р. н. Стрілець УСС.
КИСЛЯК Дмитро Васильович, 1882 р. н. Стрілець УСС.
КИСЛЯК Лесь, 1875 р. н. Стрілець УСС. Відзначився тим, що попередив зіткнення двох ешелонів, які рухались назустріч один одному в с. Ямна (тунель), був нагороджений Хрестом.
Переглядів: 851 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Ви бачили дахи сучасних багатоповерхівок? Металочерепиця, тарілки супутникового телебачення, щогли мобільного зв’язку. Одним словом, нічого цікавого. А ось дахи деяких австрійських кам’яниць прикрашають людські фігури. Вони багато чого бачили та якби вміли говорити, то розповіли б багато цікавого. Хоча одне слово з їхньої кам’яної мови розібрати можна. Вони кричать —«Допоможіть!».

Бджілка та зашморг
Найвідомішою (та найбільш збереженою) є скульптурна група, що увінчує споруду обласного управління Ощадбанку на Мазепи, 14. Це колишня міська каса ощадності, споруджена ще в далекому 1884 році. З часом банкіри вирішили розмістити на даху офісу додаткову рекламу закладу. Вони замовили скульптору Томасу Дикасу дві статуї, які мали сим ... Читати далі »
Переглядів: 611 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Він народився у Надвірній. Звали його Абрам Горн. Коли прийшли німці, сусіди попередили, що завтра буде «акція» – так тоді називали операції зі знищення євреїв. Вночі Абрам разом із дружиною та дітьми втік до Станіслава. Ранком почався розстріл надвірнянських євреїв.
Але у Станіславі було не краще. 12 жовтня німці зігнали більшість місцевих євреїв на цвинтар, що за сучасним озером. Горн тоді сховався на стріху, але побачив, як гестапівці прямо перед будинком розстріляли його дружину та двох дітей за те, що вони намагалися втекти. Чоловік закричав і вискочив, німці потягнули його на цвинтар. Там уже вирили величезну яму. Євреїв змушували туди стрибати, а потім розстрілювали із кулеметів. Горну пощастило. Коли він опинився в ямі, зверху хтось упав і прий­няв на себе всі кулі. Вночі чоловік розсунув трупи, виліз із ями та пішов у Загвіздя. Там в якийсь ха ... Читати далі »
Переглядів: 568 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

В сучасну пору проведенням фестивалю нікого не здивуєш. Вони, як культурно-мистецькі заходи вже довший час проводяться на теренах нашої держави і як  правило, різняться за тематичним наповненням і статусом. Разом з тим, новими для України є фестивалі, які окрім презентації народної творчості, дають можливість гостям та учасникам фестивалю прийняти участь в майстер-класах, брати безпосередню участь в дійстві історичної реконструкції минулих століть. Також, подібні заходи популяризують пам’ятки культурної спадщини (поруч яких проводяться), привертають увагу до потреби їхнього збереження.
Нещодавно вже друге на терені Прикарпаття відбувся обласний етнофестиваль «Галицька брама», організатором якого виступив Національний заповідник «Давній Галич» та Галицька райдержадміністрація. Фестиваль був успішним, користувався популярністю серед краян, а відпові ... Читати далі »
Переглядів: 686 | Долучив: Dnister | Дата: 08.06.2012

Дороги, як і люди, мають свою історію, долю, мають свій початок і кінець. Вітки головних шляхів впродовж багатьох віків часто змінювались. Але вони чітко і беззаперечно трималися того напрямку, куди були спрямовані. Взагалі темою історії доріг в історіографії мало хто займався. Шляхи сполучення цікавили істориків, але при всій повазі до вчених, вони розглядалися ними досить схематично. Науковці з’єднували між собою важливі торгові чи політичні центри, зазвичай, не задумуючись, куди конкретно могла пролягати дорога між ними і які перешкоди траплялися їй на шляху. Щоб цю тему розкрити, потрібно подолати десятки, а то й сотні кілометрів, хоча зрозуміло, що сучасна будівельна індустрія із її чималими структурами, безперечно, наклала свій важкий відбиток на висвітлення даної теми.
В історії нашого краю відомими є Волоський (Золотий), Соляний, Бурштиновий та інші шл ... Читати далі »
Переглядів: 891 | Долучив: Dnister | Дата: 07.06.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024