П`ятниця, 19.04.2024, 17:31:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2013 » Березень » 15
Музей мистецтв Прикарпаття шукає мецената для того, щоб належно повернути трьох янголів Пінзеля в свою головну експозицію. Після повернення з Лувру янголи лежать на підлозі музею. 
«З Лувру три наші янголи повернулись ще кращими, ніж були. Втім, вони досі лежать на підлозі музею, бо їх ніде діти. Ми будемо звертатись до меценатів за коштами, щоб виготовити тумби для янголів і належно повернути їх в експозицію», - повідомив директор Музею мистецтв Прикарпаття Михайло Дейнега. За його словами, Лувр не зумів оформити всі необхідні документи, щоб разом з янголами до України прибули кріплення до скульптур. Французька сторона відіслала їх в контейнері разом з роботами Пінзеля. Втім, митники Франції на кордоні вилучили необхідні кріплення через те, що вони не були задекларовані. 
Переглядів: 534 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2013

Після Другої світової у Станіславі було багато німецьких військовополонених. Вони розбирали завали, відбудовували промислові об’єкти, одним словом працювали на благо міста.
Один із тимчасових таборів розміщувався в колишніх казармах кавалерії, на вулиці Червоної Армії (тепер тут школа міліції). Вдень німці працювали на об’єктах, а вечорами тинялися по великому внутрішньому подвір’ю. Годували полонених поганенько. Аби якось урізноманітнити раціон, дехто з них робив дрібні сувеніри та вимінював на їжу в місцевої дітвори.
Обмін відбувався через паркан. Одного разі хтось із німців вирізав дерев’яну свистульку та подав знак, що хоче її поміняти. Біля паркану якраз проходив хлопець, який тримав у руках велике яблуко. Знаками він запропонував його полонено ... Читати далі »
Переглядів: 528 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2013

Для Станиславова XIX століття закінчилося щасливо: добру сотню років у краї не було війни, Галичина отримала автономію, місто стало центром нафтоносного району, будова залізниці була на завершенні і т. п. Навіть знаменита пожежа 1868 року більше розв’язала руки будівельникам, ніж принесла втрат. Місту стало тісно.
Конкретною перепоною для розвитку Станиславова була підміська гміна Княгинин, яка тісним перснем охоплювала місто. Аби централізувати всі мережі, треба було проситися у княгининського дядька та, зрештою, платити йому. Розмови про це точилися у міській раді та навіть у Відні ще у 1900-1910 роках, однак війна поклала тим розмовам край.
Макет костелу, який майстер Адам’як виготовив за проектом Трелі у 1926 році. Так міщани могли побачити, на ... Читати далі »
Переглядів: 756 | Долучив: Dnister | Дата: 15.03.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024