Четвер, 28.03.2024, 11:35:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Липень » 27
Минулої п`ятниці, 20 липня, у рамках заходів із підготовки і відзначення у нашому районі 70-річчя Української Повстанської Армії голова районної ради Володимир Попович разом із групою працівників виконавчого апарату районної ради, ДП «Надвірнянське лісове господарство» та природного заповідника «Горгани» побував у криївці полковника «Грома», командира 4-ї військової округи УПА «Захід-Говерла».
Мета цього сходження на гору Березовачку у с. Зелена, де розташована криївка, – вивчення реального стану бункера, відновленого ще у 1993 р. Після детального його обстеження робоча група дійшла висновку, що криївка – майже в аварійному стані через відсутність вентиляції і потребує повного відновлення. Члени групи зійшлися на думці, що до 70-річчя УПА необхідно впорядкувати прилеглу територію, поновити пам`ятний хрест і табличку, а повне відновлення криївки із замі ... Читати далі »
Переглядів: 564 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

Головним завданням СБ ОУН (служби безпеки) була боротьба з радянськими агентами, провокаторами, зрадниками. У Надвірнянщині діяли у 1944-1945 рр. «Бродич», «Варнак», «Сулима» – повітовий СБ Станіславського надрайону (Григорій Вацеба); «Пісня»-Василь Бойчук із смт. Делятин – надрайонний провідник СБ у 1944-1945 рр.; «Партизан»-Бойчук Михайло (с. Цуцилів) у 1945–1947 рр.; Василь Сікач-«Левко» (с. Тисменичани); Дмитро Романюк-«Вовк» (с. Лоєва); Ілько Ференчук-«Богун» (с. Зелена); Чумбей Василь-«Веселий» (с. Цуцилів).
У роки Другої світової війни перед українським народом постало питання: або добровільно скоритися окупантам, або створити збройні формування і боротися за самостійну Україну. І десятки тисяч кращих синів і дочок України пішли в УПА, стали підпільниками. Загони УПА, створеної 14 жовтня 1942 р. на Волині, були структуризовані на зразок регулярн ... Читати далі »
Переглядів: 1162 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

28 - 29 липня 2012 року святкуватиметься День міста Яремче. Захід проходитиме під назвою «Наші герої: Олекса Довбуш та опришки». 
В святковій програмі передбачено ряд цікавих заходів. Зокрема:
28 липня, субота
- 10.00, «Роль опришківського руху в боротьбі за волю в ХVII – середині XVIII ст.» - Всеукраїнська наукова конференція з нагоди 290-річчя від дня народження Василя Баюрака – побратима Олекси Довбуша, Будинок культури м. Яремче;
- 21.00,  «Оле» (Олекса Довбуш). Історичне міфодійство в постановці народного артиста України Василя Вовкуна, майдан Свободи.
Переглядів: 572 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

У Прикарпатському селі Кліщівна 4 роки тому почали реставрувати церкву Святого Миколая. Перший транш грошей, які виділила держава, освоїли за день – пам’ятку, внесену до національного реєстру, як цього вимагали правила реставрації, розібрали, проте зібрати наново храм коштів вже не вистачило.
Як повідомляють «Факти», відреставрувати церкву обіцяли за 2 роки. Та вже пішов п’ятий, а храму донині немає. За цей час встигли лише залити фундамент і звести коробку першого ярусу. Нині ж дерев’яні бруси без даху і без жодного захисного укриття нищаться від вітру, снігу та дощів.
Сільський голова оббив усі чиновницькі пороги, аби врятувати пам’ятку. Був навіть у Києві, але все безрезультатно.
«Для завершення ремонту потрібно 500 тисяч. Всього ... Читати далі »
Переглядів: 531 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

У гуцульській історії був один файний момент.
Тут вже була Австрія. Цивілізована європейська держава – а першою і основною ознакою європейської цивілізації (цивілізацію не треба плутати з культурою, ці речі врешті є антиподами) завжди було визнання власності – зіштовхнулася зі спротивом великих польських землевласників, які, як теперішні пострадянські олігархи, ностальгували за колишньою величчю втраченого польського королівства і сприймали законодавчі реформи Австрії як вибрики окупаційної влади. А тому монархічно-бюрократична австрійська машина, не почуваючи себе достатньо впевненою на нових землях, експериментувала із демократичними, електоральними іграми. Посполитий народ, гуцулів, якийсь короткий час трактували як засіб у боротьбі зі свавіллям магнатів.
Дійшло до того, що австріяки були ... Читати далі »
Переглядів: 545 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012

Червона Армія 27 липня 1944 року звільнила Станіслав від німців. Перед тим, у вересні тридцять дев’ятого, більшовики «звільняли» його від поляків. Цими двома подіями для нашого міста почалася та закінчилася Друга світова війна. Спробуймо подивитись на ці визволення очима художників.

«Золотий вересень»
У фондах Івано-Франківського краєзнавчого музею зберігається картина невідомого митця «Виз­волення Станіслава». На ній населення міста радо вітає радянські війська, що рухаються початком вулиці Галицької. Хоча зі свідчень очевидців відомо, що інвазія1 відбувалася з боку Тисмениці.
Попереду два якихось доісторичних танки без гармат, але з кулеметами. Позаду на площу перед ... Читати далі »
Переглядів: 673 | Долучив: Dnister | Дата: 27.07.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024