П`ятниця, 29.03.2024, 11:33:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 23
У п’ятницю в Калуші відбулася презентація книг президента історичного клубу «Холодний Яр» Романа Коваля. До Калуша Роман Коваль завітав із сотенним УПА Мирославом Симчичем «Кривоносом», та кобзарем Тарасом Силенком.
— Історичний клуб «Холодний Яр» діє із 1997 року. За час діяльності видано десятки книг, сотні наукових праць, повернено із забуття чимало відомих імен. Великим здобутком історичного клубу «Холодний Яр» є відродження пам’яті холодноярівської республіки, — зазначив організатор презентації, голова Української Вільної Бібліотеки Станіслав Власов.
Роман Коваль познайомив калушан із двома видатними постатями національно-визвольної боротьби першої половини минулого століття, яким присвячені його книги. Ці імена — маловідомі широкому загалові. І сам автор книг зізнався: коли починав прац ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 23.07.2012

Маріяґільф – це місцевість у Коломиї, де на початку XIX ст. були засновані німецькі поселення. Минулого року місцеві нащадки німецьких поселенців та гості з Німеччини і Австрії відзначали 200 років з часу заснування колонії.
Сьогодні ж інша визначна подія - відкриття та освячення меморіальної дошки відомому австрійському письменникові та поетові Петерові Розеґґеру. Саме він сприяв тому щоб поселенці Маріяґільфу та інших німецьких поселень у Коломиї мали свою школу. Письменник був засновником Німецького шкільного товариства. На його заклик у 1909 році меценати зібрали два мільйони австрійських корон на освітянські потреби. Частина цих пожертв пішла на будівництво школи у Маріяґільфі. Побудована вона була у 1910 році.
У церемонії відкриття взяли участь більше 30 австрійців, які походять з землі ... Читати далі »
Переглядів: 511 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2012

Чимало людей, які чують про професію коминяра, відчувають подих старовини, сажі та романтики. Відразу хочеться зірвати ґудзика з мундиру – на щастя! – і хоч злегка, але доторкнутись до мистецтва сажотрусів.
Професія сажотруса нині рідкісна, хоча попиту досить багато. Окрім старих та новіших приватних будинків з класичними димарями прочищати ще й слід вентиляційні канали багатоповерхівок. В Ужгороді залишилось тільки троє «майстрів комина», у Львові ж на більш ніж 7 тисяч будинків з пічним опаленням припадає всього півсотні сажотрусів. В останньому, наприклад, щоб підняти популярність «чорної» професії, мерія вирішила запропонувати новим кадрам за сумлінну працю дороге і недоступне для багатьох житло. Однак, не все так просто. Спершу потрібно пройти навчання у навчальному комбінаті, розпочати працю у комунальному підприємстві і за рік-два отримуєш служб ... Читати далі »
Переглядів: 703 | Долучив: Dnister | Дата: 22.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024