Четвер, 25.04.2024, 09:15:48

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Січень » 18
У 2006 році в Кракові вийшла друком книга «Костели і кляштори римо-католицькі давнього воєводства Руського». У ній автори скрупульозно зібрали і узагальнили  матеріали про польську архітектурну та історичну спадщину на теренах Галичини. Попри відчутні  пропольські амбіції дослідників, книга усе ж є цінним джерелом для вивчення минулого галицьких міст та містечок. Вона не залишає байдужими поціновувачів старовини особливо у тих поселеннях, де польські костели і досі зазнають невідворотних руйнувань. Нас у цій книзі зацікавила історія спорудження костелу та монастиря у давньому містечку Єзуполі на берегах Дністра. Про його минулі сторінки пропонуємо  наступну розповідь.
У давні часи містечко Єзупіль носило назву Чешибіси. Проте у ньому, як свідчать джерела,  уже існував  костел ... Читати далі »
Переглядів: 1096 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

У середмісті Івано-Франківська ще є багато старовинних кам’яниць, які зберігають свої таємниці. Одне з таких місць розташоване на вулиці Леся Курбаса, 2. Сьогодні там господарюють такі поважні установи, як Державна фінансова інспекція, Фонд комунальної власності та Головне управління праці та соціального захисту населення. Якщо зайти досередини та піднятись на третій поверх, то можна побачити, що сходову прикрашають два скульптурні бюсти якихось чоловіків.
Розповідають, що вони там знаходяться недарма. При проектуванні будинку архітектор розмістив їх із математичною точністю. Коли надворі зима, то в обід сонце освітлює одного з чоловічків. Коли настає спекотне літо — сонячні ванни приймає інший. Отакий скульптурно-сезонний солярій.
Переглядів: 668 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

Продовжуємо розповідь про військові частини, які дислокувались у нашому місті напередодні Першої світової. Сьогодні завітаємо у казарми артилерії та пройдемося різноманітними тиловими установами.

Дракони з вулиці Військової
У 1898 році в Станиславові завершено велике будівництво. За даними краєзнавця Михайла Головатого, витративши півмільйона ринських злотих, військове міністерство спорудило у районі новопрокладеної вулиці Військової (тепер Національної Гвардії) 20 будівель на три ескадрони кавалерії та штаб. Виділявся розмірами кінний манеж — приміщення для оволодіння навиками їзди верхи.
Переглядів: 684 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013

З рідкісним звичаєм зустрічі Нового року за старим стилем вдалося ознайомитись у понеділок, саме на церковний празник святого Василія Великого, в с. Колінцях Тлумацького району. Якщо загалом у прикарпатських селах з тієї нагоди, як правило, «водять Козу» чи «ходить Маланка», то тут, а також у сусідніх Гринівцях звершувати відповідний обряд засівальникам допомагають коні. Причому, як мовиться, живі й натуральні, а не бутафорські. Ватаги парубків, вбраних у вишукані козацькі однострої, ходять хата в хату або ж лише туди, де мешкають Василі, й кожна група водить із собою вірного чотириногого друга. і не просто водить, а й часом заводить... до хати. Торік кінь «засівав» навіть на другому поверсі сільради.
До того ж починають засівати щойно настане північ з 13-го на 14-те січня і невтомно ходять селом до восьмої-дев’ятої ранку. ... Читати далі »
Переглядів: 630 | Долучив: Dnister | Дата: 18.01.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024