Субота, 20.04.2024, 00:03:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2012 » Лютий » 3 » 2012 рік - мистецький рік династій різьбярів Шкрібляків - Корпанюків
13:23:04
2012 рік - мистецький рік династій різьбярів Шкрібляків - Корпанюків
У 2012 році виповнюється 190 років від дня народження класика українського різьбярства на дереві, основоположника гуцульської плоскої різьби Юрія Шкрібляка, 120 років від дня народження заслуженого майстра народної творчості України Юрія Корпанюка та 90років від дня народження заслуженого майстра народної творчості України Василя Корпанюка.
Династії різьбярів Шкрібляків-Корпанюків своїми виробами понад півтора століття на весь світ прославляли Україну та її чудовий етнографічний регіон – Гуцульщину. їх неповторні різьблені шедеври експонувались на численних міжнародних і вітчизняних виставках і відзначались найвищими нагородами та й у теперішній час знаходяться в найпрестижніших музеях України та багатьох зарубіжних країн.
На базі Яворівського центру народного мистецтва «Гуцульська ґражда» планується провести Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Феномен українського деревообробництва», організувати виставку різьбярських виробів та щорічний традиційний вернісаж гуцульських ліжників «Барвограй», майстер-класи, виставку-ярмарок виробів художніх ремесел.
Все це дасть можливість звернутися до витоків і сьогодення матеріальної і духовної культури українського народу, що є важливим засобом морального і художньо-естетичного виховання дорослих і дітей.
До відзначення ювілейних дат видатних різьбярів варто залучити не тільки митців і громадськість району, але й Гуцульського регіону і України.
Звертаємося до Косівської районної державної адміністрації і Косівської районної ради, народного депутата України В.Чуднова з проханням звернутися до Міністерства культури України, Івано-Франківської обласної державної адміністрації і обласної ради, районних державних адміністрацій і районних рад Гуцульського регіону України взяти участь у відзначенні ювілейних дат найвідоміших династій різьбярів Шкрібляків і Корпанюків.
Петро Лосюк, голова регіональної громадської організації «Ґражда»
с. Яворів

Переглядів: 562 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024