Четвер, 28.03.2024, 11:29:41

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2012 » Серпень » 03
31 липня 2012 року відбулась прес-конференція щодо виконання реставраційних робіт на Брамі Палацу Потоцьких. Під час прес-конференції головний архітектор міста Володимир Гайдар, начальник відділу охорони культурної спадщини МВК Ігор Панчишин та керівник підрядної організації, яка безпосередньо виконує реставраційні роботи, Володимир Марцинюк повідомили, що брама палацу Потоцьких наразі практично повністю розібрали. Розбирання брами відбулось ще до надзвичайно сильного дощу та вітру, які пройшли в неділю, 29 липня 2012 року, і спричинили падіння будівельних риштувань навколо брами. Це у свою чергу породило багато чуток щодо повного зруйнування пам’ятки архітектури, які не відповідають дійсності.
За словами Ігоря Панчишина, зовні брама в тому вигляді, в якому вона дійшла до нас, виглядала досить міцною. Але для того, щоб робити реставрацію був потрібен к ... Читати далі »
Переглядів: 507 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Відомо, що ЗМІ сусідньої Польщі на весь голос порушують питання про причини українсько-польського (чи навпаки) міжнаціонального конфлікту 40-х років минулого століття. Поляки не забороняють собі уголос заявити своє бачення розвитку подій, у той же час вказуючи на можливих диригентів, котрі маніпулювали такими собі «ляльками» – польськими та українськими, як націоналістами, так і шовіністами. Історик Томаш Бульбус із м. Вроцлава притримується думки, що саме помста керувала як вояками Української Повстанської Армії, так і Армії Крайової за нібито завдані одні одним кривди. Спектр дій реваншистів досить широкий: від приниження людської гідності до витончених мордувань і вбивств.
Саме на такому тлі виступає інформація про те, що 28 серпня 1944-го «винищувальний батальйон» з Надвірної, набраний з одних лише поляків, задіяли в операції НКВД щодо пацифікації ... Читати далі »
Переглядів: 624 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

В обласному центрі Прикарпаття незабаром з'явиться музей Івана Франка. Нову установу відкриють до 50-ліття перейменування Станиславова на Івано-Франківськ. Принаймні такі наміри оприлюднили у виконавчому комітеті. Наразі чиновники вже визначилися із місцем розташування музею.
Це три кімнати у одному із будинків на вулиці Чорновола. Споруда потребує капіального ремонту, однак його обіцяють зробити коштом міського бюджету протягом найкоротшого періоду часу. Водночас концепція майбутнього музею Каменяреві ще на стадії обговорення, — пише Західний полюс.
Зокрема, краєзнавці нарахували аж 19 місць, пов'язаних з Іваном Франком. Все це й відобразять у експозиції. 
Переглядів: 480 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Депутати Калуської районної ради підтримали ініціативу патріотичних організацій району щодо встановлення пам′ятника у Середньому уродженцю цього села, повстанцю УПА Петру Пасічному, — повідомляють «Вісті Калущини». Останній бій УПА дала саме група «Петра» у 1960-му.
Збудувати пам′ятник планується до 70-річчя створення УПА — 14 жовтня цього року. 
Нещодавно відбулося чергове засідання оргкомітету, на якому скульптор Ігор Семак продемонстрував міні-макет пам′ятника. Міні-макет пам′ятника розташований у приміщенні районної ради, тож усі бажаючі можуть висловити свої зауваження. Пам′ятник планується збудувати за кошти громади.
Як повідомив Вікнам online заступник голови районної ради Михайло Срібняк, у Середнє уже виїжджали члени о ... Читати далі »
Переглядів: 447 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Шановні краяни! Запрошуємо Вас на представлення репринтного перевидання книжки Мирослава Небелюка «Під чужими прапорами», яке відбудеться у День Незалежності України, 24 серпня 2012 р., у Делятині у Народному домі о 15-й год.
Ця книжка вийшла друком у 1951 р. у Першій Українській Друкарні у Парижі та висвітлює маловідомі сторінки культурно-освітнього й організаційного життя українців у Франції в період поміж двома світовими війнами та участь українців у французькому Іноземному легіоні і Русі Опору в 1939-1944 рр.
Книжку перевидали зі збереженням оригінального тексту, вона ілюстрована рідкісними світлинами того періоду. У ній подано ґрунтовну біографічну довідку українською та французькою мовами про життя і діяльність її автора – випускника Паризького університету (Сорбона), доктора медицини М ... Читати далі »
Переглядів: 873 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Одночасно продовжувалося масове роззброєння мадярських частин. Зокрема, у квітні під керівництвом курінного «Довбуша» і керівника районного проводу «Ореста» (Василь Борисюк) силами двох сотень роззброїли мадярську дивізію в урочищі «Студений звір» у Максимці. До рук повстанців потрапили важкі кулемети, міномети, сотні карабінів і автоматів, велика кількість гранат і набоїв. Цей обоз відправили у частини УПА, які тоді дислокувалися на полонині Малиновище. У липні 1944 року під час наступу радянських військ почали відступати німецькі гарнізони з Надвірної, Биткова та інших населених пунктів. Обоз із легкових та вантажних автомобілів і 260 німецьких солдатів вирішили прориватися на Угорщину через Зелену і Бистрицю. І знову курінний «Довбуш» та надрайонний провідник «Пімста» (Михайло Борисюк) в урочищі «Студений звір» блокували силами повстанців їхнє просування. Після того, як 6 німецьких вояків полягли, а ще шістьо ... Читати далі »
Переглядів: 722 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Франківськ завжди був і залишається для мене особливим містом.
Він — моє рідне місто. Проте вже значний відтинок часу я живу поза ним. Я дуже радий із кожної нагоди приїхати сюди. Але чи не щоразу знаходиться щось, що затьмарює радість від зустрічі. Франківськ псується.
Одразу впадають в око вивіски. Просто лізуть в очі. Барвисті, крикливі, рівновеликі і повсюдні. Після тривалої відсутності особливо гостро відчуваєш, як реклама спотворює обличчя міста. Перетворює його на якийсь провінційний базар. Це, очевидно, не найкраще, що може асоціюватися із центром старого прекрасного східноєвропейського міста.
Мені егоїстично захотілося, щоб ці вивіски взяли й раптом зникли) А за ними і недоречні пластикові вікна, і ядучі кольори фасадів… ... Читати далі »
Переглядів: 713 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

У 1880 році у нашому місті з’явилося перше мисливське товариство – «Товариство мисливців у Станиславові». 
Понад сто років тому у ресторані «Ганза», на місці якого тепер стоїть "Пасаж Гартенбергів", майже щодня збиралися мешканці Станиславова (тепер - Івано-Франківськ - ред.), які були небайдужими до мисливства і яких без перебільшення можна було назвати тодішньою елітою міста. Задум об’єднатися у мисливське товариство виник у заможних ремісників, серед яких - столяр Ян Маєр, слюсар Антон Нітарський, колісний майстер Антон Складзєй, м’ясник Йозеф Штраух, коваль Фердинанд  Муцбаєр та якийсь Валерій Віснєвський.  Згодом до ініціаторів пристали Адольф Байль (власник аптеки), Збігнєв Цєнський, пан Герберт (податківець), полковник Одольський, професори Кратохвіль і Гайзінг. Статут товариства був затверджений у Міністерстві Галицького намісництва реск ... Читати далі »
Переглядів: 849 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Після війни на аеродромі у Станіславі стояли бомбардувальники. На літаках місцевого авіаполку проводились військові випробування нової станції захисту хвоста «ТОН-2». Керував випробуваннями льотчик-інженер Вадим Мацкевич. Станції встановили на 10 літаках «Дуг­лас А20», які СРСР свого часу отримав по ленд-лізу. Їх ганяли на різних режимах та імітували повітряні бої.
У своїх спогадах «Солдат імперії, або чому США не напало на СРСР» Мацкевич згадує один цікавий епізод. Якось кілька літаків вилетіли на учбове бомбометання по цілях на полігоні. Мацкевич був на літаку командира авіаційного корпусу генерал-майора Борисенка. Льотчики скинули бомби та поверталися додому. На підльоті до аеродрому штурман зауважив, що горить червоний індикатор, який сповіщає, що бомболюк відкритий.
Генерал наказав з’ясу ... Читати далі »
Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012

Його добре видно з траси за Долиною. Прямо по курсу постає висока гора, на якій відблискує золотом купол храму. Або не відблискує, якщо погода не сонячна. Монастир Преображення Господнього у Гошеві включений до переліку популярних турів вихідного дня. «Репортер» поїхав подивитись.

Мандрівка попри святого Онуфрія
Аби потрапити до чернечої обителі, доведеться «підкорити» Ясну Гору. Зробити це можна двома шляхами. Більшість туристів автобуси доставляють асфальтованою дорогою прямо під монастирську браму. Проте під час прощ дорога забита автотранспортом, і на гору треба йти пішки. Одразу попереджую, що підйом доволі крутий, доведеться трохи попотіти. Стежку використовують в якості Хресної дороги, про що нагадують численні стації. С ... Читати далі »
Переглядів: 782 | Долучив: Dnister | Дата: 03.08.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024