Середа, 24.04.2024, 09:23:08

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 22
18 лютого 2012 року у залах Картинної галереї Національного заповідника «Давній Галич» презентовано виставку творів художника, який відомий далеко поза межами України. Це – Едуард Ніконоров. Впродовж майже трьох десятиліть його твори експонувалися в багатьох державах світу – Російській Федерації, Словаччині, Бельгії, Німеччині, Польщі, Нідерландах, Великій Британії, Австралії, Ірландії та США - і ось тепер прийшла черга познайомити з ними галицького глядача.
На відкритті виставки виступили генеральний директор - науковий керівник Національного заповідника «Давній Галич» Олександр Береговський, автор творів Едуард Ніканоров та його дружина Марина Ніканорова, мистецтвознавець Лариса Поліщук, мисткиня Тетяна Урусова, завідувач науково-освітнього відділу НЗ «Давній Галич» Струк Богдан. Проводив творчу програму заступник генераль ... Читати далі »
Переглядів: 577 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

15 лютого відбулось робоче засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на кращу проектну пропозицію пам`ятника «Борцям за волю України» у Надвірній. У її роботі взяв участь автор проекту пам’ятника, заслужений діяч мистецтв України Василь Гурмак. Серед питань, винесених на розгляд комісії, особливу увагу зосередили на питанні стану виготовлення проектно-кошторисної документації на спорудження пам’ятника.
За дорученням організаційного комітету та конкурсної комісії протягом січня цього року підготовлено містобудівні умови та обмеження на будівництво пам’ятника та план-схему розташування пам’ятника, яка погоджена з відповідними технічними службами – Надвірнянським управлінням з експлуатації газового господарства, філією ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Надвірнянський район електричних мереж, КП «Надвір ... Читати далі »
Переглядів: 504 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Спогади надвірнянки Стефанії Гринішак
Цими днями минає 61-а річниця (відповідно 18 і 22 лютого 1952 року) із дня загибелі справжніх українських патріотів надвір­нянців Мирона та Марти Свідруків, які своєю пов­станською боротьбою доказали любов і вірність Україні. Розпочинаємо публікувати спогади надвірнянки Стефанії Гринішак про Мирона Свідрука, які записав і запропонував до друку Євген Луців – голова районної організації Всеукраїнського історико-просвітницького товариства «Меморіал».
Із Мироном Свідруком мій чоловік змалку були близькими товаришами, оскільки жили не далеко один від одного. Тому обоє, десь у 1944-1945 роках, вирішили боротися за Україну і пішли в Чорний ліс до УПА. Проте через масовий н ... Читати далі »
Переглядів: 510 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Вперше про Гуцульщину Леся Українка дізналася з розповідей дядька М. Драгоманова та своєї матері, письменниці Олени Пчілки. Ці діячі підтримували великі зв’язки з видатними людьми Галичини. На жаль, Олена Пчілка так і не побувала на Гуцульщині, хоч її постійно запрошував знайомий фольклорист М. Бучинський. Влітку 1875р. її брат, вчений М.Драгоманов, побував у селі Микуличин, там придбав різні гуцульські вироби, зокрема жіночі прикраси, які носили сестра і маленька Леся.
Перші твори Лесі Українки були надруковані у галицьких журналах «Зоря» та «Дзвінок». А поему «Русалка» та три поезії поетеси опублікувала письменниця Наталія Кобринська (до речі, вона була організатором «Союзу Українок» у Галичині) в альманасі «Перший вінок», що виходив у Львові. Після цього між ними почалося листування і дружба. 
Переглядів: 664 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

На початку лютого  минуло 160 років від дня народження о. Володимира Озаркевича. Постать цього духовного пастиря є загалом відомою у краєзнавчих і наукових колах, оскільки його яскраве життя і переконлива патріотична позиція завжди привертали увагу дослідників. Хоча мусимо зауважити, що окремої  ґрунтовної праці про його життя і діяльність  нема й досі. Через епізодичні згадки про нього у різних книгах та статтях спонукали до збору та узагальнення  ширшої біографії. Насамперед мусимо відзначити, що найбільше  відомостей про Володимира Озаркевича зібрав  історик Петро Арсенич, який у 1998 році у видавництві «Вік» (м. Коломия) видав книгу «Родина Озаркевичів». Але і  в тій книзі діяльність священика В. Озаркевича висвітлена не повністю. 
Народився Володимир  Озаркевич   3 люто ... Читати далі »
Переглядів: 766 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Достатньо якомусь дереву прожити на цьому світі років сто, як воно починає обростати різноманітними легендами.
На вулиці Пилипа Орлика, у проїзді між будинками № 3 і 5, росте старий дуб. На перший погляд — дуб як дуб — бувають і старіші варіанти. Можливо, він би й далі собі тихо-непомітно зростав, якби не сусід. Справа у тому, що поруч мешкає знаний історик — академік Володимир Грабовецький. А він цілком серйозно стверджує, що під тим деревом відпочивав гетьман Пилип Орлик, ім’ям якого названа сусідня вулиця.
Дослідник життя гетьмана Михайло Головатий із тим категорично не згідний. Він наводить джерела, за якими Орлик дійсно був у наших краях, але до міста не доїхав. 18 березня 1722 року гетьман зупинився в Угринові, де мав таємну зустріч з єзуїтом ... Читати далі »
Переглядів: 634 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013

Хоча Друга Річ Посполита офіційно вважалася республікою, з демократією там було трохи сутужно. Принаймні на перших порах. Якщо за Австрії бургомістрів обирали, то тепер їх призначав воєводський уряд. За п’ять років у Станиславові змінилося п’ятеро очільників. Вони навіть називались інакше — урядові комісари.

Ресторатор-підпільник
У травні 1919 року польські війська прорвали фронт і армія ЗУНР почала відступ. У Станиславові тоді існувала конспіративна Польська Організація Військова (ПОВ), бойовики якої вирішили підняти повстання і захопити місто. Напередодні збройного виступу відбулася підпільна нарада, де вирішили усунути бургомістра Артура Німгін ... Читати далі »
Переглядів: 747 | Долучив: Dnister | Дата: 22.02.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024