Четвер, 28.03.2024, 21:04:28

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 25
До 2007-го про геніального скульптора XVIII століття Іоанна-Георга Пінзеля пересічний інтелігент майже нічого не знав. Сьогодні про містичного майстра також відомо небагато, єдине, що жив і творив на теренах Галичини й однозначно талантом сягнув, як хтось вдало висловився, рівня Мікеланджело. Але коли біографію Мікеланджело було надруковано ще за життя, то біографічних відомостей про Пінзеля дуже мало. Невідомо ні його національності, ні точного прізвища, ні тим більше якихось деталей, котрі так скрупульозно бережуть і визбирують про своїх геніїв країни, що поважають себе. Бракує навіть легенд і історій, котрі могли б заповнити білі плями. і те, що нині в Україні (згідно з офіційною версією) зберігається  62 твори різця Пінзеля, можна назвати унікальним бонусом для країни, котра не дуже вміє берегти власні мистецькі шедеври. З огляду на це виставка творів Пінзеля в одному з найавторитетніших музеїв світу — третьому ... Читати далі »
Переглядів: 746 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Є такий давній жарт, що у СРСР найстрашнішими військами були стройбати (будівельні батальйони), бо їм навіть зброю до рук боялися давати.
Туди часто потрапляли служити ті, від кого відмовлялися інші роди військ: солдатики з судимостями, алкозалежні та інші подібні категорії. Зрозуміло, що якість їхньої роботи залишала бажати кращого. Та виявляється, на військових будівельників нарікали не лишень у СРСР.
На початку 1670-х років у Станиславові розпочали будову величного католицького костелу. Проект розробив інженер-фортифікатор Франсуа Корассіні. Паралельно він займався зміцненням обороноздатності міста, і костел був ніби суспільним навантаженням від магната Потоцького.
Будували довго, настільки довго, що в Корассіні закінчився контра ... Читати далі »
Переглядів: 805 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

У довоєнному Станиславові спортом займалися не лише прості любителі цієї справи, а й люди поважних професій — викладачі, медики. І не просто займалися, а показували серйозні результати в тенісі, легкій атлетиці, ігрових видах. Одним із них був учений-ветеринар зі світовим ім’ям Володимир Соколовський.
Згадку про Соколовського можна знайти у діаспорному «Альманаху Станиславівської землі». Він народився у чеському містечку Нимбрук, неподалік Праги у 1916 році. Згодом сім’я переїхала до Станиславова. Тут у 1935 році він закінчив державну українську гімназію. Далі його чекали 10 років навчання, а ще — легкоатлетичні забіги, у яких він брав участь від Станиславова до Берліна.
Піонерами легкої атлетики міста були школярі, бо перші змагання відбувалися на міжшкільному рівні. На початках Станиславів ... Читати далі »
Переглядів: 833 | Долучив: Dnister | Дата: 25.08.2012

Дата 22 серпня 1957 року не фігурує у працях з історії Івано-Франківська. Бо нічого величного тоді не відбулося — лише були надруковані перші радянські поштівки з видами обласного центру Прикарпаття. Втім, саме завдяки їм ми сьогодні можемо порівняти зображення 55-річної давнини із теперішніми краєвидами та побачити, наскільки змінилося місто.
Отже в 1957 році Київська фаб­рика масового фотодруку тресту «Укрфото» випустила серію із п’яти поштівок. Вони були чорно-білі, виконані фотографічним способом. Наклад кожної — 5000. Кош­тував цей клаптик фотопаперу 65 коп. Серія мала наскрізну нумерацію від 2322 до 2326. Фото­г­раф — І. Лейбович. Якість кадрів доводить, що цей товариш був таки справжнім професіоналом.
Перша поштівка називалась «Парк імені Т. Г. Шевченка». Вона зображала куточок парку, ... Читати далі »
Переглядів: 726 | Долучив: limnytcja | Дата: 25.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024