Четвер, 28.03.2024, 16:23:18

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 10
Вчора на кладовищі у Підгірках був освячений пам’ятник на могилі молодшого брата Івана Франка Онуфрієві. Церемонія відбулася за присутності родини Онуфрія Франка.
Освятив пам’ятник о. Михайло Бойчук. Досі на могилі Онуфрія Франка стояв металевий хрест. На те, що могилу слід оновити звернула увагу громада Підгірок ще минулого року. Рік тому, коли до Калуша приїжджала онука Онуфрія Оксана Франко, остаточно вирішили: пам’ятник відремонтують. Частину коштів зібрала сама Оксана Франко. 
Основну роботу з оновлення пам’ятника виконала громада Підгірок, зокрема, долучився Ярослав Андибур. Зокрема, оновили хрест, який встановили на гранітному постаменті, а також виготовили гранітні стелу. На освячення пам’ятника прибули родичі Онуфрія Франка, пишуть Вікна.
Переглядів: 625 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2012

"Всі були однаково одягнуті в мундири – чисті, свіжо випрасувані, ще зі слідами дбайливих маминих пальців. Були, як жовніри одної ранґи. Тільки по черевиках і панчохах, вибагливих, коштовних, не облічених на час і гроші або важких, грубих, на «зріст» і час, можна було вичитати щось про соціяльне становище батьків учениць». «Метелики на шпильках», Ірина Вільде.

Споконвіку з настанням нового навчального року у батьків, які мають вдома школярів, один клопіт – придбати все необхідне для навчання, зокрема вдало підібрати шкільну форму. В новітні часи це далеко не необхідність, а радше добра давня традиція, якої дотримуються вчителі і самі родичі. Вони теж були колись дітьми і тепер у своїх учнях бачать себе, а з ними все те краще, що дала їм школа. Поринаючи в буденність навчального пр ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2012

У ніч з 31 серпня на 1 вересня в Івано-Франківську відбувся «Шарм літньої ночі у Музеї мистецтв Прикарпаття». Акція для міста безпрецедентна. Під звуки оркестру публіці презентували оновлену музейну експозицію, де на зміну іконам прийшли твори легендарних галицьких художників - від Олекси Новаківського до Осипа Сорохтея.
Враховуючи той факт, що експозиція у музеї змінилася вперше за останніх 20 років, а також беручи до уваги ряд новаторських підходів у роботі з публікою, можна сміливо говорити про своєрідне відродження Музею мистецтв Прикарпаття.
Публіку, яка завітала у музей тієї ночі, не злякала ні пізня година, ні дорогий вхідний квиток. Віддавши ще 50 гривень за спеціальний лотерейний квиток, кожен міг взяти участь у розіграші картин місцевих митців. Ціна для людей, які ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2012

«Хруніяда», або що чекає на продажних виборців
Сто років тому виборців також, бувало, намагалися підкупити. Правда, за гроші рідко, частіше – за цигарки, горілку, ковбасу. І знаходилися такі виборці, які за шмат сала були ладні продати голос. З легкої руки гумориста Осипа Шпитка, відомого своєю «Хруніадою», таких запроданців і досі називають «хрунями».
Як окреме видання, сатирична поезія «Хруніяда» побачила світ у 1913 році. Автором твору значився Гринь Щипавка – самий такий псевдонім взяв О. Шпитко – редактор львівського сатиричного видання. Книга присвячувалася «всім виборцям, котрі віддали і віддають голоси на шкіролупів свого народу». У сатирі описана ганебна доля селянина Микити Хруня, який підтримував провладних польських кандидатів.
Переглядів: 695 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2012

В Івано-Франківську допускають спотворення найвизначнішого архітектурного ансамблю пам’яток на пішохідній частині вулиці Незалежності.
Уже майже чверть століття франківська "стометрівка" існує як один із визначальних атрибутів міста, викликаючи незмінне захоплення у гостей парадними фасадами історичних будівель. Навіть окремі новобудови, які за останні десятиліття з’явилися на одній з найдавніших міських вулиць, не псують гармонії архітектурного середовища так, як в інших історичних куточках міста. Але цього року "стометрівка" опинилася в епіцентрі одразу кількох архітектурних скандалів, останній з яких може набути навіть міжнародного розголосу.
...Востаннє ... Читати далі »
Переглядів: 664 | Долучив: limnytcja | Дата: 10.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024