Четвер, 25.04.2024, 09:52:58

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2012 » Вересень » 07
Недавно минуло 160 років від дня народження Валеріана Крицінського (1852—1929) — художника, графіка, кераміста, публіциста і педагога, який був однією з найпомітніших творчих особистостей Галичини кінця ХIХ—початку ХХ ст.
З невідомих причин його імені не подано в жодному з дотеперішніх словників мистців України та мистецтвознавчих видань. Але серед різних інформативних матеріалів про художника, які з’являлися в різних часописах кінця ХIХ ст., особливу увагу слід приділити статті Богдана Мардиросєвича «Школа гончарна у Коломиї», опублікованій в журналі «Світ» 1891 року.
Після більш як столітнього забуття імені Крицінського у 2005 році вийшло наукове видання «З Коломиєю у серці» (творчість художників у поштовій листівці), упорядниками якого були директор Коломийського педагогічного коледжу Прик ... Читати далі »
Переглядів: 891 | Долучив: limnytcja | Дата: 07.09.2012

У селі Іванівці Коломийського району чоловіки з роду Мочернюків були знані на усі сусідні села, як добрі боднарі. Нині сімейну традицію продовжує і Василь Мочернюк.
Чоловік виготовляє бочки на замовлення для ґаздинь та лагодить старі, ще дідівські.

Аби бути у формі
Колись село Іванівці носило назву Рубань, а нині так називається лише один з присілків. Місцеві люди кажуть, що назва села пішла від якогось Івана, який поставив біля шляху хату і корчму. Зачастили до нього люди, бо корчма стояла на так званому «татарському шляху», нині траса Коломия — Яремче. Потім і собі хати стали будувати та оселятися у тих землях, а село назвали — Іванівцями.
Переглядів: 539 | Долучив: Dnister | Дата: 07.09.2012

На Прикарпатті село Пуків Рогатинського району відоме тим, що тут споконвіків печуть весільний ритуальний солодкий хліб — долю. Люди й досі вірять, що чим вищою та рум’янішою вона випечеться, тим щасливішим та багатшим буде життя молодих. Цей особливий хліб у Пукові нині випікає лише одна майстриня — вчителька молодших класів Ірина Васьків.

Чужа — легша
…Ще з вулиці від прочинених дверей кухні доноситься неймовірний аромат. Пахне чимось смачненьким і солодким. Вже ковтаю слину.
Всередині біля печі дві жінки: Ірина Васьків — світловолоса, усміхнена жіночка — та Оля Онуфрик — висока та на вигляд дуже серйозна. Жінки одягнені у колоритні фартухи та хустки, наг­нулися над ... Читати далі »
Переглядів: 1074 | Долучив: limnytcja | Дата: 07.09.2012

Колись школа №3 була суто чоловічим закладом. Ще раніше тут вчились тільки дівчата. А почалося все з монахинь-уршулянок. Хто вони такі, звідки взялися і що робили у Станиславові?

Британська чоловіконенависниця
У 1535 році в Італії було створене жіноче римо-католицьке «Товариство святої Урсули», пізніше реформоване у чернече згромад­ження. Покровителькою ордену була британська принцеса Урсула, яка жила у IV столітті. Якось до неї посватався сусідній король-язичник. Дівчині він не сподобався. Вона якось там вмовила нареченого дати їй три роки на роздуми й на чолі 10 000 незайманок вирушила ледь не у навколосвітню подорож. Кінець цьому хрестовому походу феміністок поклали гуни, які, за легендою, перебили всіх дів­чат. Хоча навіщо ... Читати далі »
Переглядів: 670 | Долучив: limnytcja | Дата: 07.09.2012

Кінець червня 1941 року для СРСР був невдалим. Червона армія швидко відступала на схід. Уже 2 липня до Станіслава увійшли угорські війська, що були союзниками німців. Мадяри почали експропріацію державного майна, яка інколи нічим не відрізнялась від звичайного грабунку населення.
Особливу увагу окупантів привернули важкі металеві сейфи у підвалах колишнього радянського державного банку (тепер будинок держказначейства на Мазепи, 14). Туди стікалася уся готівка із крамниць і кооперативів області. Зрозуміло, що кошти обертались немаленькі. Мадяри виставили довкола банку посилену охорону та намагалися зламати сейфи. Старе австрійське залізо не піддавалося.
І тут хтось «стуконув» у гестапо, що союзники наклали лапу на радянський спадок. На місце одразу виїхали кілька німецьких офіцерів. Спочатку у ... Читати далі »
Переглядів: 663 | Долучив: limnytcja | Дата: 07.09.2012










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024